Odmor i putovanja - 14. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Za opušteno ljetovanje sa psom važan je dobar plan

Ljetovanje s kućnim ljubimcem može biti prekrasna avantura, ali samo ako smo se dobro pripremili i prikupili sve potrebne informacije

ljetovanje sa psom

Planiranje odmora s kućnim ljubimcem, a pritom prvenstveno mislimo na one veće koji traže i aktivnost na otvorenom poput pasa, nije nimalo jednostavno. Stoga je vrlo važno prikupiti čim više informacija prije polaska na put.

Rezultati novog istraživanja donose dobre vijesti za vlasnike pasa

Ako je ovo vaše prvo ljetovanje s kućnim ljubimcem, vodite računa o tome da boravak kućnog ljubimca u hotelu, kampu, pa nerijetko i u privatnom smještaju, uvijek iziskuje poštivanje pravila koja ponegdje mogu biti i vrlo stroga. Malo je vjerojatno da ćete mu moći pružiti slobodu koju biste mogli za njega poželjeti, poput šetnji ili boravka u kampu bez povodca.

Uvijek čitajte pravila

Većina iznajmljivača jako pazi na sigurnost gostiju, njihov mir (jer ipak su svi na odmoru), kao i sigurnost imovine od štete. Tako se svakako preporučuje vlasnicima kućnih ljubimaca da prije rezervacije i odlaska u smještaj koji ima istaknutu oznaku „pet-friendly“ pročitaju pravila, posebno ako ste odlučili „prošvercati“ ljubimca. Tako ćete u jednom od naših hotela, na primjer, za „prošvercanog gosta“ platiti 100 eura za svaki dan boravka umjesto 15 eura koliko je redovna cijena.

Nerijetko se određuju i visoke kazne za eventualno uništenu imovinu, pa će vam isti hotel naplatiti kaznu u visini procijenjene vrijednosti imovine uvećane za 10%. No iako se čini da taj hotel ima drakonske kazne, činjenica je da ćete slično pronaći i na drugim stranicama. Dakle, svakako biste trebali biti oprezni ako je vaš pas malen, u fazi rasta zubi, pa su mu noge od namještaja još uvijek omiljena meta.

Morate misliti i o drugim gostima

Puno iznajmljivača postavlja i uvjete vezano uz najveću dopuštenu kilažu ljubimca ili se plaća viša cijena po danu ako je veći, neki traže da bude dresiran, postoje uvjeti u slučaju da ga ostavite samog u sobi (ne smije lajati i ometati goste, morate istaknuti na vratima oznaku zbog spremačica kako bi znale da ne ulaze i slično), često s njim nećete smjeti u restoran ili slične zajedničke prostorije u hotelu, možda će se tražiti nošenje brnjice i slično.

Iako bi „pet-friendly“ kamp mogao izgledati kao mjesto gdje ćete se moći lakše opustiti sa svojim psom, vrlo često se traži da psa ne šećete bez povodca ili da ga morate na svojoj parceli držati zavezanog. Na ometanje mira drugih gostiju također se ne gleda blagonaklono.

Dakle, „pet-friendly“ ne znači da će vaš voljeni ljubimac moći raditi što god hoće te da će i on imati opušteno ljetovanje – naprotiv, mogao bi podleći daleko strožim pravilima nego što je to slučaj kada ste kod kuće. Pravila se moraju poštovati.

Plaže za pse

Drugi izazov koji se pred vas stavlja jest da doznate postoje li u tom mjestu plaže za kućne ljubimce, odnosno možete li na lokalnu plažu doći sa svojim psom. Prije dolaska, svakako biste se trebali u lokalnoj turističkoj zajednici raspitati postoje li takva kupališta. Vodite računa o tome da su neke od plaža za pse ograđene, opremljene čak i tuševima za pse i vodom, dok druge nisu.

Većinom su to javne plaže na kojima je dozvoljen dolazak kućnih ljubimaca. No i u ovom slučaju povedite računa o tome da ne moraju svi voljeti pse te da svi dolaze na plažu uživati i neometano se kupati.

I dnevno čuvanje pasa je opcija

Ako ipak poželite provesti neometan dan na plaži, potražite informacije o mogućnostima dnevnog čuvanja pasa – popularnost psećih „teta-čuvalica“ (i stričeka, naravno), kao i psećih igraonica te vrtića za pse, iz godine u godinu raste.

Cijene se jako razlikuju, pa tako možete naći čuvalicu za 50 kuna po danu, ali i za 100 i više kuna. Pravila nema osim onih koje tete i stričeki sami postave. Ukratko, uzmite si truda i pretražujte na internetu informacije, a možda biste ih mogli dobiti u turističkom uredu.

Vodite računa o zdravlju vašeg ljubimca

Nadalje, kao što je za kronične bolesnike važno da u blizini postoji ambulanta, ako imate starijeg ili bolesnog ljubimca, korisno je raspitati se za veterinarske stanice i ljekarne. Naravno, važna je i mogućnost opskrbe hranom, posebno ako vaš pas ne jede kuhane obroke ili ako je osjetljiv na promjenu hrane, ima česte probavne smetnje i slično.

I pritom ne zaboravite – i psi, pogotovo oni s gustom dlakom, teško podnose vrućine, a mogu dehidrirati baš kao i ljudi. I kod njih je moguća pojava toplinske iscrpljenosti, toplinskog udara i sunčanice, mogu teško podnositi vožnju i povraćati, a također se mogu javiti, na primjer, ozljede na šapama ako ih šećete po vrućem asfaltu. Ne ostavljajte ih u automobilima na suncu, uvijek imajte sa sobom dovoljno vode, vodite računa o hladovini i njihovom rashlađivanju.

kućni ljubimci, zdravlje, ljubimci

Čovjekovi najbolji prijatelji: Ljekoviti učinci kućnih ljubimaca

Brojna znanstvena istraživanja dokazala su da kućni ljubimci imaju brojne blagodati za psihofizičko i fizičko zdravlje čovjeka

SAZNAJTE VIŠE

Stoga dobro razmislite možete li mu doista priuštiti odmor ili će mu putovanje biti mučenje. Možda je smještaj kod prijatelja, rođaka ili u hotelu za pse ipak bolji izbor.

Uz dobru informiranost, ljetovanje s kućnim ljubimcem svakako može biti prekrasna avantura. Nerijetko se najbolje informacije mogu pronaći u grupama za ljubitelje kućnih ljubimaca na društvenim mrežama i forumima gdje se rado dijele iskustva. Stoga se ipak nemojte spontano odlučivati na takav put, već krenite u traženje savjeta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button