Koronavirus - 20. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Eksperimentalna žvakaća guma mogla bi usporiti širenje koronavirusa

Pandemija COVID-19 navodi znanstvenike na osmišljavanje inovativnih načina zaustavljanja koronavirusa. Istraživačka ekipa iz Philadelphije iznenadila je javnost svojim rješenjem

COVID-19 zvakaca guma

Žvakaća guma, koja je trenutno u eksperimentalnoj fazi, mogla bi smanjiti količinu koronavirusa u slini te pomoći u usporavanju njegovog širenja unutar organizma i na okolinu. Prema istraživanju objavljenom prošlog mjeseca u časopisu Molecular Therapy, eksperimentalna žvakaća guma „zarobljava” i deaktivira čestice virusa.

Što sve znamo o omikron varijanti?

Žvakaće gume za poboljšanje zdravlja usne šupljine nisu nova stvar. „Žvake“ s bikarbonatom i kalcijem pokazale su se uspješnima u suzbijanju štetnih bakterija. Ovo je, međutim, prvi put da je meta žvakaće virus.

Protein u žvakaćoj – ubojit mamac

Istraživačka ekipa iz Škole zubne medicine (Penn Dental Medicine) pri Pensilvanijskom sveučilištu u Philadelphiji krenula je od spoznaje da koronavirus SARS-CoV-2 ulazi u ljudske stanice prianjanjem na protein ACE2, koji se nalazi na staničnim površinama. Da bi iskoristili tu okolnost, proizveli su žvakaću od biljnog materijala i obogatili je proteinom ACE2. Pretpostavili su da će protein poslužiti kao mamac i „zarobiti“ čestice virusa u ustima, umanjujući mu sposobnost širenja na druge dijelove organizma zaraženog i na ljude iz okruženja. 

Koronavirus SARS-CoV-2 prvenstveno se replicira u žlijezdama slinovnicama i oralnim sluznicama, koje su se pokazale kao glavni putovi njegovog prijenosa. Slina zaraženih osoba sadrži veliko virusno opterećenje, a što je opterećenje veće, to su simptomi u prosjeku teži. Ovo vrijedi osobito za varijantu Delta, čija je količina u slini zaraženih 1260 puta veća u usporedbi s ranijim sojevima. Koronavirus se prenosi putem kapljica i aerosola proizvedenih kad zaražena osoba izdiše, govori ili pjeva. Stoga bi deaktivacija virusa u ustima mogla biti korisna strategija za ograničavanje širenja zaraze. 

Zarobljeno 95 posto virusa

Laboratorijski pokusi potvrdili su pretpostavke. Istraživači su prikupili uzorke sline i brisova hospitaliziranih bolesnika s potvrđenim COVID-om i pomiješali ih u epruvetama s 50 mg praha žvakaće gume. Tijekom pokusa, čestice virusa upadale su u zamku hvatajući se na stanice proteina ACE2 u žvakaćoj. Mjerenja su pokazala da je nakon pokusa virusno opterećenje u uzorcima opadalo za više od 95 posto. Na uzorcima tretiranima gumom bez proteina ACE2 nije bilo promjena virusnog opterećenja.

„SARS-CoV-2 reproducira se u žlijezdama slinovnicama, pa bi smanjenje količine virusa u usnoj šupljini moralo spriječiti prijenos virusa“, objasnio je glavni autor istraživanja, prof. dr. Henry Daniell. “Angiotenzin konvertirajući enzim 2 (ACE2) kao sastojak žvakaće gume trebao bi dati zaraženima vremena da razviju imunitet i smanje težinu bolesti koja je ovisna o virusnom opterećenju“, dodao je.

najnoviji lijek protiv COVID-19 Pfizer

Najnoviji lijek protiv COVID-19 za 89% smanjuje umiranje i potrebe za bolničkim liječenjem

Pfizer je objavio rezultate istraživanja svog lijeka za oboljele od COVID-a, rizik od smrti ili za liječenje u bolnici...

SAZNAJTE VIŠE

Mogućnosti razvoja žvakaćih guma i za druge viruse

Primjena žvakaće koja smanjuje virusno opterećenje u slini ojačala bi ukupne napore za suzbijanje širenja COVID-a u sprezi s cjepivima i lijekovima. Autori nagađaju da bi jednak pristup mogao pomoći kod drugih virusa koji se repliciraju u slini, kao što su Epstein-Barr virus, ljudski betaherpesvirus 7, citomegalovirus, virus herpes simpleksa, virus hepatitisa C i Zike. Žvakaća namijenjena suzbijanju širenja koronavirusa još je u eksperimentalnoj fazi, a u dogledno vrijeme trebala bi biti iskušana na ljudima. Njeni tvorci tvrde da će žvakaća moći ostati pohranjena više godina pri normalnim temperaturama bez gubitka antivirusnih svojstava.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button