Odmor i putovanja - 22. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Mistična Hrvatska: pet lokacija uz koje su vezane legende

Ako ste plašljivi, preskočite ovaj članak. Ako ste plašljivi, ali ipak volite poslušati legende, sjednite i duboko udahnite prije čitanja, a onda provjerite jeste li znali za ove...

Misticna Hrvatska legende Veliki Tabor

U koji god kutak Hrvatske zakoračili, čut ćete bar jednu legendu ili jaku priču o nekoj tamošnjoj lokaciji, osobi ili događaju, a koja će vas vrlo vjerojatno zaintrigirati da je pobliže upoznate i istražite. Priče su to od kojih će vam se dlanovi znojiti, koljena zaklecati i koža naježiti, i koje će vam se zauvijek urezati u pamćenje. U Hrvatskoj ih ima uistinu mnogo, a mi izdvajamo sljedećih pet.

Savršeni izleti u doba korone: hrvatski parkovi prirode

Brestovac: Ukleta bolnica na Medvednici

Jeste li znali da obronci pitome Zagrebačke gore, Medvednice, u svom miru, tišini i idili prirode čuvaju ruševine starog lječilišta? I to ne bilo kakvog! Nekadašnji sanatorij Brestovac, kojeg su nazivali zagrebačkom klinikom Schwarzwald, bio je prvo specijalizirano lječilište za plućne bolesti u ovom dijelu Europe, te su se u njemu liječili oboljeli od tuberkuloze.

Njegovu izgradnju je inicirao Milivoj Dežman, liječnik i književnik. Bio je ludo zaljubljen u zagrebačku glumicu Ljerku pl. Šram, koja je oboljela od tuberkuloze te mu, naposljetku, u sanatoriju kojeg je za nju dao izgraditi, umrla na rukama.

Kompletan bolnički kompleks, koji je imao čak i knjižnicu, kino-dvoranu, mljekaru i pekarnicu, zatvoren je 1968. A otada ga nagriza zub vremena. Mnogi planinari koji tamo danas zalutaju svjedoče o neobičnoj energiji lokaliteta. A kruže i priče da kompleksom lutaju duhovi preminulih, između ostalog, i duh nekada najljepše Zagrepčanke, Lady Šram.

Jeziva Kringa: Dom najstarijeg europskog vampira

Teško je zamisliti da pitoreskni istarski krajolik, u kojem se isprepliću vidici na maslinike, vinograde, slikovite stare gradiće i morsko plavetnilo, čuva i jedno jezivo mjestašce. Kringa, selo nedaleko od Pazina, pazite sad ovo – dom je prvog europskog vampira. Imenom i prezimenom, to je Jure Granda. On je, kako pričaju mještani, nakon što je pokopan svake noći tijekom 16 godina ustajao iz groba, uznemiravao mještane te im ledio krv u žilama.

I tako sve dok mu jedne noći 1672. devetorica hrabrih mještana nisu odlučila stati na kraj. Naoružani antivampirskim oružjem, uputili su se do njegovog groba, iskopali ga i skamenili se od prizora. Jurino je tijelo bilo očuvano, a lice nasmiješeno. Kako bi zauvijek završili ovu priču, odrubili su mu sjekirom glavu i tako Kringu oslobodili zla i vampira. U to mirno i slikovito istarsko mjestašce danas rado navraćaju oni koji žele “iz prve ruke” čuti priču o vampiru, ali i oni koji žele uživati u slasnim istarskim delicijama.

Lokrum: Prokletstvo rajskog otoka

Tek desetak minuta vožnje brodom iz stare dubrovačke gradske luke dovoljno je za stići na Lokrum, otočić neopisive ljepote. Skrovite uvale i plaže, šetnice koje vode uz impresivne eukaliptuse, kaktuse, sukulente i druge egzotične biljke, paunovi koji slobodno šeću otokom, jezero ili tzv. mrtvo more unutar otoka i ostaci starog benediktinskog samostana uz kojeg se vežu legende… dovoljni su da na tom otoku, danas nenastanjenom, zaboravite na vrijeme i uobičajene obveze.

Na otoku su nekad boravili benediktinci, a njihov je stoljetni boravak naglo bio prekinut 1798., kada je njihov posjed prodan bogatim Dubrovčanima. Legenda kaže da su se redovnici okupili noć prije odlaska, stavili na glave svoje kapuljače, zapalili svijeće, okrenuli ih naopako te pognutih glava krenuli u noćnu šetnju oko svog imanja, tugujući i opraštajući se od svog lijepog boravišta. Te su noći navodno prokleli sve buduće vlasnike otoka.

