Odmor i putovanja - 21. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić prof. geografije, ADIVA Plus sadržaj

Marakeš: čudesan biser Maroka

U doba kad su nam putovanja ograničena, opuštajuće je maštati. A Marakeš je predivna postaja za naša sanjarenja, podsjećajući na čaroliju Šeherezadinih priča. Pa ipak, ima i svoju manje lijepu stranu

Marakeš Maroko

Na samo nekoliko sati leta od nas, nalazi se jedan potpuno drugačiji svijet. Maroko je neodoljiv, potpuno drugačiji, fascinantan i uvest će vas u kaleidoskop arapskog svijeta.

Grad Marakeš nalazi se u podnožju planine Atlas u jugozapadnom dijelu zemlje te je jedan od četiri „kraljevska grada“ Maroka. S oko milijun stanovnika četvrti je po veličini i jedno od najvažnijih turističkih središta. Ako planirate obilazak Maroka, Marakeš je odlična prva stanica. Preporučujemo vam da ovdje ostanete oko tri do četiri noći što je dovoljno za obilazak najvažnijih znamenitosti. Ako vam je Marakeš jedina destinacija, ostat ćete dulje i svakako u svoj boravak uklopiti i jedan ili dva jednodnevna izleta, primjerice na planinu Atlas.

5 najfotogeničnijih destinacija koje ćete htjeti posjetiti nakon korone

Šareno, bučno i mirisno srce grada

Centar života Marakeša jesu medina i gradske tržnice. Medina je stara jezgra grada – labirint bezbrojnih uličica s bezbrojnim zanimljivostima. Ako se osjećate dovoljno sigurno, najbolje je ne držati se nekog itinerera već se, barem privremeno, izgubiti po sporednim uličicama. Na tržnicama, soukovima, vladaju posebna dinamika i šarenilo karakteristični za tržnice arapskog svijeta. Mnoštvo ljudi, čajnici, tepisi, lampe, začini, cipele, šalovi – ako želite kupiti suvenire, došli ste na pravo mjesto. Pregovaranje je sastavni dio trgovine, trgovci će u početku tražiti barem dvostruko do tri puta više od cijene na koju će pristati.

Marakes Maroko Djemaa el Fna

Srce grada je , veliki trg i tržnica sa živahnom i šarenom atmosferom. Žongleri, bubnjari i štandovi s ​​hranom sastavni su dio ovog mozaika. Budite jako oprezni s fotografiranjem. Ako slučajno uperite svoju kameru ili mobitel u nekog trgovca ili u neku od životinjskih predstava sa zmijama ili majmunima, odmah će vas tražiti novac. Stoga je najbolje ne fotografirati ništa na frekventnim mjestima.

Posebni mirisi šire se tržnicom poslijepodne kada s radom počnu ulični restorani. Na rubu trga nalazi se bezbroj krovnih barova i restorana, pa svakako preporučujemo da si priuštite zalazak sunca nad krovovima oko Djemaa el Fna. Najbolje je naručiti čaj od svježe mente te gledati kako se boje i sjene mijenjaju iz minute u minutu.

Znamenitosti koje morate vidjeti

Jedna od najljepših znamenitosti u Marakešu je bez sumnje veličanstvena palača Bahia. Palača datira iz kasnog 19. stoljeća te kombinira andaluzijsku i maursku arhitekturu. Pri posjetu obilazite bezbroj prostorija i dvorišta – raj je to za sve ljubitelje marokanske arhitekture. Riječ je o jednoj od  najposjećenijih atrakcija u Marakešu; gužva je obično prilično velika, stoga preporučujemo da dođete čim ranije.

Marrakes Bahia

Svakako posjetite i Ben Youssefovu medresu, bivšu islamsku školu koja je sada namijenjena za turističke posjete. Poput bogato ilustrirane slikovnice, zdanje će vas očarati bogatstvom svojih mozaika.

Džamija Kutubija najveća je džamija u Marakešu i simbol grada. Njen impresivni minaret visok je 77 metara i vidljiva je s mnogih mjesta u gradu stoga je i dobra referentna točka za orijentaciju. Džamija datira iz 12. stoljeća, što je čini jednom od najstarijih u zemlji. Napominjemo da u nju smiju ući samo muslimani. Ostali se džamiji mogu diviti samo izvana.

Botanički vrt Majorelle

Jedna od najposjećenijih atrakcija u Marakešu je i Botanički vrt Majorelle. Ovdje među kaktusima i palmama možete predahnuti od marakeške vreve. Ako vas pak zanima fotografija, svakako ćete posjetiti Muzej fotografije koji prikazuje povijesne fotografije iz Maroka. Muzej je smješten u renoviranom riadu i stoga ga vrijedi posjetiti. Vrhunac posjeta čeka vas na krovnoj terasi muzeja. Tu je mali restoran s prekrasnim pogledom – svakako navratite!

Gastronomska ponuda

Marakeš odlikuje iznimna raznolikost restorana i kafića. Postoje jednostavni, jeftini ulični restorani, kao i moderni, internacionalni trendi restorani s fusion kuhinjom.

Marakes Maroko caj

Ne smijete propustiti dva specijaliteta u Maroku. Prije svega, tu je čaj od svježe mente koji se pije gotovo u svakoj prilici. Drugi specijalitet je tajine, pirjano jelo od povrća i mesa koje se priprema u istoimenoj glinenoj posudi i često se poslužuje s kus-kusom. Što se tiče smještaja, ako ste u prilici birati, preporučujemo neki od mnogobrojnih riada, tradicionalnih marokanskih kuća s prekrasnim dvorištem.

grad najneobicniji gradovi gradic

Ovo su najneobičniji gradovi svijeta: svakako ih posjetite nakon pandemije

Zamislite život pod stijenama, čitav grad u samo jednoj zgradi, gradić u dvije države ili život u svim nijansama...

SAZNAJTE VIŠE

Grad koji nije za svakoga

Na kraju vrijeme je da se osvrnemo i na naličje grada. Posjet Marakešu nije za svakoga! Kao prvo, za ovaj grad se ne može reći da ćete se u njemu osjećani najsigurnije. Ulični prodavači su izrazito napadni do mjere da to može biti iscrpljujuće, a krađe i džeparenje su standard, stoga dragocjenosti nosite što bliže tijelu.

Užurbane tržnice, gužve, magareća kola i druge životinje, mnoštvo jurećih mopeda, razni mirisi, ugodni i neugodni – Marakeš je avantura koja neće svima prijati. No, ako se tome prilagodite ili, još bolje, ako su takve zanimljivosti upravo ono što tražite na vašem putovanju, ovaj grad će biti izdašan izvor nezaboravnih iskustava.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button