Zanimljivosti i savjeti - 3. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

5 razloga zbog kojih ćete uživati na proljetnoj kiši – kapi koje život znače

U proljeće vlada promjenjivo vrijeme, a kiše često u nama bude mrzovolju. Pa ipak, zbog njezinih blagodati možda ćete je zavoljeti

kiša

Mnogima kišan dan znači da će, ako je ikako moguće, odgoditi planirane izlaske kako bi ostali pod krovom. U “civilizacijskom“ načinu života kiša se ponajprije povezuje s dosadom, melankolijom i meteoropatijom.

Gotovo se podrazumijeva, da je kiša nepotrebna smetnja i gnjavaža, a kao da smo zaboravili da nam kiša daje život. Zahvaljujući njoj, našim svijetom protječe voda i buja zelenilo. Nastane li zbog obilne kiše poplava, nema smisla okrivljavati prirodu.

S obzirom na to da na vremenske prilike ne možemo utjecati, trebamo im se prilagoditi, od izgradnje učinkovitog sustava za zaštitu od poplava, do toga da, prije svega, osvijestimo sve blagodati koje dobivamo kišom. Primjerice, da nema kiše, u vrtovima i usjevima ne bi bilo hrane. I mi sami možemo „procvjetati“ pod kišnim kapima.

Mnoga znanstvena istraživanja pokazala su da pridajemo preveliko značenje utjecaju vremenskih prilika na zdravlje, umjesto da prihvatimo da smo dio prirode, uživajući u svim njezinim različitostima

Znanstvenici upozoravaju da ne treba generalizirati, pa povezivati sunčano vrijeme sa srećom, a kišno vrijeme s tjeskobom i pogoršanjem zdravstvenog stanja. Doduše, neke osobe osjećaju tegobe zbog pada tlaka zraka, promjene temperature i južine koja donosi kišu, no meteoropatija je često posljedica toga što smo izgubili izravan kontakt s prirodom, provodeći većinu života u zatvorenim prostorima.

Mnoga znanstvena istraživanja pokazala su da pridajemo preveliko značenje utjecaju vremenskih prilika na zdravlje, umjesto da prihvatimo da smo dio prirode, uživajući u svim njezinim različitostima. Prisjetite se pjesme Genea Kellyja u slavnom mjuziklu “Pjevajmo na kiši“, a ovdje vam donosimo pet razloga zbog kojih biste i vi ovog proljeća mogli zapjevati.

1. Kiša osvježava i pročišćuje naš okoliš

Vodene kapi pokupe iz zraka mikrobe, prašinu i druge čestice. Upravo zato ljudima koji pate od alergija na pelud, puno je lakše za kišnih dana.

2. Kad kiši, u zraku se stvaraju negativni ioni koji povoljno utječu na zdravlje

Negativnima se nazivaju zbog negativnog električnog naboja jer sadrže više elektrona nego protona. Upravo takav elektricitet potiče u ljudskom organizmu biokemijske reakcije koje uravnotežuju metabolizam, olakšavaju disanje, jačaju imunosni sustav, poboljšavaju raspoloženje… Naime, negativni ioni imaju alkalizirajući učinak što znači da u organizmu pridonose ravnoteži kiselog i lužnatog (pH). Poznato je da bolesti nastaju uslijed prekomjerne zakiseljenosti organizma (najčešće zbog nezdravog načina života), pa su negativni ioni dobrodošli „pročišćivači“. Tako mogu razbistriti i misli – kad smo okruženi negativnim ionima, lakše se koncentriramo, osjećamo se puni energije, bolje spavamo. 

3. Kiša stvara vrlo ugodan i opuštajući miris u prirodi

Taj miris  je poznat kao petrichor, a potječe od grčkih riječi petra (stijena, kamen) i ichor (božanska krv u grčkoj mitologiji). Taj su naziv 1964. godine osmislili australski znanstvenici Isabel Joy Bear i Richard G. Thomas, ustanovivši da je miris mješavina geosmina (kemijskog spoja kojeg izlučuju bakterije u tlu kad ono postane vlažno) i ulja koja neke biljke ispuštaju tijekom suhog razdoblja. Ta se ulja s vremenom nakupljaju u tlu, a kad padne kiša, prožimaju se zrakom.

4. Znanstveno je dokazano da zvuk kiše djeluje umirujuće i relaksirajuće

Kiša je poput meditacije kojom se „ispiru“ negativne misli i emocije – donosi rasterećenje i pomaže da sagledamo stvari na drukčiji i „svježiji“ način. 

5. Kiša nam se kao simbol života i nade pokazuje i u obliku duge

Njezine prekrasne boje nastaju kada se Sunčeva svjetlost prelama u kišnim kapima.  

>> Želite čitati više zdravih savjeta? Kliknite i pretražite Zdravlje od A do Ž <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button