Misticna Hrvatska legende Lokrum

Legenda bi možda i pala u zaborav da godinama kasnije nisu uslijedile tragedije koje su pogađale upravo vlasnike Lokruma, ali i mnoge koji su na njemu boravili. Primjerice, nakon boravka na Lokrumu, po povratku kući, bavarski kralj Ludvig II. proglašen je ludim i svrgnut je s prijestolja, a potom je i pronađen mrtav u jezeru. S Lokruma je u Meksiko krenuo brat cara Franje Josipa I., nadvojvoda Maksimilijan. Ondje je uhićen, mučen i ubijen. Među vlasnicima otoka navodi se i Rudolf, sin austrijske carice Sisi i cara Franje Josipa I., koji je nakon boravka na ukletom otoku ubio svoju mladu ljubavnicu, a potom presudio i sebi. S druge strane, postoji i legenda koja kaže da je na Lokrumu spas od brodoloma pronašao Richard I. Lavljeg Srca…

U svakom slučaju, Lokrum je otok vrijedan posjeta i idealan za jednodnevni izlet tijekom boravka u Dubrovniku. Ipak, svakako “ulovite” posljednji brod toga dana za Dubrovnik i izbjegnite noć na otoku. I ne zaboravite na savjet starih Dubrovčana: Ne uzimaj ništa s Lokruma…

Tragična ljubav: Hrvatski Romeo i Julija

Svi znaju za tragičnu romansu Romea i Julije, a jeste li znali za njezinu hrvatsku inačicu? Mjesto radnje je Kaštel Lukšić, naselje nedaleko od Splita, a „glavni glumci“ su Miljenko i Dobrila, dvoje mladih čija se ljubav rodila u drugoj polovici 17. stoljeća. Zbog svađe dviju plemićkih obitelji, mladi su se viđali potajno, sve dok njihova ljubav nije razotkrivena. Dobrila je potom stavljena pod strogi nadzor, a Miljenko je poslan u Veneciju. Uslijedio je niz zapleta, poput onih kakve gledamo u filmovima – bijeg, hapšenje, laži, osveta… Sve do trenutka kada obitelji napokon izjavljuju da su se pomirile i odobravaju vjenčanje dvoje mladih. No, ubrzo i to postaje laž.

turizam koronavirus pandemija

Nema povratka na staro – turizam nakon korone mogao bi i trebao biti bolji

Pandemija koronavirusa ostavit će trag na turizam. Međutim, unatoč lošim projekcijama za sezonu, koronavirus mogao bi donijeti dugoročno pozitivne...

SAZNAJTE VIŠE

Dan nakon vjenčanja, Dobrilin otac ubija Miljenka, a Dobrila gubi razum i umire od tuge. Posljednja joj je želja bila da bude pokopana uz voljenog Miljenka. Na nadgrobnoj ploči u tamošnjoj crkvici sv. Ivana i danas stoji natpis: “Pokoj ljubovnikom”, a vremenu neumorno odolijevaju i Dobrilin dvorac Vitturi, Miljenkov kaštel Rušinić i stara crkva u kojoj su vjenčani. Legenda o Miljenku i Dobrili bila je inspiracija za roman, dramu i operu, brojne pjesme i predstave, a domaćinima i povod za organizaciju ljetnog kaštelanskog festivala ljubavi, “Dani Miljenka i Dobrile”.

Legende sa zagorskih brega

I pitomi zagorski brežuljci, po kojima su razasuti brojni dvorci i kurije, čuvari su brojnih priča i legendi. Jedna od njih kaže da se engleski kralj, Rikard Lavljeg Srca, skrivao u utvrdi Pusta Bela po povratku s križarskih ratova. Ondje su ga čuvali vitezovi templari.

Čvrsti bedemi utvrde Veliki Tabor pak čuvaju legendu o ljubavi pučanke Veronike Desinićke i plemića Fridrika, sina moćnog bana, grofa Hermana II. Celjskog. Legenda je to o zagorskom Romeu i Juliji, djevojci čiji jecaji navodno i danas, za olujnih noći, odzvanjaju tom starom utvrdom…

Ideje za putovanja Hrvatskom i svijetom pronađite u novom broju tipTravel magazina: www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button