Odmor i putovanja - 21. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Odmak od svakodnevice: Upoznajte zdravstvene blagodati putovanja

Putovanje je iskustvo od kojeg ćete izvući mnogo zdravstvenih koristi, a ujedno ćete se na njemu moći dugo duševno napajati

Zdravstvene prednosti putovanja

Iako kupovina novog smartphonea, jakne ili automobila ulijeva radost i uzbuđenje, njihovi povoljni učinci brzo blijede, a kupac se nađe na početnom položaju – u potrazi za novim privlačnim predmetom koji bi ga nakratko obradovao i uzbudio.

Znanstvenici s Državnog sveučilišta u San Franciscu potvrdili su ono što su mnogi potrašači sami otkrili: više se isplati trošiti na iskustva, nego na stvari. Radosna sjećanja na ugodna iskustva traju desetljećima. A najdulje na putovanja.  

Dobro je poznato da su putovanja pogodna za stjecanje kondicije i tesanje linije, ali značajan broj istraživanja pokazuje da odmak od svakodnevice i istraživanje novih mjesta mogu čarobno utjecati na vaš um. Predstavljamo četiri dokazane blagodati koje putovanja podaruju vašem mentalnom zdravlju.

Ublažavaju stres

Stres od posla, obrazovanja i obiteljskih obaveza crpi vam energiju za aktivnosti koje vašem životu daju začin. Stanka od svakodnevne gužve i buke nužna je psihi za opuštanje, punjenje baterija i obnovu. A tu je stanku najbolje iskoristiti daleko od uobičajene sredine.

U istraživanju koje su 2013. proveli Chun-Chu Chen i James Petrick, četiri petine anketiranih izjavilo je da postiže olakšanje od stresa unutar 24 do 48 sati od početka putovanja. Putovanje omogućuje umu da skrene pažnju s izvora stresa na ugodne sadržaje. U takvim okolnostima nadbubrežne žlijezde smanjuju proizvodnju stresnog hormona kortizola, što zamjenjuje tjeskobu spokojem. 

>>Reagirajte! Iskoristite metode popularne tehnike i živite život kakav želite<<

Uvećavaju duševno blagostanje

Turistička putovanja nedvojbeno čine čovjeka sretnijim. Mnogima je za to dovoljna spoznaja da nisu na poslu ili u školi i da mogu spavati koliko ih je volja. No, sreća se javlja i prije polaska. Već planiranje putovanja i spremanje prtljage ulijevaju nadu te podižu raspoloženje. Prema istraživanju provedenom na Cornellovom sveučilištu u SAD-u, iščekivanje putovanja podiže raspoloženje u većoj mjeri nego iščekivanje kupovine stvari

Uče strpljenju i podižu otpornost

Boravak u raznolikim sredinama, susreti s drugim kulturama i suočavanje s nepoznatim ljudima i mjestima čine putnika snalažljivijim i otpornijim na stres. Svaki put kad otklonite neku teškoću – primjerice, vratite se do hotela nakon lutanja, pronađete zametnuti dokument ili se sporazumijete s turistom iz Tajlanda, vaš će um ojačati i osposobiti vas za uspješno suočavanje s idućim izazovima. Putovanja poučavaju strpljivosti i toleranciji pa ćete ubuduće moći svladavati slične izazovne okolnosti uza sve manje uzrujavanja. 

Povećavaju kreativnost

Uranjanje u nepoznato okruženje potiče neurone da stvore nove veze, što unaprjeđuje mentalne sposobnosti i pojačava kreativnost, objavili su istraživači sa sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji.

Stoga, kada ste na putovanju, otvorite se prema novim spoznajama i zbližite se s lokalnim ljudima, kuhinjom, umjetnošću i obrtom. Studija je utvrdila i da dulja turistička putovanja, od dva tjedna naviše, podižu produktivnost i sposobnost rješavanja problema.  

Istraživači, međutim, upozoravaju da putovanje bez upoznavanja odredišta ne proizvodi željeni učinak na kreativnost i rješavanje problema. 

Zaštitite se od putne groznice

Ako vam putovanja donose više stresa nego spokoja i zadovoljstva, pomozite si pažljivim planiranjem putovanja i pravodobnim rezerviranjem prijevoza i smještaja. Možda bi vam odgovarao aranžman all inclusive (sve uključeno), koji vas oslobađa potrebe da se sami snalazite za brojne usluge na odredištu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button