Odmor i putovanja - 8. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Praktični savjeti uz koje ćete ostati zdravi i sigurni na putovanju

Ljeto je i počeli su godišnji odmori, no to ne znači i odustajanje od dobrih navika, posebice onih vezanih uz zdravlje. Svakako se moramo opustiti, no korisno je usvojiti nekoliko savjeta

putovanje savjeti planiranje putovanja godisnji odmor ljeto zdravlje

Na putovanjima se ponekad pretjerano opustimo, pa grickamo hranu koja nema nikakve koristi za zdravlje. Osim toga, skloniji smo bezbrižnosti, pa zaboravljamo brinuti o okolišu, lako gubimo stvari jer smo u novom okruženju, a zaboravimo i na brigu o vlastitom zdravlju. Opraštamo si jer smo na odmoru kojeg smo zaslužili nakon napornog rada, a o posljedicama loših navika ne razmišljamo.

Od planiranja do realizacije događa se čarolija putovanja

No, moramo li se odreći baš svih dobrih navika čim zakoračimo na godišnji odmor ili možemo pronaći zdravu ravnotežu između bezbrižnosti i brige tako da zdravlje, sigurnost, ali i okoliš ne trpe posljedice? Dobrom pripremom prije puta, ali i tijekom godišnjeg odmora, možete izbjeći izvanredne situacije te ublažiti brigu tijekom putovanja.

U nastavku teksta prenosimo nekoliko praktičnih savjeta kako da to učinite.

1. Prije putovanja pripremite međuobroke

Pripremite posudice koje ćete napuniti miksom orašastih plodova kao što su kikiriki, lješnjak, bademi ili indijski oraščići. Ako ste ljubitelj pistacije, pripremite vrećicu u koju ćete odlagati ljuskice tako da vam prostor ostane čist, a grickanje bezbrižno. Međuobrok može biti i voćka ili kod kuće pripremljen sendvič. Nemojte zaboraviti oprati voćku prije putovanja te ju pravilno skladištiti tako da dulje ostane svježa.

2. Tijekom puta se zaustavljajte na odmorištima

Odmorišta su odlična za sve putnike, a posebno za vozače tijekom dugih putovanja. Iskoristite ih za ispijanje kave iz termosice kako ne biste trošili novce ili koristili (i bacali) plastiku u kojoj je kupovna kava. Pojedite pripremljene obroke i protegnite noge. Nakon dugog sjedenja, koljena i krvožilni sustav će vam biti zahvalni, a imat ćete snage za nastavak putovanja.

3. Iskoristite prazne boce od krema za sunčanje

Potrošili ste bočicu kreme za sunčanje? Pametno ju iskoristite! Dobro operite i obrišite praznu bocu s velikim otvorom pa u nju ubacite ključeve od stana i auta te gotovinu. Tako ćete pametno sakriti vrijedne stvari od potencijalnih kradljivaca tijekom putovanja.

4. Zapišite brojeve telefona

Bitne brojeve iz imenika u mobitelu zapišite na papir i spremite na vidljivo mjesto. Na putovanjima često gubimo stvari, a ako izgubite mobilni uređaj imat ćete na papiru brojeve u slučaju da vam hitno zatrebaju.

5. Pripremite se za mučnine tijekom vožnje

Ako ste skloni mučninama tijekom putovanja, pripremite se na sve moguće scenarije. Ponesite rezervnu odjeću, vlažne maramice i vrećicu u slučaju povraćanja. Možete se informirati kod ADIVA ljekarnika o tome kako spriječiti i liječiti bolest kretanja.

6. Nemojte zaboraviti ponijeti lijekove

Odjeća? Tu je! Novčanik i ključevi? Ovdje! Međutim, što je s vitaminima i lijekovima? Bez obzira jeste li na nekoj posebnoj terapiji ili ne, uz njih ponesite i dodatne lijekove kojima možete ublažiti glavobolju, bolove u trbuhu ili probleme s probavom. Ovdje možete potražiti informacije o tome što je sve potrebno spremiti u putnu ljekarnu.

Marie Kondo KonMari metoda pakiranje pospremanje organizacija

Marie Kondo: Čarolija brzog i radosnog pakiranja

Majstorica organizacije Marie Kondo već godinama osvaja svijet, njena KonMari metoda daje nam savjete kako mučno pakiranje i pospremanje...

SAZNAJTE VIŠE

7. Spriječite curenje šampona i ulja plastičnom folijom

Prevenirajte curenje tekućina iz boca jednostavnim trikom. Ispod čepa, prije zatvaranja boce, stavite komadić plastične folije. Čvrsto zatvorite bocu i budite sigurni da će vam putna torba i odjeća ostati čisti.

Dobra priprema prije putovanja je garancija za opuštenije putovanje. Prisjetite se ovih savjeta idući put kad ćete se spremati za godišnji odmor.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button