Odmor i putovanja - 13. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Kako se spakirati za putovanje niskobudžetnim letom?

Zahvaljujući niskobudžetnim letovima, danas su gotovo svima dostupne destinacije o kojima smo nekada mogli samo sanjati. No, da bi cijena ostala niska, dozvoljeno je ponijeti samo malu putnu torbu

pakiranje za niskobudzetni let

Ako putujete na uzbudljivo novo odredište uz vrlo ograničen budžet, možda ste se odlučili za jeftin let na koji je moguće ponijeti samo jedan kovčeg ručne prtljage. To je izvrsna opcija, s cijenom daleko nižom od „normalnog“ leta. No, postoji jedan problem – morate paziti kako se pakirate.

Svi želimo izgledati čim bolje na odmoru. I, naravno, ne želimo odustati od svojih svakodnevnih potrepština. Srećom, ako se znate spakirati, tog se luksuza nećete morati odreći. Praktične savjete pronašli smo na stranici The Savvy Globetrotter.

Od planiranja do realizacije događa se čarolija putovanja

1. Motajte odjeću umjesto da je slažete

Iznenadilo bi vas koliko više ćete imati mjesta u torbi ako odjeću motate u „rolice“, umjesto da je slažete na klasičan način. Dakle, najbolji način za pakiranje jest da smotate sve svoje košulje, hlače i haljine. Tako ćete lako pristupiti svakoj vrsti odjeće. I, što je još važnije, to je najučinkovitije korištenje prostora.

Također, ne morate imati više verzija jedne stvari, ponesite najdraže odjevne predmete. Za odredišta po svim vremenskim prilikama trebat će vam:

 • 1 par hlača
 • 1 par kratkih hlačica
 • 3 majice
 • 1 trenirka
 • 1 lagana jakna
 • 4 para donjeg rublja
 • 4 para čarapa
 • 2 haljine (za žene)
 • 1 košulja (za muškarce)
 • 1 par natikača i 1 par ostalih cipela

Ako zarolate odjeću i držite se ovih općenitih mjera, trebali biste imati mjesta za dodatke, poput suknje koju toliko volite ili šešira širokog oboda. Mnoštvo „trikova“ za rolanje pronaći ćete na YouTubeu, ovdje su samo neki od njih:

2. Pretočite šampon i tekućinu u bočice

Većina avioprijevoznika dopušta samo određenu količinu tekućine u ručnoj prtljazi tako da, osim uštede prostora, pretakanje može biti vaš jedini način da ponesete šampon u avion. Procijenite otprilike koliko vam je šampona potrebno u odnosu na duljinu boravka i spakirajte upravo toliko.

Bočice moraju biti ispod 100 ml. No, ako se stvarno želite spakirati za cijelo putovanje, a ne kupovati kozmetiku na svom odredištu, uvijek možete spakirati više bočica. No svakako provjerite koliko tekućine smije točno biti.

3. Stavite čarape i male stvari u cipele

Savršena „kutija“ za čarape su, prikladno, cipele. Možete ugurati u njih više parova, a da ne zauzmete više prostora nego što bi to činile same cipele. Tako ćete i znati gdje ih pronaći, umjesto da kopate i izvlačite sve stvari iz torbe.

4. Najveće komade odjeće – obucite

Ako biste odlazili na zimovanje, pa biste trebali ponijeti barem jednu debelu jaknu, savjet je da je obučete za putovanje. Takvi veliki odjevni predmeti mogu zauzeti više od polovice vašeg prostora za pakiranje, prisiljavajući vas da se odreknete stvari koje su vam važne. Možda će to značiti da ćete na put kretati zabundani iako je kod vas daleko toplije, ali uvijek možete nositi jaknu prebačenu preko ruke ili je zamotati oko struka dok prolazite provjere u zračnoj luci.

5. Ostavite kod kuće robu koja je jeftina i lako zamjenjiva

Gotovo na svakoj destinaciji se mogu kupiti stvari poput dezodoransa i šešira. Ako nemate dovoljno prostora i morate birati što ćete ponijeti, ostavite kod kuće ono za što znate da ćete moći jednostavno nabaviti. To uključuje:

 • dezodorans,
 • pastu za zube,
 • šešire,
 • sunčane naočale.

Naravno, razmislite što će se naći na vašoj listi te isplati li vam se kupovati novo.

6. Spakirajte lagani ručnik za putovanje

Na vašem odredištu možda nema ručnika za besplatno korištenje – u većini hotela ih ima, no ne i u hostelima. Međutim, ručnici su veliki i glomazni te bi zauzeli previše mjesta u vašem kovčegu. Stoga izaberite one koji su mali i lagani.

Možda neće biti tako ugodni za korištenje kao veliki ručnici, ali će vas osušiti. I, kao bonus, suše se mnogo brže od običnih ručnika.

7. Ispraznite novčanik prije putovanja

Većina nas u novčaniku drži hrpu kovanica i kartica vjernosti. Ništa od ovoga vam neće trebati na putovanju (osim ako, naravno, ne govorimo o regionalnom letu). Dakle, izvadite sve, spremite na mjesto gdje ćete stvari naći kad se vratite i otputujte s lijepim, laganim i gotovo praznim novčanikom. Tako ćete imati više mjesta u torbici i nešto lakši teret.

8. Pazite na izbor prtljage

Odabrati odgovarajuću prtljagu je imperativ kako biste mogli ponijeti čim više stvari na svoje putovanje. Neki ručni kovčezi su vrlo teški, unatoč zahtjevima za veličinu. Imaju čvrste metalne okvire te su izrađeni od teških materijala.

Najbolje je ponijeti ruksak ili lagani putni kovčeg na kotačićima. Ako ćete se puno kretati sa svojim torbom, najbolje je izabrati ruksak. Tako će biti i sigurnije jer će stvari biti uvijek uz vas. Odgovara li vam više kovčeg, odaberite mali kovčeg na kotačićima samo pripazite na njegovu težinu.

9. Stavite male, ali teške stvari u svoju torbicu

Pokoju knjigu, časopis i druge praktične predmete najbolje je imati u torbici. Uz ručnu prtljagu, na niskobudžetnim letovima je dopušteno u avion unijeti i torbicu. A najbolja stvar je što se one ne važu. Na vagu se stavlja samo veća torba, dok se vaša torbica jednostavno provlači kroz skener.

Marie Kondo KonMari metoda pakiranje pospremanje organizacija

Marie Kondo: Čarolija brzog i radosnog pakiranja

Majstorica organizacije Marie Kondo već godinama osvaja svijet, njena KonMari metoda daje nam savjete kako mučno pakiranje i pospremanje...

SAZNAJTE VIŠE

To znači da, ako imate nešto manjih dimenzija, a veće težine, mogli biste to lako ugurati u torbicu. No, uvijek provjerite zahtjeve zrakoplovne tvrtke koju ste odabrali i provjerite da ne prelazite ograničenja veličine.

Dakle, bilo da putujete na neku luksuznu destinaciju ili ste se odlučili za izlet u nepoznato, lagano je pakiranje vrlo važno, osobito jer o njemu ovisi cijena vašeg niskobudžetnog leta. Srećom, lagano pakiranje nije tako teško kao što se čini. Uz ove korisne savjete, u svoju torbu možete staviti sve što vam je potrebno, pa još nešto i dodati. Stoga ne dopustite da vam ograničenja veličine i težine prtljage pokvare avanturu. Zamotajte odjeću, ispraznite novčanik, po potrebi omotajte jaknu oko struka i uživajte u svakoj minuti odmora.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button