Odmor i putovanja - 2. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Labin i Rabac – biseri istoka Istre

U Istri ne manjka ljepota, atrakcija i zanimljivosti. To je jedna od naših najrazvijenijih regija, s najboljim standardom i naprednom turističkom ponudom

Labin i Rabac

Kao i svaki kraj, i Istra ima svoje kraljeve, gizdave i napirlitane, koji bliješte s naslovnica turističkih brošura. No ima i svoje prinčeve, samozatajnije, okružene s manje pompe, no ništa manje zanimljive.

Svi vrlo dobro znamo da Istra nisu samo Poreč, Rovinj i Pula, Eufrazijana, Eufemija, Arena i Brijuni. Istra su i brojna druga mjesta, s jednako zanimljivom povijesti i razvijenom turističkom ponudom. Istra nije samo zapad nego i istok. Stoga nađite vremena posjetiti i dva ljepotana na istoku Istre, Labin i Rabac.

Labin – istarski akropolski gradić

Labin, taj stražar nad istočnom obalom Istre, pravi je istarski akropolski gradić smješten na uzvisini na vrhu koje dominira crkveni zvonik. Njegova je panorama fascinantna, a ako ga posjećujete u ovo doba godine, znajte da u Labinu snijeg nije svjetsko čudo. Kad ga prekrije bijeli plišani plašt, izgleda nestvarno bajkovit.

Labin ima burnu povijest i jedan od njegovih zaštitnih znakova je rudarstvo. Tijekom velikog dijela njegove povijesti gospodarstvo se temeljilo na ugljenokopu, no rudnik se zatvara 1988. godine i tada dolazi do regresije gospodarstva.

>>Savudrija i Umag, baš poput cijele Istre, odišu tajanstvenošću, a krase ih bogata povijest, gastronomski užici i prirodne ljepote<<

Ipak, posljednjih godina Labin se razvija, raste malo i srednje poduzetništvo, kao i gradnja poslovnih zona pa je njegova budućnost zasigurno svijetla. Rudarstvo je danas u Labinu samo povijest, i to povijest u koju možete uroniti u Narodnom muzeju u Labinu. Uz različite povijesne, kulturne i etnografske odjele, u muzeju se nalazi i odjel posvećen rudarstvu. Uz rudarstvo, vezan je jedan od njegovih najsvjetlijih i najtužnijih događaja.

Nakon Prvoga svjetskog rata Istru je okupirala Italija. Godine 1921. kao protest protiv fašističkog nasilja, labinski rudari osnovali su Labinsku republiku s radničkom samoupravom, no nakon nešto više od mjesec dana uslijedila je vojna intervencija nakon koje je republika nestala. Taj se događaj često navodi kao prva antifašistička pobuna u svijetu.

Labin je jedan od onih gradića u kojim je gotovo nepotrebno nabrajati atrakcije jer je sam grad atrakcija, kako svojim izgledom tako i poviješću svake svoje ulice. Labinske palače obitelji Scampicchio, Franković-Vlačić, Manzini i Negri spadaju u najpoznatije u Istri, a i Narodni muzej nalazi se u jednoj od palača, Battiala-Lazzarini.

Nad cijelom panoramom dominira crkva Svete Marije, a poseban je doživljaj šetnja glavnim gradskim trgom. Ovdje ćete se zaljubiti u Istru, u onoga s kim šećete, u samog sebe, u život. Ovdje zastanite, fotografirajte se, zagrlite se… Kao što je to slučaj i s drugim istarskim akropolskim gradićima, i Labin je pun zanimljivih umjetničkih galerija koje samo pojačavaju fantazmagoriju obilaska ovog nadrealnog mjesta. 

Rabac – mjesto dobre zabave koju vole mladi

Na samo pet kilometara od Labina, na samoj obali nalazi se još jedan biser, Rabac. Labin i Rabac su blizanci, no ne jednojajčani. Vole se, ljube se, no vrlo su različiti.

I dok je u Labinu sve povezano s poviješću i kulturom, u Rapcu je sve povezano sa zabavom, uživanjem i provodom. Ukratko, riječ je o glavnom turističkom centru istočne istarske obale.

Posjećujete li Istru zimi, tada je Labin obavezan, no o Rapcu razmislite, jer ljetne destinacije zimi imaju potpuno drugačiju atmosferu. Iznimke su, naravno, blagdani kada ponuda ponovno živne zbog različitih paketa i manifestacija. No u toplom dijelu godine obilazak oba mjesta je imperativ.

Istra je hrvatska Provansa, hrvatska Toskana i njezin istok sadrži sve karakteristike koje nas privlače takvim podnebljima. Ondje ćete prije svega kušati morske plodove, istarski pršut, sir, degustirati istarska vina.  Naravno, nezaobilazni su i istarski kulinarski specijaliteti kao što su tartufi, fuži, fritule…

Obilazak Labina i Rapca pružit će vam cjelovito, neponovljivo iskustvo. Na samo pet kilometara udaljenosti nalaze se dva gradića slične veličine, no s različitim, ali međusobno nadopunjujućim karakterom. U Labinu i Rapcu doživjet ćete sve amblematske ljepote i značajke istarskog poluotoka, pa će i putovanje biti takvo da ćete teško od njega moći tražiti više. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button