Zanimljivosti i savjeti - 10. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Anka Dorić

Ljeto bez zdravstvenih tegoba: što sve spremiti u putnu ljekarnu

Putovanja nas vesele, opuštaju i neizmjerno obogaćuju šireći nam vidike. Kako bi nam bila sretna, uspješna i zdrava, valja ih pomno planirati i što manje stvari prepustiti slučaju

Naučite spakirati putnu ljekarnu

Dobar provod, kakav na putovanjima uglavnom svi očekujemo, razlog je više da putovanje planiramo i što manje toga prepustimo slučaju, posebno kada je riječ o zdravlju. Idete li u daleke i epidemiološki nesigurnije krajeve, higijenskih navika i uvjeta koji su drugačiji od europskih, pomna priprema i planiranje neophodni su i tjednima unaprijed.

Ne krećite na put bez lijekova

Na put ne krećite bez putne ljekarne. Njena veličina i sadržaj ovisi o putnicima i njihovim potrebama. Nosite li u njoj više vrsta raznih lijekova, provjerite upute proizvođača o njihovom čuvanju i temperaturi pohrane. Naime, neki su lijekovi više osjetljivi na svjetlost, temperaturu i vlagu te se preporučuje da ih se nosi u kutijama zaštićenim od svjetlosti i vlage te na temperaturi do 25 °C. Ako u svojoj putnoj ljekarni nosite lijekove ili neke antiserume koji se moraju čuvati na niskim temperaturama (u hladnjaku), svakako za njih osigurajte mjesto u torbi-hladnjaku, u za njih propisanim uvjetima.

Neki su lijekovi više osjetljivi na svjetlost, temperaturu i vlagu te se preporučuje da ih se nosi u kutijama zaštićenim od svjetlosti i vlage te na temperaturi do 25 °C

Standardna putna ljekarna

Putna ljekarna uglavnom je istog sadržaja poput, primjerice, ormarića za prvu pomoć, no taj se sadržaj prilagođava i proširuje ovisno o dobi i zdravstvenom stanju putnika, pa i vrsti putovanja (putujete li brodom, u daleke krajeve i slično). Zdravim putnicima najčešće se savjetuje sljedeći sadržaj ljetne putne ljekarne:

 • Pribor za prvu pomoć – uključuje sve ono što je potrebno za zbrinjavanje manjih ozljeda i rana: dezinficijens, tj. antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoje i flastere te škarice i pincetu. Korisno je imati i riblju mast koja pospješuje obnavljanje kože i cijeljenje blažih kožnih oštećenja. Dogode li se veće i dublje ozljede, svakako potražite stručnu pomoć!
 • Digitalni toplomjer – koristan je i nezaobilazan sastojak vaše osobne putne ljekarne koji će poslužiti i odraslima i djeci.
 • Lijek protiv mučnine na putovanju – preporučuje se onima koji ne podnose vožnju te se uzima u preporučenoj dozi pola sata prije polaska na put.
 • Analgetici, antipiretici, antireumatici – sredstva protiv bolova i povišene tjelesne temperature.
 • Proizvodi protiv proljeva (npr. medicinski ugljen) i prašak s elektrolitima za pripravu otopine protiv dehidracije – proljev ili dijareja u putnika vrlo je česta ljetna tegoba. Iako naoko bezazlen, proljev ljeti može biti opasan zbog povećanog gubitka tekućine i elektrolita, pa postoji povećana opasnost od dehidracije, grčeva i poremećaja rada srca.
 • Probiotici – za obnavljanje crijevne flore nakon proljeva korisna su prirodna dopuna prehrane, a sadrže korisne žive probiotičke bakterije, ponekad u kombinaciji s vitaminima i oligoelementima.
 • Antihistaminska mast, krema, gel – sredstva za ublažavanje svrbeža, osjećaja pečenja, bola i crvenila kože nakon uboda insekata.
 • Sredstva za zaštitu od insekata – ne odlazite u prirodu bez repelenta jer, kako kaže poslovica, bolje je spriječiti nego liječiti!
 • Kapi za nos i pastile za grlo – ljeti su česte prehlade, pa je poželjno da vam se pri ruci nađu kapi za smanjenje otoka sluznice nosa te pastile koje će poslužiti za dezinfekciju usta i ublažavanje bolova u grlu.
 • Sredstva za zaštitu od sunca – bilo da putujete na more, u planine ili samo šetate na otvorenom, mislite o zaštiti od sunca, čak i kad je oblačno. Nanesite sredstva s visokim zaštitnim faktorom koja trebaju sadržavati filtre za UVB i UVA zrake (za odrasle, s tamnim tipom kože, SPF najmanje 15, a za malu djecu poželjan je zaštitni faktor 50+).
 • Krema ili gel za njegu kože nadražene sunčevim zrakama i opeklinama –hlade i umiruju nadraženu kožu, a mogu poslužiti i za neka slična stanja, poput uboda kukaca.

