Odmor i putovanja - 24. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Šibenik: Posjetite jedan od najljepših gradova na obali dok je još ljeto

Na pola puta između Zagreba i Dubrovnika, na pola puta između Zadra i Splita, između Kornata i Krke, smjestio se kraljevski grad Šibenik

šibenik

Jedan od ljepotana koji se u gotovo pravilnim razmacima nižu na dalmatinskoj obali, grad koji je poseban zbog vlastite povijesti i velebnih zdanja, kao i zbog mnoštva ljepota koje krase njegovu neposrednu okolicu.

Četiri tvrđave

Grad je to u kojem se nalaze čak četiri velike tvrđave. Tvrđava svetog Mihovila jedina je uređena za organizirane turističke posjete. Nalazi se na uzvisini, 70 metara iznad gradske jezgre, a njena revitalizacija dobar je primjer kako se sredstva iz fondova EU mogu upotrijebiti za stavljanje u funkciju izuzetne, ali zapuštene kulturne baštine. Prije nekoliko godina pusta, tvrđava je danas jedno od središta života grada, s mnogobrojnim manifestacijama i koncertima koji se održavaju u njenom okrilju. S obzirom na svoj položaj, najzanimljivija šibenska tvrđava je ona svetog Nikole. Trokutastog je oblika, nalazi se u moru na ulazu u kanal svetog Ante, a s kopnom je povezana uskom stazicom. Šibenik krase i tvrđava svetog Ivana te tvrđava Barone (naziva se i tvrđava Šubićevac) na uzvisinama malo podalje od gradske jezgre.

Šibenik je i idealno ishodište za izlete na okolne vrhunske destinacije: NP Kornati, NP Krka, Park prirode Telašćica, Etnoland Dalmati u Pakovu Selu, otoci šibenskog arhipelaga…

Premda Šibenik krase ove velike tvrđave, daleko najznamenitije zdanje grada, njegov simbol, šibenska je katedrala svetog Jakova. Ova crkva, možda i najljepša u zemlji, građena je više od sto godina, od 1431. do 1536. godine, u više stilova i uz sudjelovanje više graditelja. Ipak, najznačajniji udio u današnjem izgledu ima poznati graditelj Juraj Dalmatinac čija se djela, među ostalim i šibenska katedrala, opisuju kao poezija u kamenu.

Ova je katedrala zaista posebna zbog svog izgleda, horizontalno i vertikalno vrlo dinamičnog i razvedenog, ali i zbog ambijenta trga te starog urbanog središta Šibenika. Od 2000. godine šibenska se katedrala nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. Posebno je zanimljivo to da je izgrađena isključivo od kamena, i to poput lego-kockica, bez ikakvog vezivnog materijala. Glavni gradski trg krase i kneževa palača te zgrada gradske vijećnice. Katedrala svetog Jakova, naravno, nije jedina gradska crkva jer Šibenik je specifičan i po velikom bogatstvu sakralne baštine – u njemu se nalazi više od 20 crkava i čak šest samostana.

Ishodište za izlete

Pri odabiru suvenira preporučujemo vam da razmislite o kupnji šibenske kape, tradicionalnog pokrivala za glavu koje ćete nerijetko vidjeti i na glavama prolaznika, uglavnom onih starijih. A kad je o tradiciji riječ, vrijedi spomenuti kako u gradu djeluje povijesna postrojba šibenske gradske straže, pa kad posjetite ovaj grad, provjerite imaju li u to doba kakav performans.

>>Zagora nudi i brojne aktivnosti – zabrazdite površinu Cetine kod Trilja u čamcu za rafting ili kanuu, krenite iz Zagvozda na planinarenje po Biokovu ili otkrijte čari bicikliranja Imotskim poljem. Otputujte u Dalmatinsku zagoru<<

Za smještaj turista u gradu ima nekoliko manjih hotela, no mnogo je više kreveta na raspolaganju u privatnom sektoru. U neposrednoj okolici grada nalazi se jedan od naših najvećih i najrazvijenijih turističkih centara, Solaris, s četiri kvalitetna hotela i mnoštvom dodatne ponude iz koje izdvajamo vodeni park, zasigurno najspektakularniji na cijeloj našoj obali.

Okrepu potražite u jednom od restorana i konoba u uličicama gradske jezgre. Kao što smo napisali, Šibenik je i idealno ishodište za izlete na okolne vrhunske destinacije: NP Kornati, NP Krka, Park prirode Telašćica, Etnoland Dalmati u Pakovu Selu, otoci šibenskog arhipelaga… Mnogo je, mnogo, razloga za boravak u Šibeniku, a u godinama koje dolaze sve više će ljudi toga postati svjesno. Neki prije, neki poslije. Ovi prvi ugrabit će još priliku da se i tijekom toplih ljetnih večeri, opušteno tumarajući, bez vreve, graje i sudaranja, prepuste miru i spokoju uličica i trgova nad kojima stražare povijesna zdanja Krešimirova grada.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button