Odmor i putovanja - 26. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Ovo su najneobičniji gradovi svijeta: svakako ih posjetite nakon pandemije

Zamislite život pod stijenama, čitav grad u samo jednoj zgradi, gradić u dvije države ili život u svim nijansama plave boje. Zvuči nemoguće? Dopustite da vas razuvjerimo

grad najneobicniji gradovi gradic

Iako putovanja više nikada neće biti ista, želja za odlazak na put neće nestati. Štoviše, nakon pandemije, karantena i takozvanih „lockdownova“, žeđ za putovanjima bit će još veća. Putovat će se drugačije, a putnici će pomno birati destinacije i doživljaje koje pritom žele iskusiti. Stoga, kada pandemija mine i dođe vrijeme za putovanja, priuštite si uistinu jedinstven doživljaj i posjetite neke od najneobičnijih gradova svijeta.

Iskoristimo korona pauzu za izolirane obiteljske izlete

Büsingen am Hochrhein: Njemački ili švicarski gradić?

Stanovnici majušne enklave, Büsingen am Hochrhein, već stoljećima žive podvojeno. Premda okružen Švicarskom, taj gradić od svega 1450 stanovnika zapravo pripada Njemačkoj, dok je ekonomski dio Švicarske te nije u Europskoj uniji. Tamošnja valuta je švicarski franak, no porez koji stanovnici plaćaju je njemački (veći), a na snazi su njemački zakoni i vlast. Njemački je i službeni jezik, premda tamo zvuči drugačije od svoje standardne verzije – više kao švicarski njemački. Gradić ima i dva pozivna broja (+49 i +41), kao i nogometni klub koji je jedini njemački tim koji može zaigrati u švicarskoj ligi.

Podijeljenost grada možda najviše dolazi do izražaja u restoranu „Waldheim“ koji duž svoje vanjske terase ima iscrtanu liniju koja označava međunarodnu granicu. U jednom dijelu restorana tako možete uživati u švicarskom odresku, a potom u drugom dijelu nazdraviti njemačkim pivom.

banner-tipTravel-730x438px-10-2020-HR+INO

Whittier: Grad u jednoj zgradi

A sada zamislite grad od oko 220 stanovnika koji žive svi u istoj zgradi! Zamislite život bez ljubomornih susjeda i komentara tko ima ljepšu, veću ili uređeniju kuću ili stan te u kojem svi žive u skromnim dvosobnim ili trosobnim stanovima i osjećaju se poput velike obitelji. Ne, nije šala, već stvarnost i to – na Aljasci.

Do grada Whittiera je moguće stići kroz tunel, vlakom ili automobilom, a pod jednim krovom 14-katne zgrade, naziva Begich Towers, stanovnici, uz stanove, imaju sve najpotrebnije – školu, poštu, crkvu, trgovinu, liječničku ordinaciju, restoran, teretanu, praonicu rublja, policijsku stanicu, poslovne i gradske urede, pa čak i smještaj za radoznale turiste. Stanovnicima je praktično imati sve pod jednim krovom, pogotovo u dugim zimskim mjesecima, budući da su zime u tom gradu iznimno hladne i snježne (svake sezone padne oko 7 metara snijega!) te popraćene ledenim vjetrovima. Stanari / stanovnici u vrijeme velikih snježnih nanosa tako tjednima ne napuštaju zgradu.

Setenil de las Bodegas: Život pod stijenama

Za razliku od života na sjeveru, život na toplom španjolskom jugu posve je drugačiji. Pogotovo za oko tri tisuće stanovnika bijelog andaluzijskog gradića Setenil de las Bodegas koji su život odlučili provesti – pod stijenama. Kuće tog gradića, smještenog u uskom klancu rijeke, doslovno su oblikovane u, uz ili ispod drevnih stijena čije su se prirodne spilje pokazale idealnim za život – stanovnicima pružaju hlad u vrućim ljetnim danima te toplinu zimi.

Setenil de las Bodegas

Taj turistički grad poznata je i meta brojnih gurmana jer pod stijenama krije niz izvrsnih restorana i barova koji se nalaze u samom vrhu europske gourmet scene. Maslinovo ulje, med, džemovi i andaluzijsko vino svojim opojnim okusima tamo osvajaju i najizbirljivija nepca.

Chefchaouen: U nijansama plave

Premda je poznat po šarenilu, Maroko je dom i jednog plavog dragulja, imena Chefchaouen. Taj gradić na sjeverozapadu Maroka oduševljava tipičnim španjolskim i maurskim primjercima arhitekture kojima je zaštitni znak – plava boja u svim svojim nijansama. Raj za oči, raj za fotografe, raj za romantičare. Prema židovskom vjerovanju, upravo plava boja simbolizira nebo i raj, pa legenda kaže kako su bojanje kućica, zidova, pročelja, prozora i ulica plavom bojom započeli Židovi izbjeglice.

 Chefchaouen

Drugi tvrde da je grad obojan u plavu boju kako bi se otjeralo komarce. Osim “plavim gradom”, Chefchaouen nazivaju i Svetim Gradom, zbog bogatog povijesnog i religijskog nasljeđa. Danas je to i šarmantan turistički gradić koji obiluje galerijama, suvenirnicama s unikatnim rukotvorinama i šarenim tkaninama, kolorističnim tržnicama, restoranima i barovima.

Misticna Hrvatska legende Veliki Tabor

Mistična Hrvatska: pet lokacija uz koje su vezane legende

Ako ste plašljivi, ali ipak volite poslušati legende, duboko udahnite prije čitanja i upoznajte ove domaće lokacije uz koje...

SAZNAJTE VIŠE

Ideje za putovanja Hrvatskom i svijetom pronađite u novom broju tipTravel magazina: www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button