Odmor i putovanja - 6. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Adriano Palman

Kampiranje: Detaljan vodič za početnike i ljetovanje pod vedrim nebom

Hrvatski kampovi danas mogu ponuditi luksuzni ugođaj koji je najlakše usporediti s boravkom u renomiranim hotelima ili razvikanim apartmanima

kamp, ljetovanje, godišnji odmor, kako kampirati

Kampisti u Hrvatskoj iskusit će visoku razinu ugode i gostoprimstva koji znatno odudaraju od stereotipa kampiranja u divljini, percepcije koja je i danas prisutna kada je o kampiranju riječ.

Kampiranje je postalo način života, lifestyle ljubitelja prirode, užitak za one koji odmor žele provesti u doticaju s prirodom, u zelenilu i, u slučaju gotovo svih hrvatskih kampova, uz more. Hrvatski kampovi danas su često pravi hoteli na otvorenom sa svim sadržajima koje možete pronaći u hotelu, ali s doticajem s prirodom. S druge strane, većina ima i raznovrsnu trgovačku ponudu u sklopu samog kampa ili do najbliže trgovine treba desetak minuta hoda. Isto vrijedi za restorane, objekte brze prehrane, pizzerije i slično.

Ako ikako možete, dolazak u kamp tempirajte tijekom dnevnih sati. Naime, većina kampova ima definiran “noćni mir”, koji najčešće traje od ponoći do šest, odnosno sedam sati ujutro i tijekom kojega ulazak u kamp nije moguć

Iako nije obaveza, preporuka je da se smještaj rezervira unaprijed jer je to jedino jamstvo da će vas dočekati siguran smještaj. Dok se za smještaj u šatoru može i riskirati, smještaj u objektima za najam (apartmani, bungalovi i mobilne kućice) ili pak na parceli određene vrste ne može se prepustiti slučaju. Nakon dolaska u kamp vjerojatno ćete se prvo poželjeti istuširati, no to neće biti problem – svi su kampovi opremljeni s dovoljno sanitarnih čvorova koji, u pravilu, odgovaraju europskim standardima, a korištenje tople vode se ne naplaćuje posebno. Prostori za previjanje beba, kabine prilagođene potrebama invalida, individualne kabine za umivanje ili pak posebni tuševi za higijenu kućnih ljubimaca danas su standard hrvatskih kampova srednje kategorije. No morate znati da većina kampova od svojih gostiju traži poštovanje određenih pravila koja su definirana upravo radi vaše sigurnosti i ugodnog boravka. Iako svaki kamp ima svoja pravila, navest ćemo ukratko samo neka osnovna.

1. Dolazak u kamp

Ako ikako možete, dolazak u kamp tempirajte tijekom dnevnih sati. Naime, većina kampova ima definiran “noćni mir”, koji najčešće traje od ponoći do šest, odnosno sedam sati ujutro i tijekom kojega ulazak u kamp nije moguć, kao ni postavljanje šatora, predšatora i druge opreme. Velik broj kampova ima definirano i vrijeme dnevnog mira, često od 13 do 15 sati – preporučujemo da to provjerite prije dolaska u kamp.

2. Recepcija i prijava dolaska

U kampu mogu biti smješteni samo gosti koji su uredno prijavljeni na recepciji kampa. Tijekom prijave obavezni ste prijaviti sve osobe koje će boraviti u kampu, uključujući i kućne ljubimce, te ćete dobiti pločicu s brojem koju morate čuvati i obavezno istaknuti na vidljivome mjestu, a dobit ćete i propusnicu za ulazak i izlazak iz kampa ili beskontaktnu karticu.

>>Ljeti su česti izleti i aktivnosti u planinama pa iz godine u godinu raste broj intervencija Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Doznajte koje su obavezne mjere opreza<<

3. Odabir mjesta za kampiranje

Samo na neparceliranom dijelu kampa odabir kamp-mjesta je slobodan, a točne upute dobit ćete od recepcionera. Za numerirane parcele treba provjeriti je li mjesto slobodno ili ne. Tijekom postavljanja opreme za kampiranje morate poštovati veličinu zadanog prostora parcele te paziti da se ne proširite na susjedne parcele (postavljanje ograda, sušenje odjeće i obuće i slično).

