Odmor i putovanja - 25. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Originalno božićno putovanje: 5 razloga zašto proslaviti Božić u Betlehemu

Za Božićno putovanje je već kasno, no možda vam se jednom pruži prilika da posjetite Betlehem, onaj pravi. Mnogima se je ovo putovanje urezalo duboko u sjećanje

Bozic Betlehem

Ispunjen energijom i toplinom, Betlehem nudi priliku za sudjelovanje u polnoćki u Bazilici rođenja Isusovog, a osim toga provjerite i pet drugih razloga zbog kojih se isplati posjetiti Betlehem.

Cijeli grad živi tijekom Božića

Iako je Betlehem predivan gradić za posjet u bilo koje doba godine, on postaje posebno živ tijekom prosinca kada biva obasjan raznobojnom rasvjetom. Kao i tijekom većine blagdana na Bliskom istoku, žarka svjetla označavaju da je vrijeme za slavlje, a betlehemski se stari grad transformira zahvaljujući mnoštvu dekoracija. Za muslimanske i kršćanske obitelji, Božić je posebno vrijeme godine. Ulice su ispunjene šarenim šljokicama, svjetlima i, naravno, božićnim drvcima, pa čak i s djedicama te adventskim sajmovima i procesijama. Obitelji u prosjeku provode puno više vremena izvan doma, uživajući u blagdanskoj atmosferi. Zato je Božić najbolje vrijeme za razgledavanje grada, ali i upoznavanje ljudi.

Adventska putovanja: od romantične Verone do „dvora“ ledenog čovjeka u Južnom Tirolu

Betlehemske službe i procesije

Budući da Betlehem ima veliko vjersko značenje kao grad Isusovog rođenja, značajan je za sve kršćanske i katoličke denominacije. Postoji nekoliko procesija koje se održavaju za različite denominacije, uključujući grčku pravoslavnu, armensku, katoličku, protestantsku i etiopsku. Ove božićne procesije, iako se razlikuju, prolaze kroz ista mjesta, uključujući trg Manger, a često se mnoge odvijaju na Shephardovim poljima. Osim toga, procesije prolaze kroz Crkvu rođenja, poznatu i kao Bazilika Isusovog rođenja.

Bozic Betlehem Bazilika Isusovog rodenja

Božić u Betlehemu traje dulje

Betlehemske božićne svečanosti počinju početkom prosinca i traju sve do siječnja. Za sve koji ne mogu posjetiti Betlehem na Badnjak ili Božić, proslave se nastavljaju i za druge denominacije – pravoslavce, koji slave Božić 7. siječnja te neke armenske apostolske crkve koje ga slave 6. siječnja, što značajno olakšava proslavu Božića u Betlehemu.

Jedinstvena mogućnost da doživite autentičnu božićnu hranu

Jedan od najboljih načina za proslavu Božića u Betlehemu uživanje je u nekim od sezonskih blagdanskih poslastica. Uobičajeno je vidjeti tradicionalni božićni kolačić poznat kao Maamoul, bliskoistočni kolačić od maslaca s tijestom od griza koji se priprema za vrijeme vjerskih praznika. Ovi slatki kolačići često su punjeni pastom od ajweh datulja, a ponekad uključuju ružinu vodicu, pistacije ili šećer u prahu. Tu je i Ghraybeh, varijacija kruha od griza s pistacijama i cvijetom naranče. Ovi slatki kolačići savršeno se slažu uz tradicionalno jaku arapsku kavu začinjenu kardamomom.

rim, italija, vatikan

Rim: Raskošno srce Italije i kršćanstva

Ako putujete samostalno, vrlo povoljno možete biti smješteni u samom središtu grada. Naime, Rim je, kao i cijela Italija,...

SAZNAJTE VIŠE

Jedinstveno iskustvo koje dijelite s raznim vjeroispovijestima i kulturama

Dok Božić u Betlehemu privlači uglavnom kršćanske turiste, mnogi mještani Tel Aviva, Jeruzalema, Nazareta i okolnih područja, bez obzira na svoju vjersku pripadnost, uključujući Židove i muslimane, dolaze sudjelovati u božićnim proslavama. Božić u Betlehemu jedinstveno je vrijeme koje okuplja ljude svih vjeroispovijesti i kultura te se može osjetiti snažan osjećaj jedinstva i suradnje.

Izvor: https://www.touristisrael.com/5-reasons-to-celebrate-christmas-in-bethlehem/24863/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button