ADIVA Plus sadržaj - 27. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea, ADIVA Plus sadržaj

Staza mističnih stećaka na jugu Hrvatske

Osim brojnih, dobro poznatih kulturnih i prirodnih atrakcija, krajnji jug Hrvatske čuva i one tajanstvene, stoljećima stare priče koje tek čekaju da ih razotkrijete. Slijedite trag mističnih stećaka

delta Neretve

Čak i ako ste već upoznali brojne ljepote dubrovačko-neretvanskog kraja, ovog vam puta donosimo 115, odnosno čak 1428 dodatnih razloga zbog kojih biste ponovno trebali krenuti put hrvatskog juga. Upravo je toliko lokaliteta, odnosno stećaka – kamenih nadgrobnih spomenika kasnog srednjeg vijeka karakterističnih za taj dio europskog kontinenta – razasuto po najjužnijoj hrvatskoj županiji.

Via Dinarica: višednevno putovanje hrvatskom divljinom

Budući da predstavljaju vrijednu i jedinstvenu kulturno-povijesnu baštinu, a uz to privlače pažnju brojnih prolaznika i turista, domaćini su ih odlučili predstaviti svojim posjetiteljima i kroz atraktivnu turističku rutu „Staza stećaka“. Staza obuhvaća ukupno 32 lokaliteta sa stećcima na području četiriju zemalja – Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, a na krajnjem jugu Hrvatske očekuje vas čak 19 takvih lokaliteta.

Svjetska kulturna baština

Najveći broj stećaka razasut je po ruralnim područjima neretvanske doline, u Dubrovačkom primorju te u Konavlima, čiji je jedan od lokaliteta, uz crkvu sv. Barbare, upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Jedan od najsačuvanijih i najljepših lokaliteta sa stećcima, Novakovo greblje, vidjet ćete posjetite li Dubrovačko primorje. Nešto manji broj stećaka nalazi se i na području grada Dubrovnika i Župe dubrovačke.

Te kamene ljepotane, čuvare srednjovjekovnih priča, na raznim ćete lokalitetima vidjeti u raznim oblicima, od ploče i sanduka, do tzv. sljemenjaka (oblika pravokutne kuće s dvostrešnim krovom). Ponekad označavaju jedan, a ponekad i više grobova te su često ukrašeni dekorativnim motivima: zvijezdama, križevima, reljefnim vijencima, lukom i strijelom, štitom i mačem, prikazom lova i životinja… Najčešće su smješteni uz crkve, bunare, izvore i lokve te na izdvojenim planinskim područjima i arheološkim lokalitetima.

Raznoliki doživljaji

Stećci će vas sigurno zaintrigirati, a kada poželite slegnuti dojmove i odmoriti se, vrijeme iskoristite i za uživanje u drugim atrakcijama kojima obiluju ta područja.

sv Barbara-stećci

U Konavlima te u Župi dubrovačkoj uživajte u očuvanoj prirodi i jedinstvenoj ruralnoj arhitekturi, a u Konavlima upoznajte konavosku nošnju i vez. Okrijepite se domaćim vinom i izvrsnom hranom u nekom od brojnih agroturizama, a poželite li aktivnije provesti vrijeme, istražite kraj na dva kotača, na konju ili ljeti zaplivajte u kristalno čistom moru.

U Dubrovačkom primorju, domu brojnih maslinika i vinograda, kušajte domaće vino, maslinovo ulje, sir i med te pogledajte izvedbu temperamentnog plesa Linđo. Njegov zarazan ritam će vas potaknuti da i sami zaplešete. U dolini Neretve očekuje vas uzbudljiv fotosafari neretvanskim rukavcima i jezerima u tradicionalnoj neretvanskoj lađi.

jug hrvatske-nauticki raj

Nautička poslastica juga Hrvatske

Istinski nautički raj očekuje vas na krajnjem jugu Hrvatske, satkanom od atraktivne obale te rajskih otoka, otočića i uvala.

SAZNAJTE VIŠE

Otkrijte raznolik ptičji svijet u predivnoj prirodi, ali i u Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću, a potom otputujte u prošlost i posjetite Arheološki muzej Narone u Vidu. Bez kušanja brodeta od jegulja i žaba ni ne pomišljajte na povratak kući.

Otvorite tipTravel magazine i pronađite inspiraciju za putovanja Hrvatskom i svijetom: 

www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button