ADIVA Plus sadržaj - 25. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea, ADIVA Plus sadržaj

Nautička poslastica juga Hrvatske

Istinski nautički raj očekuje vas na krajnjem jugu Hrvatske, satkanom od atraktivne obale te rajskih otoka, otočića i uvala. Usmjerite ovog ljeta pramac prema jugu i uplovite u pustolovinu

jug hrvatske-nauticki raj

Okupili ste ekipu, odredili termin, unajmili brod i skipera (ili ste sami u toj ulozi) ili dolazite vlastitim plovilom… i avantura može početi. Otplovite iz Dubrovnika, najjužnije velike hrvatske luke u kojoj rado sidre i velike i male jedrilice i jahte. Nedaleko od Dubrovnika je i ljupki gradić Cavtat, u čijoj luci također možete pronaći vez, a koju osobito u ljetnim mjesecima opsjedaju i mega jahte.

Rajski Elafiti i legenda o Richardu Lavljeg Srca

Ipak, prave nautičke snove na dubrovačkom ćete području ostvariti zaplovite li prema rajskom Elafitskom otočju (Elafitima) kojeg čini osam otoka i pet otočića te brojni grebeni i hridi, a sve ih oplakuje azurno more. Tri najveća, ujedno i jedina naseljena otoka, su Šipan, Lopud i Koločep, uz koje se svakako isplati usidriti te neko vrijeme provesti u kupanju i ronjenju u njihovim bisernim uvalama. Odvojite tamo vrijeme i za ugodnu šetnju uz brojne crkvice, samostane i ljetnikovce koje su gradili imućniji Dubrovčani, a napravite i gastro predah uz morske specijalitete u nekoj od konoba.

Via Dinarica: višednevno putovanje hrvatskom divljinom

Oplovite i oko ostalih Elafita: Dakse, Grebena i sv. Andrije, a ne propustite ni plovidbu oko Lokruma, otoka koji ne pripada grupi Elafitskih otoka, a na kojemu je, prema legendi, spas od brodoloma pronašao Richard Lavljeg Srca. Otok prekriva egzotično bilje, velikim dijelom podrijetlom iz Australije i Južne Amerike, a posebno atraktivne su zbirke eukaliptusa, kaktusa i sukulenata. Budući da jug Hrvatske obiluje suncem, tijekom boravka na brodu se zaštitite od sunca kremom s visokim zaštitnim faktorom, šeširom, sunčanim naočalama i odjećom svjetlijih boja. Ne zaboravite ni na unos puno vode.

U potrazi za nimfom Kalipso

Zaplovite dalje prema Mljetu, najzelenijem jadranskom otoku, kojeg nazivaju Odisejevim otokom. I taj je grčki junak doplovio do Mljeta te ploveći oko njega ostvarivao svoje nautičke snove, a onda ga je, prema legendi, u špilji (koja danas nosi njegov naziv, Odisejeva špilja) zavela nimfa Kalipso. Raspolažete li čamcem, za mirnog vremena možete uploviti u tu najpopularniju mljetsku špilju.

Uvući se u brojne mljetske uvale, gdje vas očekuje kupanje u smaragdno čistom moru, možete i jedrilicom ili jahtom. Otok raspolaže brojnim privezištima, a osobito popularne i prirodno zaštićene luke su Okuklje i Polače. Nautičari rado sidre i u Sobri, Prožurskoj Luci i Pomeni, turističkom središtu otoka.

Iz Pomene ćete začas stići do Malog i Velikog jezera, prirodnih fenomena i glavnih atrakcija Nacionalnog parka Mljet, koji zauzima sjeverozapadni dio otoka. Park istražite kanuom, na biciklu ili pješice, a svakako posjetite i otočić sv. Marije koji s crkvom i benediktinskim samostanom, usidren na Velikom jezeru, čini najpoznatiju mljetsku razglednicu.

