Odmor i putovanja - 28. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea, ADIVA Plus sadržaj

U lovu na polarnu svjetlost

Pandemija neće trajati zauvijek i jednoga dana ćete ponovno putovati. Ako je na vašem popisu želja vidjeti veličanstvenu Auroru Borealis, mogli biste već sada planirati trenutak za lov

Aurora Borealis polarna svjetlost

Noć i hladnoća najbolje su joj prijateljice, najradije izlazi između 22:00 – 01:00 sat, a za svoj spektakularni izlazak uvijek odabire područja koja su daleko od vreve, svjetla civilizacije i zagađenja zraka. Dakle, vedro nebo, bez oblaka i mjesečine, preduvjeti su za njezin izlazak, baš kao i povećana solarna aktivnost. Sjeverni krajevi naše planete omiljena su, stoga, pozornica veličanstvenog plesa Aurore Borealis, prirodnog fenomena poznatog i kao polarna svjetlost.

Prozor u Skandinaviju i danski stil života u gradu iz bajke

Mnogima je to čudo prirode, sasvim razumljivo, pri samom vrhu bucket liste. Ako ste među njima, u lov na taj spektakl krenite negdje između kraja rujna i početka travnja jer je to vrijeme njezine sezone. Ali, imajte na umu da nema jamstva da ćete je i uspjeti uhvatiti. Ipak, u nekim područjima je veća vjerojatnost njezine pojave. Istražili smo i otkrili sljedeće…

Švedska Laponija

Zahvaljujući blizini Arktičkog kruga i magnetskog sjevernog pola, sjever Švedske u redu je najboljih lokacija za promatranje polarne svjetlosti. Zbog utjecaja Golfske struje sjever Švedske je za nijansu topliji u odnosu na ostala područja na kojima ju je moguće promatrati (poput Kanade i Sibira), što ga čini još poželjnijim za tu aktivnost.

Područje od Jokkmokka (švedska Laponija) do sjeverne granice s Norveškom najsigurnije je za “uloviti” taj nebeski spektakl, a lovcima na Auroru su omiljene lokacije Nacionalni park Abisko, Jukkasjärvi (u kojem se nalazi i prvi svjetski ledeni hotel), Porjus, Tärendö ili bilo koja lokacija u divljini švedske Laponije.

Tromsø – norveški adut

Tromsø, okružen veličanstvenim fjordovima i planinama te smješten oko 350 km sjeverno od Arktičkog kruga, norveški je grad u kojeg svake godine, pogotovo u listopadu, veljači i ožujku, hrle posjetitelji iz svih krajeva svijeta ne bi li uživali u toj igri svjetlosti koja u nijansama zelene, crvene i ljubičaste boje zagospodari nebom iznad Tromsøa. Osim kao top norveška destinacija za gledanje polarne svjetlosti, Tromsø slovi i kao grad u kojem možete doživjeti ponoćno sunce (u ljetnim mjesecima) te polarnu noć (fenomen kada sunce uopće ne izlazi).

Boje Islanda

Island, otočna zemlja na sjeveru Europe, turističku popularnost dijelom duguje upravo – polarnoj svjetlosti. U čarobnoj paleti boja tog nebeskog fenomena tamo možete uživati čak i u okolici Reykjavika, no iz središta glavnog grada se svakako potrebno udaljiti. Najbolje lokacije u blizini su uz obalu i na otoku Grotta, uz poznati svjetionik. Popularne lokacije su i šuma Oskjuhlid, Nacionalni park Þingvellir, ribarsko mjestašce Sandgerdi te planine Skardsheidi, Akrafjall i Kirkjufell.

Aljaska, Kanada, sjeverna Finska, Grenland…

I po nebu navedenih zemalja Aurora rado pleše, a za radoznale posjetitelje domaćini su pripremili razne programe, ture, atrakcije i pogodnosti ne bi li im boravak učinili što ugodnijim i nezaboravnijim. Tako se, primjerice, u gradu Fairbanks na Aljasci za hladnih dana možete grijati u prirodnim vrućim izvorima, dok će vas u Finskoj po snježnom prostranstvu voziti u mobilnoj staklenoj kupoli, koju vuku motorne saonice, a iz koje možete promatrati Auroru i spavati pod zvijezdama. Finci tijekom zime organiziraju i turu s haskijima pa tako istovremeno turistima pružaju dva doživljaja. Oni koji žele izbjeći veliku hladnoću, a ipak vidjeti polarnu svjetlost, uputit će se u Kanadu, točnije, u Yellowknife, gdje se spektakl može vidjeti već i u kasno ljeto i ranu jesen.

Skandinavija, skandinavske zemlje, putovanja

Život na sjeveru: Upoznajte Skandinaviju

Posljednjih desetljeća Skandinavija je po kvaliteti života u samome svjetskom vrhu te se skandinavske zemlje smatraju najsretnijim zemljama u...

SAZNAJTE VIŠE

U kojem god mjesecu, tijekom sezone, se uputite u lov na Auroru Borealis, sa sobom ponesite iznimno toplu odjeću, mobitel i/ili fotoaparat s rezervnim baterijama i dovoljno prostora u memoriji te zalihu vitamina D.

Ideje za putovanja Hrvatskom i svijetom pronađite u novom broju tipTravel magazina: www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button