Odmor i putovanja - 20. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Trst – grad bogate kulture, povijesti i arhitekture

Pri posjetu Trstu obavezno pogledajte poznati i zaista prekrasan dvorac Miramare iz 19. stoljeća koji je izgrađen za austrijskog nadvojvodu Maksimilijana i njegovu suprugu

Trst

Vremena se mijenjaju, to svatko zna. No, u svijesti ljudi ta činjenica ilustrirana je različitim slikama i uspomenama.

U sjećanju mnogih naših građana srednje i starije dobi tijek vremena zabilježen je, među ostalim, promjenom pozicije Trsta u njihovom spektru šoping destinacija koje u današnjem društvu čine sastavni dio kulture življenja.

Nekad i sad

Dakle, ne moramo biti jako stari da bismo se sjećali masovnih pohoda u ovu oazu kupnje u Tršćanskom zaljevu. Kad god se pojavila potreba za obnovom garderobe, torbicama i cipelama, kad su se željele obnoviti zalihe pića, deterdženata i ostalih potrepština, mnogima je to značilo da je vrijeme za izlet u Trst. Mlađi ne znaju, ali prije 30-tak godina u Hrvatskoj su pizzerije bile prava rijetkost, nije ih, kao danas, bilo na svakom uglu, a u cijelom Zagrebu ih je bilo tek nekoliko pa su i one bile dio tršćanske egzotike. To se može činiti nevjerojatnim novim generacijama kojima je sasvim normalno da gotovo svaki kvart ima svoj veliki trgovački centar. Danas se u Trst ne ide u šoping, a to, uglavnom, znači da se u Trst ne ide. No, znači li to da danas u svakom malo većem hrvatskom gradu ima nekoliko “Trstova” i da se grad Trst ne isplati posjetiti? Je li se gubitkom identiteta šoping destinacije izgubio smisao posjeta ovom gradu? Pa, postoji samo jedan način da to otkrijemo. Izletom u Trst. Na granici Slovenije i Italije koja je nekada vrvjela putnicima i autobusima za jednodnevni šoping, sada je potpuno druga slika i granicu prelazimo kao onu između Zagorja i Prigorja.

Novootkriveni identitet grada Trsta

Po dolasku u grad uviđamo, naravno, da su osnovne konture urbanog pejzaža iste, to je isti onaj grad. No, šetnjom ulicama vrlo brzo uočavamo drastičnu razliku u odnosu na prijašnja vremena. Nema ni približno isti onaj broj šarenih dućana koji su neodoljivo privlačili kupce s prostora naše bivše države. No, kako to obično biva, svlačenjem jednog identitetskog plašta otkrivamo drugi. Grad koji je nekad zbog svojeg položaja predstavljao prozor u zapadni svijet, danas možemo doživjeti kao “samo” grad, dakle kao lijepu turističku destinaciju. Zbog svojeg položaja uz granicu, ali i zbog svoje lučke funkcije, grad je mali multikulturni mozaik u kojem možete sresti ljude iz cijelog svijeta. Također, radi se o gradu s mnoštvom kulturno-povijesnih spomenika. Na primjer, na glavnom gradskom trgu, velikom Trgu ujedinjene Italije iz doba Habsburške monarhije, razgledavamo Gradsku vijećnicu, velebnu Guvernerovu palaču i jedan od simbola grada, fontanu Četiri kontinenta.

>>Nezaobilazan dvorac u području rijeke Loire je Chenonceau smješten uz njezin pritok, rijeku Cher. Uređivan je prema zamislima brojnih kraljica i dvorskih dama, pa ga i zovu damskim dvorcem.<<

U Trstu nalazimo i spomenike bogate antičke povijesti, Rimski forum i ostatke amfiteatra. Šećući uz kanal Grande, dolazimo i do brončanog kipa poznatog irskog književnika Jamesa Joycea koji je svojedobno stanovao u Trstu. Kip gleda na nekadašnju trgovačku zonu Ponte Rosso, koja je još u živom sjećanju generacija naših šoping hodočasnika. Zona Ponte Rosso također je promijenila lice u odnosu na “zlatno doba” Trsta. Danas je ovdje mnogo manje kupaca, više ne dominiraju talijanske trgovine, nego kineske. Pri posjetu Trstu obavezno posjetite poznati i zaista prekrasan dvorac Miramare iz 19. stoljeća koji je izgrađen za austrijskog nadvojvodu Maksimilijana i njegovu suprugu. Dakle, impozantne znamenitosti nižu se jedna za drugom i uviđamo da smo otkrili jedan novi Trst.

Izlet vrijedan pažnje

Premda smo naglaske stavili na razlike između današnjeg i nekadašnjeg Trsta, na promjene koje su dio općih promjena na ovim prostorima i rekli da se u Trst odavde uglavnom više ne putuje, imajmo na umu da se radi o generalizacijama koje opisuju opći trend. No, one kriju mnoge detalje. Naime, premda se u Trst uglavnom više ne putuje, to ne znači da nitko nikad ne putuje u Trst. Dapače, jednodnevna i vikend-putovanja još su živa, iako u simboličnim brojkama u odnosu na nekad. Aranžmane možete rezervirati u našim turističkim agencijama po cijenama koje kreću od 130 kn za jednodnevni izlet do nekoliko stotina kuna za vikend-putovanje koje uključuje jedno noćenje. Kako su i agencije prepoznale sloj Trsta koji leži ispod šarenila trgovačkih zona, izlet više ne oglašavaju kao šoping turu, nego kao posjet gradu bogate kulture, povijesti i arhitekture.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button