Odmor i putovanja - 10. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Belgijske turističke praline: Bruxelles, Brugge i Gent

Belgija je poznata po neodoljivim belgijskim pralinama, no privlačna su i tri grada u koja se isplati poći još ove jeseni- upoznajte Bruxelles, Brugge i Gent

Belgija - upoznajte Bruxelles, Brugge i Gent

Kada se spomene Belgija, vjerojatno mnogima prvo na pamet padnu najfinije praline i čokolade, no svakako se isplati posjetiti i tri belgijska grada – Bruxelles, Brugge i Gent. Upoznajte ih u nastavku!

Bruxelles

Miriše na tople vafle, okusa je najfinije čokolade na svijetu, njegov središnji gradski trg je na popisu najljepših svjetskih trgova, a dom je Europe u malom te niza drugih atrakcija. Sve je to belgijska prijestolnica – Bruxelles. Preporučuje se ondje boraviti na više dana te u potpunosti doživjeti atrakcije koje baš nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Moj prvi susret s La Grand-Place, glavnim gradskim trgom, dogodio se u večernjim satima, kada ljepota tog bisera gotičke arhitekture još više dolazi do izražaja. Veličanstveno – bila mi je prva pomisao. Nakon toga sam još nekoliko minuta, kao ukopana, stajala na mjestu upijajući ljepotu koja me okruživala, a koju je i UNESCO stavio pod svoju zaštitu. Sasvim zasluženo.

U večernjim satima spektakularan doživljaj pruža i Atomium. Napravljen je 1958. za Svjetsku izložbu (Expo 58). Taj uvećan model atoma željeza sastoji se od devet srebrnih kugli promjera 20 metara. Unutar njih je moguće šetati i razgledati izložbe. Na vrhu je restoran s panoramskim pogledom na grad. U Bruxellesu ne propustite ni inspirativnu šetnju Mini-Europom, odnosno brojnim zemljama Starog kontinenta koje ćete ondje doživjeti svim osjetilima – vidom, sluhom i njuhom. Pritom posebnu pažnju obratite na detalje jer Mini-Europa je mnogo više od 350 modela najljepših europskih atrakcija (među kojima je i zagrebačka crkva Sv. Marka!).

U zemlji najfinijih čokolada na svijetu nezaobilazan je i posjet Muzeju čokolade. Svi će vas u Bruxellesu znati uputiti do Manneken Pisa, brončanog kipa dječaka koji mokri u fontanu, a koji je i jedan od zaštitnih znakova grada. No pokušajte sami pronaći Janneke Pis, kip djevojčice koja mokri u fontanu, a za koju malotko zna.

 

Atomium, Bruxelles

Znate li koja je zemlja proglašena najzdravijom na svijetu?

Brugge

Bilo da u Bruxelles putujete privatno ili poslovno, zadržite se ondje koji dan dulje kako biste uživali i u istinskoj ljepoti srednjovjekovnih gradova u njegovoj okolici koji odišu romantikom i nostalgijom. Jedan od njih je Brugge, čije je srednjovjekovno srce zaštitio UNESCO.

Prošećite njegovim kamenim ulicama, razgledajte palače i crkve, uspnite se na zvonike, a potom popijte kavu i uživajte u toplim vaflima na glavnom gradskom trgu Gote Marktu. Na njemu se nalazi i zvonik Belfort, visok 83 metra, simbol grada. Poseban je po 47 melodičnih zvona. Oni, poput glazbenog instrumenta, proizvode skladbe koje su melem za uši i dušu, a izvodi ih tzv. karoliner. Jedan od najatraktivnijih načina za razgledavanje grada jest vožnja njegovim kanalima.

Obiđite i kompleks Beguinage, zavirite u crkve koje su prave riznice umjetničkih djela, posjetite neke od brojnih muzeja. Muzej piva, čokolade, pomfrita ili muzej torture, svjetiljki, folklora… Izbor je na vama, a potom se uputite u Gent.

Brugge

Putovanja_city break u Amsterdam Lisabon ili Berlin

City break je uvijek dobra ideja! Predlažemo 3 grada u koja ćete se zaljubiti

Topli jesenski dani pravo su vrijeme za city break i planiranje putovanja, a naši prijedlozi su Lisabon, Amsterdam i...

SAZNAJTE VIŠE

Gent

Premda je manje razvikan i manje turistički popularan od Bruggea, Gent je prava bombonijera od grada te u njemu vrijedi provesti barem nekoliko sati. Visoki tornjevi ondje se prvi primjećuju i ostavljaju dojam moći, a među njima se ističe Belfort, simbol neovisnosti grada. I toranj katedrale, posvećene sv. Bavi, nadmeće se svojom visinom, a svakako vrijedi zaviriti i u unutrašnjost katedrale koja je dom brojnih umjetnina.

Njezino najpoznatije djelo je Gentski oltar, poznato remek-djelo koje “potpisuju” braća Van Eyck. Pravu snagu i osjećaj moći odaje Grofov dvorac (Gravenstein) iz 12. stoljeća, najveća gradska atrakcija. Iako je tijekom povijesti mijenjao namjene, odlično je očuvan. Šetnju povijesnim i sveučilišnim Gentom, koji nazivaju i gradom svjetla, nakratko prekinite u nekoj od pivnica ili restorana uz kanal.

Kušajte waterzooi (tradicionalnu riblju juhu) i šunku Ganda, zasladite se mastelom (kruščićem s cimetom i smeđim šećerom), slatkišem od kupine – cuberdons i belgijskim pralinama, a sve zaokružite nekim od pet vrsta odličnog piva koje se krije iza naziva Gruut.

Gent

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button