ADIVA Plus sadržaj - 24. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić prof. geografije, ADIVA Plus sadržaj

Colmar: slikovita francuska „Venecija“

Gradić Colmar jedan je od najljepših malih gradova Francuske. Malom Venecijom grad se naziva jer je rijeka nedjeljivo utkana u urbani pejzaž i život grada, s kućama čiji zidovi čine obalu kanala rijeke

Colmar-Francuska "Venecija"

Nema gradova do malih gradova. Treba ih vidjeti sve, i velike i male, i sela i prirodu. Svaki ambijent ima svoje čari, volimo i netaknutu prirodu i ono što nude svjetske metropole. Mali gradovi, negdje na sredini, po mjeri čovjeka, pružaju nam sadržaje, udobnost i osjećaj prisutnosti u civilizaciji, a s druge strane, u njima osjećamo prirodnu opuštenost. Grad kojeg najčešće koristimo kao referentnu metaforu je Venecija. Znamo za „Venecije“ sjevera, „Venecije“ istoka, mi imamo svoje male „Venecije“. No, ovdje ćemo napisati koju o maloj „Veneciji“ Francuske.

Romansa u gradu ljubavi i romantike: Pariz, je t’aime

Panoramska šetnja gradom

Gradić Colmar jedan je od najljepših malih gradova Francuske, zemlje u kojoj lijepih malih gradova ne nedostaje. Nalazi se u blizini tromeđe Francuske, Švicarske i Njemačke u pokrajini Alsace na istočnom rubu planinskog masiva Vogezi.

Najbrži način da dođete do Colmara je avionom do Basela u Švicarskoj i zatim vlakom za manje od sat vremena do Colmara. Po gradu se možete kretati autobusom koji nije skup, no preporučujemo da ga, koliko god možete, istražujete pješice. Grad je prekrasan, pa predlažemo da najprije odradite jednu panoramsku šetnju povijesnom jezgrom grada kroz koju teče rijeka Lauch. Malom Venecijom grad se naziva jer je rijeka nedjeljivo utkana u urbani pejzaž i život grada, s kućama čiji zidovi čine obalu kanala rijeke. U Colmaru je najbolje šetati bez plana i itinerera, istraživati i zagubiti se u nevjerojatno slikovitim uličicama od kaldrme, s pauzama u restorančićima i kafićima, zastajkujući povremeno kako biste se divili renesansnim palačama.

Šetajući Colmarom naići ćete na ulicu Quai de la Poissonnerie, motiv s razglednica s karakterističnim kućama prošaranim drvenim gredama uz rijeku Lauch. Fotografirat ćete se ispred kuće Pfister, trgovačke kuće iz 16. stoljeća koju krase drveni balkoni i murali. Naići ćete i na zgrade Koifhus, najstarije građanske kuće u gradu. Najvažnija sakralna građevina u gradu je katedrala Collégiale Saint-Martin de Colmar, gotička građevina iz 13. stoljeća.

Ljepota obasjana suncem

Svakako nemojte zaboraviti na najvažniji muzej grada, Musée d’Unterlinden koji se nalazi u dominikanskom samostanu iz 13. stoljeća. U njemu možete uživati, među ostalim, u djelima Moneta, Renoira i Picassa. Južno od centra grada su kanali rijeke Lauch najrazgranatiji i tamo je usporedba s Venecijom najprimjerenija. Ovaj dio grada je najslikovitiji, s prekrasnim scenama tradicionalnih kuća koje su zaštitni znak Colmara i predstavljaju kombinaciju njemačkog i francuskog stila gradnje.

Colmar

Naravno, ovaj dio grada možete razgledati i iz turističkog brodića. Kako bi bolje osjetili duh Colmara, predlažemo da u njemu proboravite dva do tri dana, no to može biti i jednodnevni izlet ako se nalazite, na primjer, u Stuttgartu, Baselu ili Zürichu. Kako zračne mase uglavnom dolaze sa zapada, Vogezi koji se nalaze zapadno od grada djeluju kao štit koji često zadržava vlagu i oblake, pa je Colmar jedan od najsuših i najsunčanijih gradova francuske unutrašnjosti.

Colmar-Francuska

170 kilometara vinskih cesta i gurmanski užitci

A mnogo sunca u Francuskoj znači i mnogo vina. Najpoznatije sorte koje morate kušati su muškat i traminac. Ako ste ljubitelj vina, posjet Colmaru spojit ćete s obilaskom vinskih cesta regije Alsace, a kojih ovdje ima u kombiniranoj dužini od 170 kilometara. Vezano za kulinarske užitke, od tradicionalnih lokalnih specijaliteta izdvajamo bretzel, vrstu pereca s dodatkom sira, zatim kugelhopf, mekani, prozračni kolač s bademima i grožđicama. Ako želite malo „jaču“ hranu, preporučujemo choucroute, kiseli kupus s odrescima svinjetine i nekoliko vrsta kobasica, kao i tarte flambée, tijesto sa sirom, lukom i slaninom.

Dvorci Loire, Chenonceau

Francuska: Posjetite raskošne i veličanstvene dvorce Loire

Stari svijet… Jedan od detalja kojim najviše privlači stanovnike takozvanog Novog svijeta, odnosno Amerike i Australije su građevine od...

SAZNAJTE VIŠE

Colmar je destinacija za opušteno uživanje u idili gradića u kojem je vrijeme stalo kako bi pričekalo vas. U njemu se stapaju tradicije germanske srednje Europe i romanskog zapada kontinenta, što je rezultiralo jedinstvenom slikovitošću kakve na ovom, sve homogenijem svijetu, ima sve manje. U Francuskoj se, više nego drugdje, drži do očuvanja takvih dragulja. Posjetite, stoga, Colmar, izgubite se u uličicama jednog od najljepših malih gradića planete, prije nego se ovakva mjesta izgube u galopirajućem širenju jednoličnosti svijeta.       

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button