Odmor i putovanja - 12. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Rim: Raskošno srce Italije i kršćanstva

Svi putevi vode u Rim, grad koji se s pravom može nazvati jednim od najljepših gradova planeta, a u njegovim granicama smještena je i najmanja država na svijetu - Vatikan

rim, italija, vatikan

Ako putujete samostalno, vrlo povoljno možete biti smješteni u samom središtu grada. Naime, Rim je, kao i cijela Italija, pun malih obiteljskih pansiona u kojima se može dobiti odlična cijena za odličnu lokaciju

Jesen je, nit’ je prehladno, nit’ pretoplo. Posjetite Rim i Vatikan, u centru svijeta gužve ćete teško izbjeći, no barem možete kombinaciju gužve i vrućine. Rim je povijesni sinonim za grad, središte, križanje i sjecište svih važnijih puteva. Jedan je to od glavnih gradova svijeta, žarišta povijesti i civilizacije, prema kojima nitko nije ravnodušan i u kojem će svatko pronaći nešto za sebe, bez obzira na afinitete i ukuse. Rim je prvorazredna meka za sve koji se na bilo koji način bave ljudskim društvom i povijesti: povjesničare, umjetnike, vjernike, gastronome, enologe, boeme, ljubavnike, mladence, turiste opće prakse… Samo oni najavangardnijeg ukusa poreći će da je riječ o jednom od najljepših gradova na planetu.

A centar upravo takvog Rima je Vatikan, najmanja država na svijetu, središte katoličanstva te vjerojatno najposjećenija turistička točka svijeta. Trg svetog Petra središnji je prostor Vatikana i njegov je izgled poznat vjerojatno svakom stanovniku zapadnoga svijeta, no ono što bi vas moglo iznenaditi jest veličina koju ne možete doživjeti gledajući trg na televiziji ili fotografijama. Trg je zaista golem, okružen kolonadama s velikim egipatskim obeliskom u sredini. Na njemu ćete uvijek naći brojne turiste, vodiče, vjernike i ostale posjetitelje koji se na stolcima postavljenim na trgu nerijetko odmaraju od dugotrajne šetnje ili čekanja u redu.

Pejzaž koji se ne propušta

Vatikanom dominira najveća svjetska crkva i jedna od najgrandioznijih građevina svijeta, bazilika Svetog Petra. Ulazak u baziliku je besplatan, no unatoč tome, vjerojatno ćete neko vrijeme čekati u redu zbog sigurnosne provjere. Nakon ulaska u baziliku osjećat ćete se iznimno malenima, što zbog dimenzija koje bi vam mogle poljuljati osjećaj za ravnotežu, što zbog umjetničkog bogatstva, mozaika, kipova, vitraža… Među skulpturama prvo mjesto, naravno, zauzima Michelangelova Pieta, kip Bogorodice koja u krilu oplakuje Isusa. Ispod bazilike nalaze se kripte sa sarkofazima brojnih papa, a tu je i posljednje počivalište svetog Petra te Ivana Pavla II. Ako vam vrijeme i kondicija dopuštaju, preporučujemo da se popnete na vrh kupole, odakle se pruža pogled na jedan od najspektakularnijih kulturnih pejzaža na planetu. Isplatit će vam se dugotrajno penjanje stepenicama te mimoilaženje s brojnim turistima.

Korisni savjeti za putnike

Uz baziliku, sljedeća nezaobilazna lokacija su Vatikanski muzeji. Neprocjenjivo bogatstvo koje sadrže prati i cijena ulaznice, zasigurno jedna od najskupljih muzejskih ulaznica na svijetu. Preporučujemo da je kupite putem interneta kako biste izbjegli čekanje u redovima koji se znaju protezati stotinama metara. Ulaskom u muzeje ulazite u drugi svijet – muzeji antičke umjetnosti, Gregorijanski muzej, Kršćanski muzej, pinakoteka… Obilazak je koncipiran tako da morate proći sve muzeje prije nego što dođete do najveće atrakcije koja je poznatija i od samih muzeja – Sikstinske kapele. U njoj se božanski sadržaj u jednu cjelinu stapa s božanskom vještinom umjetnika te jedno postaje neodvojivo od drugoga. Posebno je impozantan svod koji je oslikao Michelangelo.

Ako posjećujete Vatikan, posjećujete i Rim. Mnogo je lijepih gradova na svijetu, no Rim je jedinstven po simbiotskom skladu grandioznih zdanja iz svih faza povijesti. Građeni od antike do danas, akvadukti, crkve, palače, mauzoleji nalaze se na svakom koraku među stambenim zgradama i objektima u funkciji današnjice čineći neponovljiv urbani pejzaž. Predlažemo da Rim i Vatikan obiđete u vlastitom aranžmanu. Agencije razgledavanje grada ionako obavljaju koristeći javni prijevoz, a zbog povoljnije cijene smještaj organiziraju na periferiji grada ili u okolici. Ako putujete samostalno, vrlo povoljno možete biti smješteni u središtu grada. Naime, Rim je, kao i cijela Italija, pun malih obiteljskih pansiona u kojima se može dobiti odlična cijena za odličnu lokaciju.

>>Pri posjetu Trstu obavezno pogledajte poznati i zaista prekrasan dvorac Miramare iz 19. stoljeća koji je izgrađen za austrijskog nadvojvodu Maksimilijana i njegovu suprugu.<<

Fontane s pitkom vodom

Putovanje u vlastitoj organizaciji ima i drugih prednosti. Bit ćete u prisnijem kontaktu s gradom, bit ćete primorani na češću komunikaciju s njegovim stanovnicima, vlastito planiranje rute obilaska pridonijet će boljem pamćenju urbane strukture i boljem poznavanju gradske prometne mreže. Predlažemo da odmah pri dolasku u Rim kupite turističku kartu koja vrijedi nekoliko dana za sav javni prijevoz. U Rimu ima mnogo fontana s pitkom vodom (acqua potabile) pa ne morate kupovati skupu vodu, samo sa sobom nosite plastičnu bočicu.

Jedan od zaštitnih znakova Rima su crkve – u Italiji je ulaz u njih besplatan. Središte kršćanskog svijeta središte je i kršćanske ambivalencije. Propovijedana kršćanska skromnost u svom središtu ima grad Rim i grad-državu Vatikan koji su sve samo ne skromni. Učenje skromnosti u svom ishodištu ima grandioznost. Palače, zlato, mega crkve, u gradu – središtu svijeta. Dok se divimo vatikanskim raskošima čija vrijednost može spasiti milijune života, nemojmo zaboraviti Pietu i onoga koji leži u krilu Bogorodice, što je poručivao i što bi, poznajući njegovo učenje, on mislio o svemu tome.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button