Odmor i putovanja - 18. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Božić

Pustinja usred Hrvatske: postanite beduin na jedan dan

Baš bi nam dobro sjelo neko krstarenje Nilom, zar ne? Ili jahanje na devama kroz pustinju… No, vjerovali ili ne, egzotika se ne mora uvijek tražiti samo u dalekim i teško pristupačnim krajevima

Podravina Durdevac pustinja Durdevacki pijesci

Kako je dobro putovati dalekim egzotičnim krajevima, no uvijek postoji „ali“. Ipak, pronašli smo za vas destinaciju za koju „ali“ ne postoji – postanite beduini na jedan dan! O, da, moguće je. Na nepuna dva sata od Zagreba, uz sam rub Đurđevca, nalazi se prava pravcata pustinja. A u njoj – deve. Doduše, Drava baš i nije Nil, pa da njome možete krstariti, ali zasigurno možete splavariti ili upoznati je iz kanua.

Za sve su krivi ledenjaci i vjetar

Hrvatska Sahara ili Đurđevački pijesci (ili pak u dijalektu peski), prostiru se na 20 hektara, do samog istočnog ruba grada Đurđevca.

Istražite Hrvatsku: pet sjajnih ideja za izlete

Pitate se odakle u plodnoj i zelenoj Podravini pustinja? Pijesci su zapravo ostatci jedine hrvatske pustinje te su geografsko-botanički rezervat. U narodu je poznata i pod nazivom “Krvavi peski”. Protežu se od Molvi, Đurđevca, Kalinovca i Kloštra Podravskog, pa pijesci tako predstavljaju najveće i najviše naslage eolskih pijesaka u nas. Godine 1963. proglašeni su posebnim geografsko-botaničkim rezervatom.

Nije lako objasniti kako su pijesci nastali, čak ni pojednostavljeno; za njih su zaslužni ledenjaci, klizanje i Drava. Svi pomalo. Dakako, i vjetar je imao svoju ulogu u nekadašnjoj stepi, „pra-Podravini“. Toliko je snažno puhao Podravinom da je riječne nanose finog granulata napuhao na područje današnjih Pijesaka, pritom oblikujući pustinjske reljefne oblike – dine! Ti pješčani brežuljci visoki su čak četiri do šest metara.

Prava pustinja, Hrvatska Sahara, ima i svoje zaštićene vrste – biljne i one druge, čak 300 vrsta leptira i, dakako, deve. Ne, one definitivno nisu domaće životinje, iako im okruženje i klima odgovaraju, ali to ne znači da se takvima ne osjećaju i tako žive. Deve su „dotepenke“ i smještene su u pustinjskom ambijentu odmah pored utvrde Stari grad Đurđevac.

Pudravina Durdevac pustinja Durdevacki pijesci

Tomica, Dina, Đurđica i Romeo

Neobičan je i dug njihov put do Hrvatske, no grbavi doseljenici, koji su u stigli iz Njemačke, dobro su se snašli u novom okruženju. Odavno su televizijske zvijezde jer umiljatošću i šarmom osvajaju posjetitelje, najmlađe posebno.

Prve su u Hrvatsku Saharu 2016. godine stigle tri deve: jednogrbi mužjak i dvogrba ženka s mladunčetom. Godinu dana kasnije pridružio im se još jedan mužjak. Kao pravi Podravci, dobili su i (više manje) domaća imena – Tomica, Dina, Đurđica i Romeo. Imaju svoje nastambe koje su rađene posebno za njih, ali i „poslugu“ koja je prošla obuku u Austriji o njegovanju i suživotu s devama.

Pudravina Durdevac pustinja Durdevacki pijesci

Jeste li znali da su podravske deve inače vrlo popularne glumice? Glumile su u filmu „General“, u nekoliko spotova, u reklamama… Imaju, kako to biva u svijetu slavnih, i svoju stranicu na društvenim mrežama. Inače, gotovo svakoga mjeseca, u svojem malom svijetu dobiju zanimljivog člana mini životinjskog carstva. Danas tako, zajedno s devama, žive i konji, magarci, patke mandarinke, kamerunske ovce i koze, vijetnamsko prase te dvije ljame, dok ekipu peradi čine kokoši, pijevci, ponosne biserke, kokoši Hrvatice, kao i gotovo izumrli Đureki i Katice te, od nedavno, mali paunovi.

Posjet devama u okruženju pješčane pustinje doživljaj je za sve generacije, a ljeti posebno. A pritom bi vas mogla iznenaditi i neobična navika jedne od njih. Naime, „devac“ Tomica prihvatio je običaje lokalnih gica, pa mu je omiljena zabava – valjanje u blatu. Nespojivo s pustinjom, ali i pustinja je nespojiva s Podravinom. Spremate li se na pustinjsku avanturu, naoružajte se komadićima hrane koje deve vole, malo kruha, voća… Prići će vam u trenu.

Pudravina Durdevac pustinja Durdevacki pijesci

Hrvatska Amazona i podravska puma

Deve primaju posjetitelje svaki dan, a kupnjom ulaznice ostvarit ćete još poneki popust. Jer, kad ste već u zemlji Picoka, zašto ne istražiti još ponešto? Posjetite Stari grad i uronite u legendu o dugoj opsadi silne osmanske vojske Ulama-bega, doznajte zašto stanovnike zovu Picokima te jesu li doista škrti ili su samo štedljivi… Tu je i zanimljivost vezana uz ušće Mure i Drave – Veliki Pažut – posebni zoološki rezervat netaknute prirode na 700 hektara. Zovu ga i hrvatska Amazona zbog razgranatih riječnih rukavaca između Legrada te međimurske Donje Dubrave.

podravina putovanja

Zaputite se u Podravinu – kraj gdje sjeverac bistri misli i donosi svježinu

Podravina nas zove da zaboravimo karantenu i odemo na putovanja u mjesta u kojima još nismo bili, izolirana i...

SAZNAJTE VIŠE

Zanimljivo da je Legrad prije 1710. godine bio u Međimurju, no Drava je promijenila tok i „premjestila“ ga u Podravinu. Ondje se je čak, doduše posve slučajno, pojavila puma. Pedesetak kilograma velika životinja vjerojatno je pobjegla iz nekog privatnog zoološkog vrta, pa utočište potražila u Podravini.

Zanimljivosti i uzbuđenja u Podravini ne nedostaje, zar ne?

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button