Plovidba pod zvijezdama

Ponovno zategnite jedra i pramac potom usmjerite prema otoku Lastovu. Putem ćete proći uz skupine otočića i hridi Vrhovnjaci i Lastovnjaci te ubrzo stići do tog pučinskog otoka zarobljenog u vremenu i neprolaznoj ljepoti te uspavanog pod najzvjezdanijim nebom koje možete zamisliti.

Cijeli arhipelag od 46 otoka, otočića, hridi i grebena, poznat kao Lastovsko otočje, uživa status najmlađeg hrvatskog parka prirode i biološki je jedan od najočuvanijih prostora na Sredozemlju. Lastovo je ujedno i najjužniji naseljeni otok u Hrvatskoj – ima tek oko 800 stanovnika. Osjetit ćete tamo, daleko od civilizacije, zov divljine, a u avanturu će vas pozivati brojne uvale koje u ljetnim mjesecima redovito okupiraju mega jahte svjetskih jet-settera, holivudske elite, kneževskih i kraljevskih obitelji.

Svakako uplovite i u uvalu Korita, usidrite se u nautičarima omiljenoj i zaštićenoj Zaklopatici, u kojoj ćete pronaći i restorane s mooringom te pogledom na susjedni otok Korčulu i Lastovski kanal. Neke od najzaštićenijih otočnih uvala su i Jurjeva Luka te Skrivena Luka (Portorosso), u kojoj je nautički centar Porto Rosso. Doplovite i do otočića Mladine koji čuva jednu od najljepših lastovskih plaža – Saplun.

Na Lastovu se uistinu isplati iskrcati i prošetati njegovim glavnim naseljem, Lastovom, fotografirati neke od maštovito ukrašenih fumara (dimnjaka), simbola otoka, zaviriti u neke od brojnih crkvica, spustiti se do Lučice, uske uvale sa zaštićenim ribarskim naseljem, u koju mogu uploviti tek manji čamci. Ako volite dubine, skočite s broda u neku od bisernih uvala (dno se u nekima vidi i do 50-ak metara) i istražite bogato lastovsko podmorje puno špilja, skrivenih prolaza, arheoloških lokacija, potopljenih galija s amforama, koralja, spužvi, rakova, školjki… Lastovsko otočje je čuvar i nekih od najljepših jadranskih svjetionika. Glavat, Sušac, Tajan i Struga sa svojim svjetlima bdiju nad lastovskim arhipelagom, a noću imaju i pomagače – milijune kristalnih zvijezda. Golim ćete okom tamo vidjeti i magličasti bijeli trag – Mliječnu stazu koja obuhvaća čak 219 milijuna zvijezda. Lastovo ima drugo najtamnije i najljepše zvjezdano nebo u Europi pa je omiljeno i među astronomima i svima koji žele uživati u tom veličanstvenom prizoru.Putem Marka Pola

U predivnim prizorima ćete uživati i nastavite li plovidbu prema otoku Korčuli, domu slavnog putnika i istraživača Marka Pola te jednom od najljepših jadranskih otoka. Oploviti Korčulu, kao i iskrcati se na njezinom kopnu, znači otkrivati njezine čarobne uvale i otočiće koji je okružuju, kupati se u kristalno čistom moru, uživati u okusima mora i sočnih otočnih plodova, diviti se srednjovjekovnim, kamenim gradićima, kalama i palačama punih priča.

