Odmor i putovanja - 12. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Božić

Adventska putovanja: od romantične Verone do „dvora“ ledenog čovjeka u Južnom Tirolu

Iako su mnogi adventski sajmovi zbog pandemije otkazani, Grinč ipak nije uspio dovršiti svoj posao. Božićna čarolija može se osjetiti u mnogim nama bliskim gradovima

Kad ono počinje adventsko vrijeme? Mnogi su danas zaboravili da je to razdoblje koje obuhvaća četiri nedjelje do Božića, prva je nerijetko krajem studenog. Tada se u mnogim domovima pali prva svjećica na adventskom vijencu. No, u svijetu „kupi, kupi, kupi…!“ advent nekako počinje s prvom reklamom crvenog kamiona i Djedice – na putu oko svijeta. 

No, nova „normalnost“ u kojoj dočekujemo još jedan Božić uvela je neke nove trendove u adventsko vrijeme. Obično smo se spremali za duža ili kraća vikend putovanja ili izlete u europske gradove na red kuhanog vina, red kobasica i slatkiša, red šopinga i klikanje nekoliko stotina fotografija. Koliko god komercijalizirano zvučalo, hrlili smo u Beč, Prag, Salzburg, München, Budimpeštu te dobri stari i uvijek zanimljiv Graz.

Iskoristimo korona pauzu za izolirane obiteljske izlete

Ima nešto u toj čaroliji otkrivanja novih gradova i običaja. I najvećeg mrguda ponese atmosfera, a srce zimogroznih, skrivenih iza pet šalova, zagrije pjesma.

Ne, Grinč nije ukrao Božić

„Putovanja vas najprije ostave bez riječi, a onda vas pretvore u pripovjedača.“

Ako svoju priču o svemu što smo na putovanjima vidjeli, doživjeli, osjetili, poljubili, pojeli i popili nismo podijelili, kao da nikada nigdje nismo ni bili. Putovanje je doživljaj koji se dijeli.

Rado bismo do Beča, zar ne? No, tamošnji je Christkindlmarkt, inače carski raskošan, zatvoren. Ništa od bečkih „Gemütlichkeit“, valcera, ni Sacher torte. A ni Klimtov originalni poljubac, kao ni mnoge druge umjetnine nećemo tako skoro vidjeti. Ni Salzburg, ledenjačka jezera…

No kako ovakav „grinčevski pristup“ uz jadikovke o tome kamo ne možemo ići ne bi razbio čaroliju adventa, okrenimo se onim adventskim sajmovima na koje se može. Za početak, vodimo vas u Veronu.

Verona – romantična priča o Božiću i ljubavi

Grad u srcu Veneta domaćin je najveće izložbe jaslica na svijetu – “Jaslice svijeta” . I to na središnjem trgu, Piazza Bra, u veličanstvenom rimskom amfiteatru. Više od 400 jaslica iz cijelog svijeta inspiriranih radom samoukih umjetnika, kolekcionara i obrtnika i entuzijasta u najrazličitijim zemljopisnim kontekstima, okuplja se u veronskoj Areni već 36 godina. Iz Hrvatske dolaze čak dvije ambasadorice kreative – Margaret Kristić godinama izrađuje jaslice od keramike, a Aliče Pištan svake godine osvaja novom tehnikom.

Verona

Dakako, u Veroni se nalazi i čuvena Julijina kuća sa svojim poznatim balkonom kojeg obilaze tisuće posjetitelja fasciniranih pričom o Romeu i Juliji.

Šetnja po Piazza delle Erbe, druženje, zabava, ispijanje aperitiva… a samo korak dalje, dragulj povijesti – ostavština iz vremena vrhunca moći obitelji Scaligera na Piazza dei Signori. 

Zvijezda padalica, veronska „Stella cadente“ visoka 70 metara i teška 78 tona, neprikosnoveni je simbol Božića u Veroni od 1984. godine kada ju je dizajnirao arhitekt i scenograf Rinaldo Olivieri te je  pozivnica na izložbu u Areni. 

Raskošna Ljubljana i skrivena fontana

Ako vam je Verona predaleko, krenite put Ljubljane. Slovenska metropola uvijek je zanimljiva iznova. Tromostovje (tri ljubljanska mosta) nikad nije toliko puno i tako raskošno kao za vrijeme adventa. Relativno malo središte Ljubljane ispunjeno je sadržajima, glazbom, kućicama, a Ljubljanicom plovi čak i adventska lađa. Od Prešernova trga, Tromostovja, Kongresnoga trga, Mestnoga trga, Stritarjeve ulice, Staroga trga, pa preko tržnice do bajke na Ljubljanskom gradu, sve je ulickano do posljednjeg detalja.

