ADIVA Plus sadržaj - 23. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea, ADIVA Plus sadržaj

Lastovsko otočje: Oaza božanstvene ljepote

Daleko na pučini, okruženo kristalno čistim morem te pod najljepšim zvjezdanim nebom u Europi, čeka vas Lastovo, otok na kojem je vrijeme odavno stalo...

Otok Lastovo

Mistična ljepota, guste šume, plodna polja s brojnim lokvama, očaravajuće kopnene i podvodne špilje te mnogobrojna rijetka morska i kopnena staništa bili su više nego dovoljni razlozi za proglašenje Lastova i okolnih otočića parkom prirode 2006. godine. Iako je najistureniji naseljeni hrvatski otok te ćete do njega najduže putovati, vjerujte, svaka će se minuta višestruko isplatiti.

Otok na kojem je vrijeme stalo

Privlačnost tišine

Pogotovo ako priželjkujete odmor u čarobnoj, netaknutoj prirodi, daleko od užurbanosti i masovnog turizma, daleko od buke, a zna se dogoditi i od struje i interneta. Da, na Lastovu vas čekaju samo mir i tišina koju mogu poremetiti tek krik galebova i pjesma cvrčaka.

Lastovo i Sušac najveći su otoci tog parka koji obuhvaća ukupno 46 otoka, otočića, hridi i grebena nad kojima, osim zvjezdanog neba, u noćnim satima bdiju i svjetla impresivnih kamenih svjetionika, smještenih na otočićima Sušcu, Tajanu, Glavatu i Strugi.

Posljednji očuvani kutak Mediterana

Lastovsko otočje jedno je od najočuvanijih botaničkih područja na Mediteranu. Oko 70 posto njegove površine prekrivaju šume, što čini Lastovo, uz Mljet, najšumovitijim hrvatskim otokom. Ondje će uživati i ljubitelji aktivnog turizma, kao i ronioci koji se od podmorja bogatog koraljima, spužvama, mekušcima, rakovima te brojnim drugim vrstama neće odvajati.

Lastovo će vas oduševiti i svojim brojnim kamenim crkvicama (na otočju ih je ukupno 46), neobično ukrašenim dimnjacima – fumarima (simbolima otoka), Lučicom – baroknim ribarskim naseljem koje je zaštićeno kao kulturno dobro, te tradicionalnim Lastovskim pokladom koji uspavano Lastovo u vrijeme karnevala pretvara u bučnu, veselu i šarenu pozornicu.

Putevima Frankopana po Zlatnom otoku

„Heroji imaju svoj kraj. Priče o njima - ne". Tako započinje priča koja nas vodi tako blizu, u neistraženi...

SAZNAJTE VIŠE

Upoznajte i domaćine, ljude koji tamo oduvijek žive u skladnom suživotu s božanstvenom prirodom. Tražite li za svoj odmor nešto uistinu jedinstveno, uputite se na Lastovo, u posljednji očuvani kutak Mediterana kakav je uistinu nekad bio.

Otvorite tipTravel magazine i pronađite inspiraciju za putovanja Hrvatskom i svijetom: 

www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button