Kućni ljubimci - 17. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Ljubimci i putovanja: Kud vi, tud i vaš pas

Ljeto je vrijeme putovanja, a ono je nepotpuno ako sa sobom ne povedete svog četveronožnog prijatelja. Dok neki psi vole putovanja i strku, možda je baš vaš pas prilično tjeskoban pri promjeni sredine. Evo što trebate znati o psima i putovanjima

pas, žena, more

Ljetovanje s psom mora biti dobro pripremljeno. Razmotrite kako će se on osjećati tijekom puta i na odredištu. Istražite područje na koje kanite otputovati i smještaj koji namjeravate rezervirati.

Podrazumijeva se da ćete provjeriti politiku hotela, apartmanskog naselja ili iznajmljivača u pogledu pasa i iznos dodatnog troška za vašeg simpatičnog pratitelja. Ako idete u inozemstvo, obratit ćete pozornost na propise koji reguliraju ulazak i transport pasa u raznim prijevoznim sredstvima.

Hrana i pas

Tijekom odmora držite se uobičajenog načina hranjenja. Odstupanje od rutine može nanijeti stres vašem ljubimcu. Pseća je hrana vjerojatno dostupna na svakom turističkom mjestu, ali ako želite hranidbeni kontinuitet, ponesite namirnice sa sobom. U rashlađivaču možete prevesti i sirovu hranu. Ako dajete psu takvu hranu, naručite frižider ili zamrzivač u smještajnoj jedinici na odredištu.

>>Oni su slatki, dobri i pružaju nam bezuvjetnu ljubav. No jesu li poljupci naših pasa i maca dobri po naše zdravlje? Kliknite i otkrijte<< 

Pas u autu

Automobil je najpogodnije prijevozno sredstvo za putovanje s psom. Ako se nikad nije vozio, pripremite ga s nekoliko vožnji koje će isprva biti kratke, a potom sve duže. S autom imate više slobode za odlučivanje kad ćete napraviti stanku. Iskoristite to i zaustavite se više puta da bi pas mogao obaviti nuždu i razgibati se. Smjestite ljubimca u prijenosnu košaru na stražnjem sjedalu. To će ga zaštititi od uznemiravajućih prizora tijekom vožnje i od ozljeda u slučaju sudara. Košara mora biti dovoljno velika da bi pas mogao stati na sve četiri, okrenuti se i leći. Treba imati ručke, a u unutrašnjosti ne smije biti izbočina. Dno treba biti vodootporno i prekriveno upijajućim materijalom. Ne dajte psu da gura glavu kroz prozor. Prašina i druge čestice mogu mu ući u oči, uši, nos i usta te mu uzrokovati upalu ili infekciju. Neka auto bude dobro ventiliran i neka svjež zrak dopire do pseće košare. Nemojte ga hraniti dok je auto u pokretu. Putovanje na pun želudac može mu izazvati mučninu.

Identifikacija

Za slučaj da četveronožac “odmagli” od vas, izgledi da ga pronađete značajno rastu ako ga je moguće lako identificirati. Neka pas nosi ogrlicu označenu njegovim i vašim imenom, vašim brojevima telefona i potvrdom o cijepljenju protiv bjesnoće. Označite košaru svojim imenom, brojem svog mobitela, brojem koji ćete imati na odredištu i fotografijom svog ljubimca. U novčaniku ili smartfonu nosite još njegovih slika. Najbolje je da pas bude čipiran. 

>>Odlučili ste se nabaviti papigicu? Prekrasno, ali zbog zdravlja budite sigurni od koga kupujete. Kliknite i doznajte na što posebno trebate obratiti pažnju<<

Je li zajedničko ljetovanje nužno?

Svaki pas reagira drukčije na promjenu okolnosti i rutine. Neki vole užurbanost i žamor, drugi radije borave kod kuće i sporo se navikavaju na nova mjesta i uvjete. Stoga procijenite jesu li vaš pas i željeno odredište kompatibilni. Kad budete gotovi s procjenom, možda ćete promijeniti plan puta ili povjeriti psa prijateljima, rodbini ili profesionalnim čuvarima.

Potrepštine i zdravlje

Ponesite dovoljno hrane i vode, zdjelu, povodac, lopaticu za izmet, plastične vrećice, potrepštine za njegu, lijekove, pribor za prvu pomoć i potrebnu dokumentaciju. Prije dužeg puta, odvedite psa veterinaru radi pregleda. Dajte ga svježe cijepiti i pribavite potvrde o cijepljenju. Informirajte se o zdravstvenim rizicima koji vašem ljubimcu prijete na odredištu.

Prije nego ste izabrali odredište, razmislite kako će ljubimac reagirati na okolnosti koje tamo vladaju. Primjerice, hoće li dobro podnijeti ljude i gužvu, krcate plaže i prometne ulice gdje se prodaju suveniri?

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button