Odmor i putovanja - 16. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Romansa u gradu ljubavi i romantike: Pariz, je t’aime

Obožavate putovanja i možda zvuči poput klišeja što vas baš u veljači, mjesecu zaljubljenih, podsjećamo na Pariz. No tko mu može odoljeti?

Pariz putovanja

Grad ljubavi i zaljubljenih, grad svjetla, grad mode, grad kulture i umjetnosti… Uistinu nema kraja epitetima kojima opisuju Pariz, destinaciju u koju vode bezbrojna ljubavna putovanja. Dakako, većina ga baš na prvu pomisao povezuje s ljubavlju i najljepšim riječima koje možete izgovoriti, a koje na francuskom, priznat ćete, tako dobro zvuče – je t’aime!

Pariz je turistički najposjećeniji grad na svijetu te se o njemu, potpuno logično i zasluženo, puno piše i govori širom planeta. Stoga vas nećemo puno podsjećati na glavne atrakcije grada o kojima već mnogo i sami znate. Otkrivamo vam najromantičnije i manje poznate kutke francuske prijestolnice.

Francuska: Posjetite raskošne i veličanstvene dvorce Loire

Pariz u očima umjetnika

Umjetničko srce grada, četvrt Montmartre, omiljena je pariška lokacija istinskih romantičara, umjetnika i esteta. Nisu bez razloga u njoj boravili i pronalazili inspiraciju za svoja djela Picasso, Van Gogh, Dalí, Renoir… I danas ćete na njezinim slikovitim, boemskim ulicama vidjeti brojne umjetnike, originalne galerije, suvenirnice i trgovine te uživati u svirci uličnih svirača.
Četvrt obiluje romantičnim vrtovima, a dom je čak i vinograda te dviju vjetrenjača – pokušajte ih pronaći. Prepoznatljiv “zaštitni znak” četvrti je bijela bazilika Sacré-Cœur koja krasi gotovo svaku parišku razglednicu. S njezina se vrha pruža veličanstven pogled na grad kojeg sigurno ne želite propustiti.

Bezvremenski šarm

Biser starog Pariza je i četvrt Marais koja svojim uskim prolazima, starim gradskim kućama, spomenicima i muzejima privlači romantičare. Ako se prepoznajete u toj skupini, ne propustite ni šetnju četvrti bezvremenskog šarma, Saint-Germain des Prés. Oduvijek je bila mjesto susreta intelektualaca i umjetnika pa su je, među ostalima, posjećivali i Sartre i Picasso.
Dašak pariškog šika doživite u natkrivenim prolazima četvrti Bourse, koji su odlična alternativa za kišne dane. Pod staklenim krovovima prolaza nižu se unikatne trgovine, kavane i restorani daleko od buke i vreve grada. Ne uspijete li ih sve obići, na listu stavite barem ova dva: Galerie Vivienne, s jedinstvenim mozaicima, i Passage des Panoramas, poznat kao raj za gurmane i vinoljupce.

Po rijeci Seine, kroz Versailles…

Nevjerojatna je činjenica da je energičan i glasan Pariz u nekim četvrtima uspio zadržati duh nekadašnjeg idiličnog, seoskog ugođaja i potpuni mir koji prkosi užurbanosti metropole. Istražite te mirne oaze u kojima će vam se činiti kao da je vrijeme stalo. Kamene ulice Butte-aux-Cailles obrubljene kućicama uronjenim u vrtove pune cvijeća, pitoreskni Mouffetard sa starim kućama i uskim ulicama, mirnoća Charonnea ili idila Mouzaïa? Koju god četvrt odabrali, nećete pogriješiti.
Romantične trenutke u Parizu oplemenit će i vožnja brodom po rijeci Seine, uz koju se nižu vizure na najveće gradske atrakcije, poput Eiffelova tornja i katedrale Notre-Dame.

Trst

Trst – grad bogate kulture, povijesti i arhitekture

Vremena se mijenjaju, to svatko zna. No, u svijesti ljudi ta činjenica ilustrirana je različitim slikama i uspomenama. U...

SAZNAJTE VIŠE

U neka se putovanja morate zaljubiti

I oko 25 kilometra jugozapadno od Pariza čeka vas prava romantika. Dvorac Versailles, biser francuskog klasicizma, pozivnica je na šetnju raskošnim kraljevskim apartmanima, Dvoranom ogledala te veličanstvenim vrtovima s fontanama i perivojima Luja XIV., tzv. kralja Sunca. Izgubite se cijeli dan u toj ljepoti, a navečer se vratite u Pariz te u nekom od brojnih šarmantnih restorana uživajte u zavodljivim okusima francuskih delicija i poznatih vina. Uspon na neki od gradskih vidikovaca, poput već spomenutog Eiffelova tornja, tornja Montparnasse ili Trijumfalnih vrata, ostavite za večernje sate. Pogled je tada još spektakularniji. Ako dotad još niste, bit će to trenutak kada ćete se zaljubiti u Pariz.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button