Odmor i putovanja - 12. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić, ADIVA Plus sadržaj

Dugi otok – egzotika na sjeveru Dalmacije

U mnoštvu fenomenalnih prirodnih bisera među našim otocima, na sjeveru Dalmacije izdvaja se Dugi otok. Osim što mami mirom i ljepotom, bogat je znamenitostima i pričama iz povijesti

Dugi otok Dalmacija

Premda nije najduži otok u Hrvatskoj, Dugi otok sa svojih oko 45 km duljine zaslužuje mjesto pri vrhu te top liste i svakako opravdava svoje ime. Obiluje fascinantnim lokacijama, prekrasnim plažama s tirkiznim i beskrajno čistim morem.

Hrvatske biciklističke rute: avantura na dva kotača

Na Dugi otok dolazi se plovidbom koja traje malo više od sat vremena  iz zadarske trajektne luke Gaženica u pristanište u Brbinju. Cijena trajekta za osobni automobil u sezoni iznosi 160 kuna. Premda se ubraja u skupinu naših najvećih otoka (sedmi je po površini), nema mnoštvo hotela, niti su ljetne gužve nešto po čemu je poznat. Rijetko je naseljen s malim mjestašcima, idealan za one koji žele uživanje u miru, netaknutoj prirodi, čistom moru i idili mediteranskog krša koji omogućuje bezbroj prilika za fascinantne fotografije.   

Romantični svjetionik i slikovite plaže

Popis znamenitosti na otoku zaista je dug. Na sjeverozapadnom kraju nalazi se svjetionik Veli rat. Izgrađen je 1849. godine, a s visinom od 42 metra, najviši je svjetionik na Jadranu. Prema usmenoj predaji, na njegovu žutu fasadu utrošeno je 100.000 žumanjaka. Kompleks svjetionika ujedno je i smještajni objekt s nekoliko apartmana, a u dvorištu svjetionika nalazi se kapelica, pa je ovo i savršeno mjesto za romantična vjenčanja. Ova bajkovita lokacija dodatno je obogaćena obližnjom crnogoričnom šumom i prekrasnim šljunčanim plažama smještenim među škrapama izbrazdanim stijenama.

Kad već govorimo o plažama, svakako treba spomenuti obližnju plažu Sakarun, najpoznatiju plažu otoka i jednu od najpoznatijih na Jadranu. Zbog iznimno blagog nagiba i pličine, ova 800 metara duga plaža izrazito je pogodna za djecu. Njenoj ljepoti pridonosi bjelina pijeska te čistoća i modrina mora, kao i okolni borovi šumarci. U sezoni je prijevoz do plaže moguć i turističkim vlakićem koji polazi svaka dva sata iz Božave. Slikovitih plaža naći ćete diljem otoka, a kako na nekima od njih nema prirodnog hlada, pobrinete se da ste opskrbljeni suncobranom ili šatorčićem za plažu.

Izlet od parka prirode do nacionalnog parka

Najznačajniji prirodni krajolici otoka zaštićeni su statusom parka prirode Telašćica. Park se nalazi na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, a sačinjava ga uvala s okolnim akvatorijem te 13 otoka, otočića i hridi koji zajedno tvore čudesan sklad prirode. Ovaj predio je parkom prirode proglašen 1988. godine.

Dio parka prirode je i slano jezero Mir. Kako je ono ljeti mnogo toplije nego otvoreno more i isparavanje je jače, pa ga odlikuje iznadprosječna slanost. Od prirodnih znamenitosti otoka spomenimo i očaravajuću špilju Golubinku u koju se može ući samo kajakom ili plivajući i koja u određenim dijelovima dana posjetitelje daruje jedinstvenom igrom sunčeve svjetlosti i morske modrine. Naravno, Dugi otok nalazi se uz rub Nacionalnog parka Kornati pa, ukoliko još niste, zaista morate posjetiti ovaj jedinstveni arhipelag. Polazišno mjesto s Dugog otoka na Kornate je mjesto Sali.

„Najstariji Dalmatinac“ i Saljske užance

Na Dugom otoku čovjek je boravio u davnim vremenima pa je on i vrijedno arheološko nalazište. Posebno su zanimljivi nalazi u spilji Vlakno u kojoj je pronađen ljudski kostur čija se starost procjenjuje na 11.000 godina! Pošto su nalazi ljudskih kostura iz ovog razdoblja u Dalmaciji iznimno rijetki, stanovnik špilje prozvan je najstarijim Dalmatincem.

Na Dugom otoku nalazi se 12 naselja, od kojih su najveći Božava i Sali koji je i administrativno središte otoka. Sva mjesta povezana su asfaltiranom cestom i pri boravku na otoku svakako napravite malu turu po ovim slikovitim mjestašcima. Po pitanju smještaja, u Božavi ćete naći nekoliko hotela te po jedan u mjestima Sali i Luka. Uz hotele, naravno, tu je i privatni smještaj te dva kampa.

Nacionalni park Brijuni

Čarolija Nacionalnog parka Brijuni

SAZNAJTE VIŠE

Okrjepu možete potražiti u 10-tak otočkih restorančića i bistroa. Ako se na otoku zateknete  u prvoj polovici kolovoza, nikako nemojte propustiti najvažniju otočku feštu – Saljske užance. Manifestacija se održava vikend prije Velike Gospe i traje tri dana tijekom kojih se održava mnoštvo prezentacija narodnih običaja, dok mještani sudjeluju u gastro-natjecanjima koja će vas naprosto oduševiti. Fešta kulminira zadnji dan utrkom tovara. Kako bi joj prisustvovali i kako bi iskusili ljepote ovog otoka, upišite ga u svoj ljetni plan.

Dugi otok je kombinacija svega onog što suptilniji gosti traže na hrvatskom Jadranu. Ljepota mediteranskih krajolika, netaknuta priroda, malena slikovita mjestašca, gastro užici, tradicija, mir… Uživajte!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button