Odmor i putovanja - 8. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Otok na kojem je vrijeme stalo

U našoj kolektivnoj svijesti Vis je otok tajni. Najdalji među velikim otocima, u nedavnoj prošlosti poznat kao vojni otok, a danas kao oaza mediteranskog mira i idile

otok vis

Na otok Vis, u istoimeni grad dolazimo iz Splita direktnom trajektnom linijom ili brzobrodskom linijom preko Milne na Braču i Hvara. Vis je gradić koji uokviruje uvalu svetog Jurja. I bez obzira na to gdje ste smješteni na otoku, šetnja uz obalu ovog zaljeva je obaveza svakog posjetitelja. Kaleidoskop kamenih kuća, stiliziranih fasada iz različitih dijelova povijesti grada, socrealističkih betonskih zgradica, zelenih škura i palmi, probudit će znatiželju i kod najravnodušnijih. Potom, nakon što ste obavili taj panoramski razgled, svakako učinite ono što trebate učiniti na svakom putovanju – zaronite u dubinu gradića uskim sporednim uličicama, popločanim i asfaltiranim. Svakako obiđite crkvu svetog Ciprijana i Justina unutar čijih zidova se odvija i radnja drame „Glorija“ Ranka Marinkovića, rođenog u Visu prije nešto više od sto godina.

Jastozi i falkuše

Posjet ovom gradiću, kao i cijelom otoku, preporučujemo svakom. No posebno parovima koji tek trebaju zasnovati obitelj, recimo novopečenim mladencima za medeni mjesec. Otok Vis nije poznat po mnoštvu sadržaja za djecu. No jest po miru, idili i romantici. Posebno je tako u Komiži, drugom najvećem naselju na otoku.

Komiža je zaista posebno staro ribarsko mjesto, gdje još uvijek susrećete starije stanovnike kako „ćakulaju“ na zidićima i klupicama najfrekventnijih točki gradića. Slikovita riva prošarana je konobicama u kojima možete kušati svježe plodove Mediterana. A kako to obično biva, usluga postaje jeftinija kako se udaljavate od glavne promenade i ulazite u manje sporedne uličice. Oni kojima nije žao dati kunu više za višu razinu gastro doživljaja, neće zaobići konobu Jastožera koja je jedan od najpoznatijih restorana Dalmacije.

Jastožera se nalazi južno od tvrđave s kraja 15. stoljeća koja povezuje dvije litice i stvara prirodni morski bazen za uzgoj jastoga. Zaštitni znak Komiže je falkuša – poseban oblik čamca za ribarenje u području Visa. Dužina falkuše je 9 do 10 metara i, zbog specifične konstrukcije, doseže relativno veliku brzinu od 12 čvorova i ima nosivost veću od pet tona.

otok vis plaza stiniva

Priroda očuvana zahvaljujući vojsci

Premda se najvažnija naselja nalaze na obali, Vis nikako nije samo obala. Zelena unutrašnjost otoka također je fascinantna na svoj način, a ima i zanimljivih sela. Jedno od njih, svakako najzanimljivijeg imena je selo Žena Glava, a nalazi se u zaleđu Komiže. Više je teorija o nastanku imena i to je mjesto gdje je vrijeme stalo. Nekima nažalost, a nekima nasreću. Kao i mnoga mjesta unutrašnjosti naših otoka, Žena Glavu je pogodila depopulacija – od prijašnjih nekoliko stotina stanovnika, danas ih u selu živi nekoliko desetaka.

U vrijeme bivše države, Vis je karakterizirala intenzivna prisutnost vojske te je u to vrijeme izgrađeno mnoštvo vojnih objekata poput bunkera i tunela. A na Visu je čak funkcionirao i aerodrom. Prisutnost vojske u to vrijeme priječila je razvoj turizma, no iz današnje perspektive, to je pozitivna činjenica. Naime, na Visu je očuvana priroda, te je otok pošteđen betonizacije i apartmanizacije koje su pogodile velik dio Jadrana.

Najljepše špilje i plaže

Kad smo kod prirode, dvije vrste prirodnih objekata dominiraju među privlačnim faktorima ovog otoka. Špilje i plaže. Modra špilja na otočiću Biševu jedna je od najpoznatijih prirodnih znamenitosti naše zemlje, no i sam otok Vis krase špilje poput one Kraljičine. Na otočiću Ravniku se pak nalazi spektakularna Zelena špilja. Zbog svoja dva široka i visoka ulaza u nju je moguće ući i nešto većim brodovima. Izlet u Modru spilju lokalne agencije najčešće nude u kombinaciji sa zaustavljanjem na nekoj od plaža. A viške plaže! Da na Visu nema ničega od onog što smo naveli, niti bilo čega drugog osim viških plaža, bilo bi to dovoljno da privuče velik broj ljubitelja morskih užitaka. Otok je obrubljen mnogobrojnim šljunčanim i stjenovitim plažama u idiličnim uvalama do kojih se često može doći samo s mora ili pješice. Vjerojatno najpoznatija plaža na Visu je Stiniva, no ona je samo jedna od mnogih; tu su i pješčana Vela Smokova, Srebrna, Tepluš, Grandovac, te mnoge druge.

Konavle Cavtat Dubrovnik

Konavle: kontrasti puni ljepote

U nizu hrvatskih egzotičnih krajeva njen najjužniji dio izdvaja se kao jedan od najposebnijih, zbog prirodnih obilježja i kulturnog...

SAZNAJTE VIŠE

Vis je otok za koji morate imati prijevozno sredstvo. No, dolazak do Visa automobilom je relativno skup – trajekt za osobni automobil u jednom smjeru košta 340,00 kn te 54,00 kn po odrasloj osobi, s popustom od 50% za djecu do 12 godina. Dakle, oko 1.000,00 kn samo za trajekt za jednu prosječnu obitelj. Dolazite li bez vozila, od Visa do Komiže prometuje lokalni autobus, a na otoku postoji mogućnost najma skutera i bicikala. Polako se nazire kraj ljeta, pa na red dolaze oni koji ne vole gužve vrhunca sezone, niti najfrekventnija turistička središta. Upravo za takve je Vis kao stvoren – možda iz malo neobičnih razloga, Vis je, više nego drugi otoci, zaista Mediteran kakav je nekad bio.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button