No, bombon je ipak Grad. Popnite se uspinjačom za nekoliko eura i doživite holograme zmajeva, priču i nezaboravnu atmosferu ispunjenu glazbom i svjetlosti. Bude li sreće, počastit će vas i malo snijega.

Ljubljana

Na ručak otiđite u gostionu Sokol, na nezaboravnu juhu od gljiva u kruščićima, u trgovini do pogledajte porculanske šalice iz kakvih pije engleska kraljica, a bacite pogled i na Robbovu fontanu ispred gradske vijećnice. Autora je dovela do bankrota zbog skupog kamena kojeg je nabavio. Fontana od biserno bijeloga mramora, svake godine „nestaje“ na neko vrijeme. Kamo? Skriva se od očiju Ljubljančana i njihovih gostiju. Kako? Dobiva oplatu i zaštitu da kombinacija hladnoće, vlage i snijega ne bi oštetila kamen. Inače, original se od 2008. godine nalazi u Narodnoj galeriji Slovenije, a na Mestnom trgu je kopija.

Južni Tirol: snježna božićna bajka uz ledenog čovjeka

A sad, nešto posve drugačije – adventsko putovanje za istinske šmekere i zaljubljenike u zimsku idilu, snijeg i planine. Nedostaje vam Austrija, a htjeli bi joj dodati malo talijanskog šarma? Da ima snijega, mirisa cimeta, štrudle od jabuka, gulaščić…? Može!

Vrijeme je da otputujete do Južnog Tirola ili Alto Adige. Adventski sajmovi u toj najsjevernijoj talijanskoj regiji posve su drugačiji od svih viđenih sajmova po Europi. Istinski toplo, autohtono, originalno, domaćinski… I znate što je najzanimljivije? Sva je ponuđena roba, od hrane do suvenira na štandovima, regionalna. Isključivo rukotvorine, drvo, vuna, domaći proizvodi, od svijeća do slatkiša.

Advent ukrasi

Gradovi koji se diče najljepšim sajmovima su Trento, Bolzano i špica adventskih događanja – Merano. Usporedili smo ga s Opatijom u Alpama, popularno lječilište na rijeci Pasirio stoljećima okuplja europsku intelektualnu i kulturnu elitu. Šarmantni hotel u planinama, među plantažama mirisnih jabuka, odlična kuhinja, buđenje s pogledom na snijegom prekrivene planine, austrijski red i talijanski šarm, rakija od kamilice, Tiroler Speckknödel…

Regija Alto Adige nešto je rjeđe tema putovanja iz naših krajeva. Prava šteta jer je prekrasna u svako doba godine. Zimi posebno romantična. Fini spoj Austrije i Italije, kontinenta i Mediterana Južni Tirol čine šarmantnim, zabavnim, a priroda je prekrasna, tradicija očuvana, turističke atrakcije na svakom koraku, od zabave do gastronomije. Cjenovno je nešto skuplje, no ne više od razvikanih europskih adventskih destinacija.

Stockholm Svedska

Zima u Švedskoj: bajka u 10 slika

Čak i ako ste ljetni tip, dajte priliku i zimi da vas zadivi svojim čarima te, za promjenu, otputujte...

SAZNAJTE VIŠE

Ne propustite posjetiti i najstarijeg manekena, Ötzija. Nakon dugogodišnjeg istraživanja visoko specijaliziranih istraživačkih timova, mumificirani ostaci muškarca pronađeni u ledenjaku dostupni su javnosti u Muzeju arheologije Južnog Tirola. Dakle, prije više od 5 000 godina čovjek se je popeo na ledene visine Schnalstala i ondje umro od, vjeruje se, posljedica ranjavanja uslijed nagle ljetne snježne oluje koja ga je zatekla ozlijeđenog i, pretpostavlja se, zatrpala.

Zanimljivo je da se svi sajmovi zatvaraju u 19 sati, pa se odlazi u restorane ili hotele. Zeleni adventi, s obzirom na to da su već godinama bez plastike i ambalaže, ove godine imaju dodatne mjere sigurnosti. Na sajmove se ulazi s narukvicom koja se besplatno dobije nakon predočenja GreenPassa.

Kako god bilo – destinacija za čistu peticu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button