Korčulu podjednako vole i jedrilice i male barke, kao i mega jahte svjetskih jet-settera koje se rado sidre i u modernoj ACI marini Korčula, smještenoj u samom gradu Korčuli. Oplovite i obližnje uvale i otočiće koji, osim netaknute prirode, pružaju i sigurna sidrišta. Omiljene među nautičarima su uvale Kneže (u kojoj je i nekoliko restorana), Račišće, Vaja i Samograd, a za jednu od najljepših slovi Pupnatska Luka na južnoj strani otoka. Na istoj su strani i nešto uže uvale Bačva i Žitna. Oplovite i otočić Badiju s Franjevačkim samostanom te Vrnik, otok poznat po kamenolomima još iz starorimskog doba.

vela luka-korcula

Na Korčuli još niste završili svoje nautičke snove jer i druge strane otoka čuvaju djevičanske uvale. Usidriti se možete i u uvali Karbuni, zaštićenoj od vjetrova, nedaleko koje su nanizani otočići sa skrovitim uvalama za kupanje, ronjenje, sunčanje… Na toj istoj, južnoj strani otoka je i atraktivna Prižba s nekoliko manjih uvala i dva poluotoka. Isplati se doploviti i do sjeverozapadne strane otoka gdje je uvala Prigradica, prepoznatljiva po velikoj rivi te stjenovitim i šljunčanim plažama.

I zapadna strana otoka, u čijem se dubokom i zaštićenom zaljevu usidrila Vela Luka, vrijedna je svakog posjeta. Svakako zaplovite i do najpopularnijeg otoka velolučkog arhipelaga, Proizda, čije biserne plaže oduzimaju dah svakome tko do njih doplovi. Bijele stijene koje uranjaju u tirkizno more na plaži Bili boci, na sjevernoj strani otoka, zasluženo pozicioniraju tu plažu u sam vrh najatraktivnijih plaža na Jadranu. Oplovite i otočić Ošjak, poznat kao „otok ljubavi“, te na toj zapadnoj strani otoka Korčule ne zaboravite u predvečerje promatrati neodoljiv zalazak sunca.

Po pelješkim uvalama

Puni dojmova s Korčule, plovidbu nastavite prema poluotoku Pelješcu, još jednom čuvaru rajskih uvala. Jedna od najatraktivnijih je Kobaš u Stonskom kanalu, s pješčanom plažom, privezištem i restoranima. Privezište ćete pronaći i u mjestašcu Broce te u Stonu, neposredno uz čuvene bazene soli stonske solane. Tamo razgledajte i Stonske zidine, najduže u Europi i druge po dužini u svijetu, odmah nakon Kineskog zida. Uvale koje nautičari ne propuštaju su i Žuljana, na južnom dijelu poluotoka, te Lovište, na samom kraju poluotoka. Ta uvala je prirodno zaštićena te iz nje puca pogled na otok Hvar.

Ston-Peljesac

Na Pelješcu treba zaploviti i njegovim eno-gastro vodama te kušati kamenice iz Malostonskog zaljeva za kojima uzdišu gurmani diljem svijeta. Dragocjene kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja i peljeških vina, koja se nisu bez razloga proslavila u svijetu, na Pelješcu (domovini sorte plavac mali) su blagodati koje također morate kušati.

Otok Lastovo

Lastovsko otočje: Oaza božanstvene ljepote

Daleko na pučini, okruženo kristalno čistim morem te pod najljepšim zvjezdanim nebom čeka vas Lastovo, otok na kojem je...

SAZNAJTE VIŠE

Dobro polazište za plovidbu po atraktivnom jugu Hrvatske te istraživanje njegovih otočića i uvala je Slano, turistička oaza Dubrovačkog primorja, u kojoj je nautička baza novijeg datuma, ACI marina “Veljko Barbieri” Slano. Marina je dobro zaštićena od svih vjetrova te se nalazi na lokaciji koja je još u antičko doba bilo poznato sidrište.

Prema kojem god dijelu krajnjeg juga Hrvatske usmjerite pramac, bit ćete na putu koji donosi neprocjenjiva iskustva. Samo osluškujte vjetar i more, slijedite intuiciju (ali uz sebe imajte i kompas), i ne zaboravite noću pratiti legendarna svjetla jadranskih svjetionika koja vas nikad neće iznevjeriti. Želimo vam mirno more.

Otvorite tipTravel magazine i pronađite inspiraciju za putovanja Hrvatskom i svijetom: 

www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button