Odmor i putovanja - 11. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić, prof. geografije

Konavle: kontrasti puni ljepote

U nepreglednom nizu hrvatskih egzotičnih krajeva njen najjužniji dio izdvaja se kao jedan od najposebnijih, kako zbog svojih prirodnih obilježja tako i zbog svog kulturnog nasljeđa

Konavle Cavtat Dubrovnik

Konavle karakteriziraju kontrasti okupljeni na malom prostoru; to je i brdski i nizinski kraj, krševit i plodan, omeđen morem te ispresijecan bistrim rječicama. Geografski, Konavle se dijele na tri dijela: Donje Konavle, Gornje Konavle i Konavoska brda.

Najnaseljenije su Donje Konavle ili Donja banda – primorski dio Konavala s Cavtatom kao glavnim naseljem cijelih Konavala i najjužnijim hrvatskim gradom. Tu je i Molunat te niz manjih mjesta i sela, među kojima izdvajamo Čilipe kraj kojih se nalazi dubrovačka zračna luka.

Via Dinarica: višednevno putovanje hrvatskom divljinom

Gornje Konavle ili, kako bi Konavljani rekli, Gornja banda, je kraj bogat slatkom vodom i plodnim tlom te je najpogodniji za poljoprivredu. U ovom dijelu mogu se naći ugostiteljski biseri poput Konavoskih dvora ili konobe Vinica u kojima možete kušati svježu pastrvu iz konavoskih rječica i ostale specijalitete ovog posebnog kraja.

Najistočniji dio Konavala su Konavoska brda, brdovit i najslabije naseljen dio uz granicu s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Zbog strmih obala i klifova konavoska obala uglavnom je nenaseljena. No na mjestima na kojima je priroda dopustila ljudima da nasele obalu, niknuli su pravi biseri. Najvažniji od njih je svakako Cavtat, antički Epidaurus.

Čudesan Cavtat i miran Molunat

Smješten je na poluotoku Rat, koji zajedno s poluotokom Sustjepan zatvara dobro zaštićenu i pristupačnu uvalu. Cavtat je bio dio Dubrovačke republike što je vidljivo u njegovoj urbanoj jezgri i arhitekturi. Riječ je o turističkom gradu s mnoštvom smještajnih kapaciteta, od privatnog smještaja do hotela s pet zvjezdica, restoranima, konobama i kafićima. U Cavtatu je rođen Vlaho Bukovac jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara i začetnik hrvatskog modernog slikarstva, a njegova rodna kuća danas je muzej i galerija otvorena za posjete.

Cavtat je bio naseljen još u antičko vrijeme pa ćete u njemu naići i na ostatke rimskog kazališta, a iz kasnijih vremena i na gradske zidine te knežev dvor koji je nekada bio sjedište dubrovačkoga kneza, a danas je galerija koja čuva veliki broj umjetnina. Cavtat je zaista biser koji sadrži sve što je potrebno jednoj vrhunskoj destinaciji, od prirodnih ljepota, slikovitih plaža i bogate kulturne baštine do visokih standarda turističke ponude. Sve to čini ga jednom od najprivlačnijih destinacija na Jadranu.

Molunat

Najznačajnije obalno mjesto južnog dijela Konavala je svakako Molunat. Svojevrstan je kontrast u odnosu na Cavtat, ribarsko turističko naselje idealno za one koji žele mir i biti podalje od gužvi. U ovom malom mjestu nema hotela, samo privatni smještaj i autokamp te trgovina, nekoliko kafića i restorana.

Divlja i lijepa konavoska obala

Osim naselja koja su se stisnula na rijetkim pristupačnim dijelovima konavoske obale, tu su i prekrasne plaže od kojih neke spadaju u najljepše na svijetu. Najljepša, najspektakularnija i najotkačenija plaža konavoske obale je sasvim sigurno Pasjača, koja se redovito nalazi na vrhovima top lista najljepših europskih plaža.

Pasjaca

Nalazi se ispod sela Popovići te utjelovljuje sklad djelovanja čovjeka i prirode. Na plažu se dolazi strmim putem i stepenicama usječenim u liticu, a na pojedinim mjestima se prolazi kroz tunele izdubljene u stijeni.  Posjet ovoj plaži je i mali planinarski pothvat, pa se ne preporučuje osobama slabije kondicije.

Dakle, konavoska obala je divlja i lijepa, no u kolektivnoj svijesti mnogih od nas pojam Konavle su ipak sinonim za prekrasne i slikovite pejzaže konavoske unutrašnjosti – Gornja banda.

Užitak za nepce uz brzace i kaskade

Ovdje se smjenjuju malena mjesta poput Dunave, Ljute i Pridvorja, a brdski kraj se spušta prema plodnom Konavoskom polju. Kraj je ispresijecan potocima i rječicama poput Ljute, Konavočice i Kopačice.

Konavle Cavtat Dubrovnik

Na njihovim obalama, uz brzace i kaskade, smjestili su se restorani u kojima možete kušati konavoske specijalitete kao što su janjetina ili kozletina ispod peke, pastrve na gradelama te, možda i najpoznatiji autohtoni specijalitet Konavala, zelenu manestru. Sve to valja zaliti vrhunskim vinom, na primjer autohtonom Maraštinom ili Grkom, Pošipom, Merlotom… Najpoznatije konavosko vino je Malvasija dubrovačka, koja se uzgaja u Konavoskom polju još od vremena Dubrovačke republike.

Loša, ali i dobra strana pandemije

Ovaj jedinstven kraj, dakle, svatko mora posjetiti i sada je prilika. Pandemija je najviše pogodila turizam najjužnijeg dijela Hrvatske. No svako zlo za neko dobro.

Dugi otok Dalmacija

Dugi otok – egzotika na sjeveru Dalmacije

U mnoštvu bisera među otocima, na sjeveru Dalmacije izdvaja se Dugi otok. Mami mirom i ljepotom, znamenitostima i pričama...

SAZNAJTE VIŠE

Iskoristio sam priliku i lani sam s obitelji posjetio Dubrovnik i Konavle. U kolovozu smo se šetali polupraznim Stradunom i nalazili povoljan smještaj u konavoskim mjestima. Inače, u sezoni Dubrovnik valja izbjegavati zbog gužvi i visokih cijena, no situacija s koronom omogućila je da obilazak ovog dijela Lijepe naše bude po mjeri čovjeka.

Stoga iskoristite ovu godinu i posjetite ovaj jedinstveni kutak svijeta u ovom jedinstvenom trenutku u vremenu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button