4. Priključenje na struju

U pravilu priključivanje na električni ormarić, kao i isključivanje struje obavlja isključivo ovlaštena osoba kampa. Radi vaše sigurnosti nemojte nikada to pokušati samostalno odraditi ili na bilo koji način popravljati kvar na električnoj instalaciji.

5. Prometovanje u kampu

U cijelom kampu treba poštovati prednost pješaka i biciklista u odnosu na sva druga vozila, kao i zbog sigurnosti treba se pridržavati ograničenje brzine (najčešće je maksimalna dopuštena brzina u kampu 10-20 km/h).

6. Čistoća prostora i urednost

Svaki gost kampa dužan je paziti na čistoću prostora koji koristi. Smeće skupljajte u plastične vrećice i odlažite ih u za to određene kontejnere. Sanitarije nakon korištenja ostavljajte čiste i uredne. Mjesto na kojemu ste boravili nakon vašega odlaska mora biti čisto i spremno za prihvat novih gostiju.

7. Kućni ljubimci

Iako ima kampova u kojima kućni ljubimci nisu dopušteni, većina ih rado prima. Neki kampovi pak imaju posebne izdvojene zone za goste s kućnim ljubimcima, no zbog sigurnosti i drugih gostiju psi se obavezno vode na uzici, a na parceli moraju biti vezani. Kao vlasnici dužni ste počistiti izmet vašeg psa. Psi se ne smiju kupati na plaži, osim kada kamp ima posebnu plažu za goste sa psima.

8. Pranje automobila ili plovila

Na prostoru kampa nije dopušteno pranje automobila ili plovila, osim ako kamp nema poseban prostor za tu namjenu ili se u sklopu kampa nalazi autopraonica. Zbog ekoloških razloga pranje automobila na kamp-mjestu ili parceli također je zabranjeno.

9. Plovila u kampu i aktivnosti na moru

Mnogi su hrvatski kampovi opremljeni rampom za spuštanje plovila ili dizalicom. U kampu se plovila smiju vezati isključivo na bovu koju vam kamp dodjeli i koja je smještena izvan granice za kupače. Za ronjenje s opremom treba imati specijalnu dozvolu, kao i za ribolovne aktivnosti.

10. Paljenje vatre

U svim je kampovima paljenje vatre na otvorenom najstrože zabranjeno. Velik broj kampova ima posebna mjesta na kojima se može roštiljati, a koja su opremljena i aparatima za gašenje požara. Neki kampovi dopuštaju roštiljanje, ali isključivo na plinskim i električnim roštiljima.

11. Novac i ostale vrijednosti

Novac i vrijedne stvari nikada nemojte ostavljati bez nadzora te se preporučuje da ih deponirate u posebnom sefu, najčešće u sklopu recepcije kampa. Za nestale ili oštećene stvari u kampu, kao i za nesreće koje nastanu vašom nepažnjom, kamp u pravilu ne preuzima odgovornost.

12. Rashladni uređaji

Kako bi vam osvježili odmor tijekom toplih dana, većina kampova nudi rashladne uređaje koje možete koristiti uz nadoplatu. Uređaje ste dužni držati čistima i zaključanima te pažljivo čuvati ključ. Rashladni uređaji ne služe za zamrzavanje namirnica.

13. Odjava gostiju

U pravilu se račun za boravak u kampu naplaćuje na dan odlaska ili dan ranije (uz obavezno vraćanje pločice s brojem). Preporučujemo plaćanje dan ranije kako biste izbjegli gužve, a pripazite i na radno vrijeme blagajne. Odlazak je najčešće definiran od 10 do 12 sati. Pripazite na vrijeme odlaska jer mnogi će vam kampovi za napuštanje njihova prostora nakon toga vremena naplatiti još jedan dan boravka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button