Odmor i putovanja - 17. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Francuska: Posjetite raskošne i veličanstvene dvorce Loire

Nezaobilazan dvorac u području rijeke Loire je Chenonceau smješten uz njezin pritok, rijeku Cher. Uređivan je prema zamislima brojnih kraljica i dvorskih dama, pa ga i zovu damskim dvorcem

Dvorci Loire, Chenonceau

Stari svijet… Jedan od detalja kojim najviše privlači stanovnike takozvanog Novog svijeta, odnosno Amerike i Australije su građevine od kojih su mnoge starije od njihove civilizacije, koje su postojale dok Europljani još nisu ni otkrili nove kontinente. Najimpozantniji među njima su dvorci i palače.

U Europi, u središtu Francuske, u dolini rijeke Loire proteže se dugačak niz brojnih dvoraca nevjerojatne ljepote i neprocjenjive kulturne, povijesne i estetske vrijednosti. Ima ih toliko da se nameće pitanje bi li na ovim stranicama bilo dovoljno prostora i da ih samo nabrojimo pa smo odlučili izdvojiti samo neke.

Chenonceau je, nakon Versaillesa, najposjećeniji dvorac u Francuskoj. Henrik II. kupio ga je za svoju, već spomenutu, ljubavnicu Dianu de Poitiers

Riječ je o dobro poznatim rutama za putovanja, pa nije ni čudno što su i naše turističke agencije kreirale brojne paket-aranžmane s posjetima dvorcima Loire. Za prvi posjet ovom području preporučujem upravo jedan takav, a putujete li u vlastitom aranžmanu, imajte na umu da biste mogli i proširiti putovanje. Posjetite jedan, najviše dva dvorca na dan, pa začinite s malo francuske kuhinje, malo enologije i malo plovidbe po Loirei. Pretrpate li itinerar dvorcima, vrlo brzo doći će do zamora materijala – previše informacija, antiknog namještaja, komoda, salona, portreta, previše gužvi i sudaranja s brojnim turistima… Vaša čula bit će preopterećena i putovanje će izgubiti smisao. Nećete ni približno uspjeti obuhvatiti sve pa bolje primijenite načelo – manje je više.

Kraljevi, geniji, ljubavnice…

Prvi dvorac koji izdvajamo je Chaumont. Krasi ga raskošna elegancija, a poznat je, među ostalim, po Nostradamusu koji je neko vrijeme u njemu prebivao. Dvorac je obilježilo i vrijeme princeze de Broglie, Marie Say, u čije vrijeme su se u dvorcu odvijale dekadentne zabave, bolje reći tulumi u kojima je sudjelovala ondašnja glumačka krema. U daljoj prošlosti dvorac su obilježavale svojeglave žene, pa je tako Katarina Medici, nakon smrti Henrika II., njegovu ljubavnicu Diane de Poitiers deportirala u Chaumont. Danas je Chaumont najpoznatiji po vrtnom festivalu koji se ondje održava svake godine na drugu temu.

>>Jug Francuske obiluje bogatom poviješću, ljepotom prirode, ali i lijepim ljudima. Ondje se može iskusiti život skrojen po mjeri čovjeka. Otputujte u Provansu<<

Sljedeći ljepotan je Amboise, jedan od najljepših dvoraca u regiji s jedinstvenim pogledom na dolinu Loire. Riječ je o jednom od omiljenih dvoraca kraljevske obitelji u kojem su obitavali mnogi kraljevi.

U susjednom dvorcu Clos Luce je pak posljednje godine života proveo veliki Leonardo da Vinci. Ondje možete razgledati makete prvih helikoptera, padobrana i ostalih izuma velikoga genija. Pokopan je u kapeli Sv. Huberta kod ulaza u dvorac. Kad ste već ovdje, predlažemo da posjetite (a možete i prenoćiti) u gradiću Toursu, Balzacovu rodnom gradu koji zovu i mini Pariz. Možete obići Muzej likovne umjetnosti s djelima velikana kao što su Rembrandt, Rubens i Delacroix, a predlažemo i posjet trogloditskim vinskim podrumima u Vouvrayu, 10 kilometara od Toursa. Nezaobilazan dvorac u području rijeke Loire je Chenonceau smješten uz njezin pritok, rijeku Cher. Uređivan je prema zamislima brojnih kraljica i dvorskih dama pa ga i zovu damskim dvorcem. Chenonceau je, nakon Versaillesa, najposjećeniji dvorac u Francuskoj. Henrik II. kupio ga je za svoju, već spomenutu, ljubavnicu Dianu de Poitiers. Kažu da se voljela kupati u magarećem mlijeku, naredila je gradnju velebnih vrtova i mosta preko rijeke. Nakon što je iz njega protjerala Dianu, Katarina Medici je u dvorcu organizirala raskošne aristokratske zabave.

Prepustite se dekadenciji

Sljedeći biser je dvorac Blois. Kraljevi i kraljice koji su u njemu obitavali ostavljali su svoje tragove koji vas poput vremenske karte vode dok u pratnji vodiča obilazite dvorac. Zatim slijede Chambord, možda i najimpozantniji od svih dvoraca Loire, pa Cheverny, Villandry, Valençay, Meung… I nižu se tako bez kraja raskoš i velebna ljepota.

Dok ih obilazite, možete biti pod snažnim dojmom, može vas obuzeti divljenje, no imajte na umu naličje te raskoši. Nepravda, tiranija, spletke, intrige, taština, dekadencija, sve su to nezaobilazni dijelovi povijesti toga jedinstvenog područja dvoraca. Pa kad je već tako, nema druge nego da i taj aspekt povijesti iskusite sami na svojem putovanju –  prepustite se dekadenciji, uživajte i to ne samo u dvorcima, nego i u hrani, vinima, muzejima i laganom ritmu. Aristokracija nikada nije bila u žurbi, zašto biste bili vi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button