Zanimljivosti i savjeti - 29. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Piće s posebnim statusom: osvježite se i uživajte u zdravlju uz kriglu piva

Bliže nam se topliji dani, turistička sezona i svjetsko nogometno prvenstvo. Pivo će zasigurno ovo ljeto biti piće broj 1, no u njemu se može uživati u bilo koje doba godine

pivo

Zbog svog jedinstvenog sastava i organoleptičkih svojstava, pivo je odavno prestalo biti samo alkoholno piće. Za razliku od vina koje se radi od voća, pivo se dobiva od različitih vrsta žitarica.

Kod nas je najpoznatije ječmeno pivo no ono se može raditi i od drugih biljaka. Tako se u Njemačkoj još proizvodi pšenično pivo, u Japanu od riže (tzv. sake), a u Nigeriji od sirka. Meksikanci proizvode pivo od kaktusa.   

Zanimljivo je reći kako se pivo počelo proizvoditi prije nego vino i to još u drevnoj Mezopotamiji, a Egipćani su ga držali darom bogova. Malo po malo, pivo se širilo Europom i postalo omiljeno piće žitelja zapadnog i sjevernog dijela kontinenta. Nijemci su u proizvodnju piva uveli hmelj, usavršili je te davne 1516. godine donijeli, još uvijek važeći Zakon o čistoći piva. 

>> Čitajte još: Dugovječni ljudi obično svoju vitalnost pripisuju aktivnom životu, umjerenošću u jelu i prisutnošću dobre kapljice u životu, a uz nju obilježavamo i sve važne događaje i blagdane. Volite li crno vino? Kliknite i pročitajte više o blagodatima crnog vina << 

Sastav piva

Pivo je osvježavajuće piće koje uspješno gasi žeđ no isto je tako izvor cijelog niza hranjivih tvari od svakodnevne koristi čovjeku. Ječam je izvor bjelančevina pa ih tako sadrži i pivo. Od aminokiselina se ističe glutaminska koja sudjeluje u obnovi i izgradnji tkiva. Tu su i ugljikohidrati, mineralne tvari te mnogi vitamini B skupine. Među posljednjima se ističu riboflavin, niacin i pantotenska kiselina. Riboflavin doprinosi rastu i razvoju organizma te sudjeluje u procesima dobivanja energije. Niacin pomaže cirkulaciju i ublažava upalne procese dok pantotenska kiselina podržava rast i razvoj te doprinosi oporavku organizma od bolesti.   

Pivo za zdravlje

U pivu ima i polifenola koji snižavaju koncentraciju LDL kolesterola. Štoviše, prisutnost polifenola u 330 ml piva slična je onoj u 150 ml vina Cabernet Sauvignon. Od aktivnih tvari u pivu treba izdvojiti ksantohumol i prenilnaringenin iz hmelja. Ksantohumol ima pozitivno djelovanje na čovjeka štiteći nas od raka dok je prenilnaringenin izrazito jak fitoestrogen. Od značajne je koristi ženama u menopauzi i postmenopauzi jer ublažava valunge i čuva gustoću kostiju. Naravno, ako se ove aktivne tvari žele iskoristiti kao pomoć klasičnoj terapiji različitih tegoba, prvenstveno se preporučuje konzumirati bezalkoholno pivo.

Bezalkoholno pivo je sa svojim ugljikohidratima, vitaminima, mineralnim tvarima i amionokiselinama dobrodošlo piće i u fazi oporavka sportaša, ali i svih onih koji obavljaju zahtjevne fizičke napore. Idealno se kombinira s kokicama ili nemasnim krekerima koji pomažu nadoknadu izgubljene energije i elektrolita.  

Bezalkoholno pivo je sa svojim ugljikohidratima, vitaminima, mineralnim tvarima i amionokiselinama dobrodošlo piće i u fazi oporavka sportaša, ali i svih onih koji obavljaju zahtjevne fizičke napore

Kuhajte s nama

  • Pečenje piletinedobiti sočno pečeno pile, vrlo je jednostavno. U tepsiju stavite otvorenu bocu piva, a na nju posoljeno i popapreno pile. Pecite u zagrijanoj pećnici.  
  • Ideja za Veliki petak – mnogi od nas za Veliki će petak pripremiti ribu za svoje ukućane. Jeste li ikada jeli pohanog smuđa? Smuđ je sam po sebi sočna riba, a u spužvastom pivskom tijestu idealno će se uklopiti s lešo kuhanim keljom ili koprivom.  

Smuđ u pivskom tijestu    

  • Sastojci: fileti smuđa, svježe iscijeđen limunov sok, sol, papar, ulje za prženje
  • Za pivsko tijesto: pivo, brašno, jaja, sol
  • Priprema: Filete smuđa posolite, popaprite i nakapajte limunovim sokom. Žumanjke dobro umutite s pivom te dodajte brašno i sol. Sve zajedno pomiješajte i na kraju dodajte snijeg od bjelanjka. Umutite homogenu smjesu koja mora biti gušća nego tijesto za palačinke. U tijesto uvaljajte ribu i pecite na zagrijanom ulju dok ne porumeni. Poslužite toplo.

>> Želite saznati više? Kliknite i pretražite Zdravlje od A do Ž <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button