Odmor i putovanja - 19. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Hrvatski karnevali: Evo gdje vas čeka obilje smijeha i lude zabave

Jeste li već pripremili svoje maske za ovogodišnji karneval? Hrvatski karnevali ponose se s nekoliko odličnih destinacija koje trebate posjetiti

Hrvatski karnevali maske

Najveselije doba godine je pred nama – vrijeme karnevala. Hrvatski karnevali, ovisno o dijelu zemlje, nazivaju se raznim nazivima: fašnik, poklade, maškare, mesopust, bake, pust… važno je samo da se stave maske i zabava može početi! Kao i drugi tako i hrvatski karnevali označavaju razdoblje nakon Nove godine do Pepelnice ili Čiste srijede. To je od pamtivijeka i vrijeme preobrazbe, kada barem na kratko postajemo originalniji, smješniji, čudniji, drugačiji…

Budite drugačiji i tijekom nadolazećeg karnevala. Provedite ga uz obilje smijeha i lude zabave na nekom od originalnih hrvatskih karnevala. Samoborski fašnik, Riječki karneval, Dubrovački karnevo, Lastovski poklad, Murterske bake, Bebrinski karneval… Izbor je, naravno, na vama, a mi vam donosimo svoj izbor top 3 odredišta.

Vrijeme je karnevala! Znate li baš sve o krafnama, fritulama i kroštulama?

Lastovski poklad

Ako je karneval u Riju najveseliji i najšareniji, a onaj u Veneciji najelegantniji, onda je Lastovski poklad najstariji i potpuno uronjen u tradiciju. Taj uistinu jedinstven i nerazvikan karneval je od 2008. zaštićen i proglašen hrvatskim nematerijalnim kulturnim dobrom. Ne bez razloga, u što ćete se uvjeriti posjetite li taj udaljen i egzotičan pučinski otok u vrijeme održavanja Lastovskog poklada. Inače miran i tih otok, tada će vas dočekati u bučnom izdanju, s prštavom energijom poklada, pokladarima u nošnjama. A tu su i pomalo arhaični zvuci lire koji odjekuju starim kamenim ulicama i trgovima te uzbudljivi ples pokladara s drvenim sabljama, koji budi kolektivno sjećanje Lastovaca na burnu prošlost.

Velika pokladna pučka fešta na otoku se gotovo nepromijenjena održava već 536 godina, prema stoljećima starom ritualu, a u njoj strastveno sudjeluju gotovo svi otočani. Koliko je Lastovcima važan poklad, govori i činjenica da za glavnog pokladnog događaja, na pokladni utorak, djeca ne idu u školu, a odrasli ne rade ili rade skraćeno. Zanimljivo je da pokladari mogu biti samo rođeni Lastovci. Dok spuštaju Poklada po užetu, triput uzvikuju: “Uvo!” Iako nitko ne zna što taj povik znači, jedno je sigurno – bez njega nema ni Lastovskog poklada.

Lastovski poklad

Foto: TZO Lastovo

Prave maske za Murterske bake

Iako je popularna ljetna destinacija, Murter je atraktivan i zimi, pogotovo u vrijeme karnevala – Murterskih baka. To su sve samo ne obične maškare. Pravi je to spektakl i doživljaj te jedna od najoriginalnijih i najzabavnijih karnevalskih povorki u Hrvatskoj. Inovativne maske, od kojih je jedna maštovitija od druge, glavno su obilježje tog karnevala. A za njega stanovnici mjesta Murter na istoimenom otoku žive cijele godine.

Njihova tradicija seže 130 godina unatrag i, unatoč tome što su luckaste i pune smijeha tijekom održavanja, prethodi im ozbiljan rad. Sve maske predstavljene na karnevalu su originalne i izrađene na otoku te nitko tamo i ne pomišlja nabaviti ih u trgovini. Upravo je u tome velika draž tog karnevala. Osmišljavanje i izrada grupnih maski traje cijele godine, a naziv i izgled maski su strogo čuvana tajna sve do početka karnevala.

Čak je postalo i uvriježeno da nitko i ne pomisli drugoga pitati kakvu masku priprema. Samom finalu, velikoj povorci koja prolazi mjestom posljednjeg dana karnevala, prethode razna pokladna događanja u Murteru. Događanja obuhvaćaju sve od jedinstvene maškarane regate Latinsko idro (morske pokladne povorke) do dječje povorke i plesnih večeri pod maskama.

Murterske bake

Foto: TZO Murter – Kornati

Samoborski fašnik

Čak 194. put Samobor će od 14. do 25. veljače 2020. postati Slobodna Fašnička Republika s nizom događanja za sve generacije posjetitelja koji, zajedno s domaćinima, čuvaju stoljetnu tradiciju te moderne manifestacije.

Karneval

Manje poznate zanimljivosti o svjetskim karnevalima

Karnevali u zemlji i svijetu najavljuju da se zima bliži svome kraju. Ljudi se maskiraju možda i otkako postoje,...

SAZNAJTE VIŠE

Nakon što preuzmu ključeve grada, Samoborom će desetak dana vladati Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal. Dani su to kada je u Samoboru sve dopušteno, a glavna okupacija nekoliko tisuća posjetitelja postaje – kako se što bolje zabaviti i nasmijati. Za sjajno raspoloženje pobrinut će se brojne gostujuće maskirane skupine, zabavljači, plesači, pjevači i glazbeni sastavi, a organizatori i ove godine najavljuju raznolik program.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button