Odmor i putovanja - 29. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Od dubina spilja do idiličnih vrhova Gorskog kotara

Unatoč klimatskim promjenama zbog kojih je Gorski kotar i ovog siječnja bez snijega, ovo je područje idealna hrvatska destinacija za zimski odmor  

Gorski Kotar

Tko je ikada doživio Gorski kotar pod snijegom, teško će zaboraviti bijelu idilu pa i ne čudi što je svake zime ova hrvatska destinacija iznimno aktualna. Pa ipak, zanimljivo je da idilu često spominjemo u kontekstu zime.

Koliko ste često čuli frazu „idilični ljetni ambijent“? Ne baš često, zar ne? Premda je ljeto mnogo lagodnije za život i dopušta mnogo veću opuštenost i idilu, taj pojam češće vezujemo uz zimu.

Postoji teorija, možda točna, a možda i ne, prema kojoj je naše preživljavanje objektivno nepogodnih životnih uvjeta tijekom evolucije olakšano njihovim izraženijim estetskim doživljajem. Mnogi ljudi vole snijeg a da ni sami ne znaju zašto. Planine, premda nepovoljnije za život, više nas fasciniraju od ravnice. Evolucija nam je tako „pomogla“ po principu: kad nam je već teško, neka nam je barem lijepo. Hladno je, rijeke su smrznute, hrane u prirodi nema, putovi su neprohodni, no mi to zovemo idilom.

Skijališta za obitelji s djecom

Malo je mjesta u Europi koja su zimi tako idilična poput Gorskog kotara. Najviša hrvatska regija, pravi planinski pejzaž s često velikim količinama snijega, zimi je savršena destinacija za odmor s obitelji ili prijateljima. Netaknuta priroda i divljina s jedne strane te laka i brza dostupnost s druge svakako pridonose tome. Iz Zagreba ćete za sat i pol doći i do najudaljenijih goranskih mjestašaca.

Premda nije europska skijaška destinacija, za početnike i obitelji s djecom Gorski kotar ima nekoliko skijališta, a najveće je Platak u zaleđu Rijeke. Riječ je o simpatičnom skijalištu s nekoliko kilometara staza i dva planinarska doma u kojima možete naći okrepu i smještaj. U Mrkoplju se nalazi skijalište Čelimbaša s tri staze ukupne dužine nešto više od 2,5 kilometara. Iznad Delnica je planinarski dom Petehovac s komfornim smještajem te skijalištem i sanjkalištem koji se nalaze na padini pod domom. Ponuda smještaja u Gorskom kotaru, posebno privatnog, već godinama bilježi povećan rast.

Središnje mjesto prirodnog proučavanja je Nacionalni park Risnjak u koji se ulazi kod mjesta Crni Lug. Planinari te oni željni izraženije fizičke aktivnosti uputit će se na uspon do Velikog Risnjaka (1528 m) ili Snježnika (1506 m)

Šetnje ili planinarenje

Posljednjih godina iznimno je popularan najam kuća i apartmana kojih svake godine ima sve više i nalaze se na cijelom području Gorskog kotara. Sukladno afinitetima, možete birati želite li kuću u jednom od mjesta uz glavni prometni pravac kao što su Fužine, Lokve i Delnice ili vam je draže smjestiti se malo dalje prema jugu i Bjelolasici, odnosno prema sjeveru i rijeci Kupi.

Osim u unajmljenoj kući, zimski odmor možete provesti i u jednom od goranskih hotela i pansiona. Nema ih mnogo pa tijekom zime, posebno u vrijeme blagdana, znaju imati manjak kreveta. Hotel Bitoraj u Fužinama, nastao na tradiciji jednog od najpoznatijih goranskih i hrvatskih restorana, nevelik je i najluksuzniji goranski hotel, a slijedi ga, sa zvjezdicom manje, hotel Risnjak u Delnicama.

>> Jeste li znali: Stres ima dokazane štetne učinke na zdravlje te je u podlozi kardiovaskularnih bolesti, imunosnih poremećaja i utječe na skraćivanje životnog vijeka. Klikom na link saznajte savjete za ublažavanje stresa i relaksaciju. <<

Kako živimo u fazi klimatskog temperaturnog rasta, sve su vjerojatnije zime s duljim razdobljima bez snijega, čak i u Gorskom kotaru. Ova je zima jedna od takvih pa su u trenutku pisanja članka sva goranska skijališta zatvorena premda je siječanj. No to će vam omogućiti da lakše istražite fascinantne prirodne lokacije kojima ova planinska regija obiluje.

Gorski kotar nalazi se na vapnenačkoj stijenskoj podlozi koja je, kao i u drugim krškim dijelovima Lijepe Naše, u suradnji s vodom producirala prirodne oblike velike ljepote

Središnje mjesto prirodnog proučavanja je Nacionalni park Risnjak u koji se ulazi kod mjesta Crni Lug. Planinari te oni željni izraženije fizičke aktivnosti uputit će se na uspon do Velikog Risnjaka (1528 m) ili Snježnika (1506 m). Do njih vodi nekoliko planinarskih staza pa predlažemo da se jednom uspinjete a drugom spuštate. Za one željne šetnje po ravnijem terenu preporučujemo poučnu stazu Leska.

Ljepote u vapnencu

Gorski kotar nalazi se na vapnenačkoj stijenskoj podlozi koja je, kao i u drugim krškim dijelovima Lijepe Naše, u suradnji s vodom producirala prirodne oblike velike ljepote. Izdvajamo dvije spilje – Vrelo u Fužinama i Lokvarku pokraj Lokvi. Prva je jedna od rijetkih spilja u Europi koju mogu obići i osobe u invalidskim kolicima. Fužine i Lokve krase i dva akumulacijska jezera, a između njih, u neposrednoj blizini autoceste, nalazi se poznata park-šuma Golubinjak.

U skradskom dijelu Gorskog kotara preporučujemo obilazak Zelenog vira i Vražjeg prolaza – vodopadi, brzaci, jezerca, kanjoni… Najviši vrh Gorskog kotara je Kula na Bjelolasici, a za njegovo osvajanje bit će vam dovoljno otprilike jedan sat od polazišta koje se nalazi u blizini Begova Razdolja.

Gorski kotar, dakle, pruža pravo bogatstvo prirodnih atrakcija, bilo ljeto ili zima, sa snijegom ili bez njega. Potpuno je sigurno da će vam boravak u tom kraju pružiti vrhunski užitak i istinski osjećaj idile, čak i kad se ne morate mučiti s preživljavanjem.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button