Dječja putna ljekarna

Pri pakiranju lijekova, odnosno sredstava koja su potrebna našim najmlađim putnicima, najprije ćemo pratiti sadržaj standardne putne ljekarne, ali ga prilagoditi djeci i njihovoj dobi.

Sadržaj standardne putne ljekarne najprije treba prilagoditi djeci i njihovoj dobi.

Dakle, za smirivanje bolova i snižavanje povišene tjelesne temperature ponesite sirupe i čepiće namijenjene djeci. Kad je riječ o tabletama protiv mučnine na putovanju, važno je prilagoditi dozu tjelesnoj težini djeteta, prema preporuci liječnika ili ljekarnika. Isto pravilo vrijedi pri izboru sredstava za ublažavanje uboda insekata, repelenata, kapi za nos, pastila i sredstva za zaštitu od sunca.

Preporučena dopuna za dječju putnu ljekarnu:

 • Kalcij – tablete šumećeg kalcija koriste, i djeci i odraslima, za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija, ali i kod promuklosti.
 • Vitamin D – tijelo prirodnim putem stvara vitamin D pri dodiru kože sa suncem, no taj je proces izrazito usporen ako se koriste sredstva za zaštitu od sunca. Stoga bi mališanima do tri godine starosti trebalo redovito davati vitamin D u preporučenoj dozi od 400 IE dnevno. Dječje vlažne maramice i dječji puder – majkama je posve jasno zašto ih ne smiju zaboraviti, posebno ako imaju bebu. Ne zaboravite pelene! Fiziološka otopina u kapima – korisna je za tegobe s prehladom i curenje iz nosića.
 • Krema za prevenciju i liječenje pelenskog osipa – za one najmlađe koji još nose pelene.
 • Krema protiv gljivica – ponekad pelenski osip koji ne prolazi u pregibima ni nakon 2-3 dana mazanja običnim dječjim kremama nije ništa drugo do gljivična infekcija kože u beba. Stoga je mudo pri ruci imati i kremu protiv gljivica, osobito ako se osip rasplamsao u žarkocrvene mrlje s jasnim granicama i ne prolazi nakon nanošenja uobičajene kreme.

Putna ljekarna za trudnice

Prije putovanja trudnice bi svakako trebale tražiti mišljenje svog liječnika, posebno ako je riječ o tzv. rizičnim trudnoćama. Kad je riječ o uzimanju lijekova, u trudnoći općenito vrijedi pravilo – što manje, to bolje. Naravno, na put ne smiju krenuti bez lijekova koje im je propisao liječnik koji vodi trudnoću.

 • Paracetamol – dozvoljen je u trudnoći za ublažavanje bolova i snižavanje povišene tjelesne temperature. Pridržavajte se uputa koje propisuju doziranje.
 • Vitamini i minerali – u trudnoći se najčešće uzimaju prenatalni dodaci prehrani koji sadrže sve bitne vitamine i minerale za buduće majke (folna kiselina, vitamini B12, C, D i A te kalcij, cink, magnezij i željezo). Općenito, uzmite preparate koje vam je preporučio liječnik.
 • Čepići i masti protiv hemoroida – ublažavaju ove vrlo česte tegobe u trudnoći.
 • Suhe šljive i Donat Mg – učinkovita su pomoć kod zatvora. Pritom Donat Mg pomaže i u ublažavanju grčeva i žgaravice.
 • Ulošci – poslužit će ako imate problema sa zadržavanjem mokraće.

Preporuke za kronične bolesnike i starije ljude

 • Prije polaska na put otiđite liječniku kako biste dobili savjete o očuvanju zdravlja i da bi vam na vrijeme pripremio potrebne recepte.
 • Ne krećite na put bez medicinske dokumentacije.
 • Ne zaboravite ponijeti lijekove koje redovito uzimate – prema broju dana, izračunajte koliko vam je lijekova potrebno za put!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button