Odmor i putovanja - 24. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Pogledajte ih! Najljepše hrvatske plaže koje će vam izmamiti uzdahe

Iako po broju veličanstvenih plaža Dalmacija prednjači pred Istrom, rt Kamenjak u blizini Pule svojim malim poluotocima i plitkim uvalama s prekrasnim plažama privlači brojne domaće i strane turiste koji ondje nalaze osamu i mir

zlatni rat, bol, brač

Hrvatska obala jedna je od najljepših na svijetu. S tim će se složiti i mnogi koji niti žive u Hrvatskoj, niti su uz Hrvatsku vezani bilo kakvom subjektivnošću. Ljeto je ipak ljeto, reći će i oni kojima jesen nosi plodove godišnjeg rada ili oni kojima proljeće predstavlja posebno veselje.

Kako se bliži ljeto, godišnji odmor jedva čekaju i najveći radoholičari. Zvuk cvrčaka, šum valova i miris kreme za sunčanje ne daju im mira dok u svom uredu odbrojavaju dane i sate do početka godišnjeg odmora. More, ljeto, odmor, toplina, odsutnost stresa… Sve to utjelovljuje jedan mali dio našeg teritorija, jedna tanka linija između pučine i kontinenta – plaža.

U srednjoj Dalmaciji nalazi se plaža koja je postala amblem hrvatskog turizma, Zlatni rat u Bolu, na otoku Braču. Marketing često prenaglašava kvalitete i katkada iskrivljuje stvarnost, no kad je riječ o Zlatnom ratu, to nije tako

Uz razvedenost obale, idealnu klimu i kuhinju te bogatstvo kulturne i povijesne baštine, Hrvatsku turističkom mekom čine i njene plaže. Njihova ljepota ponekad djeluje nestvarno, kao da ih je nacrtao neki grafički dizajner ili stručnjak za specijalne efekte. Lijepih plaža ima duž cijele obale, i to mnogo, pa ćemo probrati samo neke na različitim dijelovima Jadrana uz napomenu da su spomenute plaže samo “neke od” i da bi odabir nekog drugog možda bio sasvim drugačiji.

Istra

Istra je poznata po svojoj povijesnoj baštini, kulinarstvu, tartufima i razvijenom turizmu i agroturizmu, no nije baš poznata po ljepoti svojih plaža. Ipak, u blizini Pule nalazi se rt Kamenjak i istoimeni park prirode. Rt Kamenjak ima oblik riblje kosti i s obje strane rta smjenjuju se mali poluotoci i plitke uvale s prekrasnim plažama. Kamenjak je omiljeno kupalište Puližana i ljudi iz okolice, no nikad nema gužvi. Kako je to područje i park prirode, neposredna okolica nije napućena smještajnim kapacitetima, a plaža ima mnogo pa ćete osamu i mir moći pronaći i u glavnoj sezoni.

Kvarner

Idući od Istre prema jugu, dolazimo na Kvarner koji zaista obiluje i ljepotom i raznolikošću plaža. Od stjenovitih gromada idealnih za sunčanje ili skakanje u more do plitkih pješčanih oaza otoka Raba. Mi ćemo ipak izdvojiti jednu od najljepših i najdužih plaža čitavog Jadrana – plažu u Baški, na jugu otoka Krka. Krk je vrlo zanimljiv otok, pun sadržaja, od spilje Biserujke na sjeveru otoka, preko grada Krka, Košljuna, Vrbnika, Jurandvora do Baške. Začin svemu tome je stotinama metara duga baščanska plaža, koja je šljunkovita i ima idealan nagib koji je dovoljno blag za djecu i dovoljno strm da se ne mora hodati 50 metara da bi se moglo zaplivati. Posebnom ambijentu pridonose okolna brda koja se uzdižu iznad mjesta i plaže.

>>Tko jednom posjeti Brač, neće ga više zaboraviti, a vrlo je vjerojatno da će se na njega i vratiti. Taj otok blizu Splita pun je ljepota i raznolikosti.<<

Sjeverna Dalmacija

Na području sjeverne Dalmacije zaista je uzaludno tražiti najljepšu plažu jer je izbor preširok. Zato ćemo izdvojiti jednu koja se uz ljepotu ističe i svojim drugim zanimljivostima. Ako ste kamper i planirate ljetovati na području sjeverne Dalmacije, preporučujemo vam Žaborić, malo mjesto koje se nalazi u blizini Brodarice, odnosno Šibenika. Riječ je, prije svega, o jednom od najljepših i najuređenijih kampova na Jadranu koji je smješten tik uz plažu. Na šljunčanoj plaži, u hladovini, nalazi se slikoviti caffe bar. Plaža se nalazi u velikom i relativno plitkom zaljevu pa je more ovdje zamjetno toplije nego u okolici te i turisti iz okolnih mjesta često ovdje dolaze na kupanje.

Srednja Dalmacija

U srednjoj Dalmaciji nalazi se plaža koja je postala amblem hrvatskog turizma, Zlatni rat u Bolu, na otoku Braču. Marketing često prenaglašava kvalitete i katkada iskrivljuje stvarnost, no kad je riječ o Zlatnom ratu, to nije tako. Zaista je to jedinstvena, savršena plaža koja izlazi iz hladotvorne borovine i izlazi na dugi, šljunčani žal koji mijenja svoj oblik, što ovisi o puhanju vjetra i valovima. Ako ste na Bolu ili bilo gdje na Braču, predlažemo vam da se automobilom odvezete na Vidovu goru, najviši vrh na hrvatskim otocima. Pogled je jedinstven i puca na Zlatni rat u podnožju i dalmatinske otoke u daljini. Za kraj smo ostavili područje koje je broj jedan kad je o plažama riječ.

Unatoč generalnoj ljepoti naše obale, postoje dijelovi koji su više lijepi i oni koji su manje lijepi. Jedno smjenjuje drugo i nijedan rajski dio obale nije izrazito dug. Nijedan, osim Makarske rivijere. Koliko god bila lijepa hrvatska obala u svojoj ukupnosti, ipak je Makarska rivijera jedini dio obale dug desecima kilometara neprekinute ljepote, šljunčanih plaža koje se spuštaju s Biokovskih obronaka i, izranjajući iz crnogoričnih šumaraka, postupno uranjaju u bistro, čisto i toplo more.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button