Odmor i putovanja - 27. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea, ADIVA Plus sadržaj

Rab: odmor na otoku sreće

Proljetni mjeseci, sa svojim ugodnim temperaturama, kao stvoreni su za oslobađanje endorfina, hormona sreće, a sjajno okruženje za to je Rab, otok kojeg ne nazivaju bez razloga otokom sreće

Iako ga neće zaobići ni u ljetnim mjesecima, kada ga preplave turisti, pravi znalci i ljubitelji aktivnog odmora na otok Rab će se uputiti u proljeće.

Ljepota suhozida: kamena čipka Jadrana

Najbolje je to vrijeme za uživanje u dugim šetnjama uz more, istraživanje poučnih staza kojima otok obiluje i testiranje svoje fizičke spremnosti na izazovnim planinarskim stazama. Ona koja slovi za najatraktivniju i jednu od najzahtjevnijih na cijelom Jadranu je planinarska staza koja vodi netaknutom prirodom od Mišnjaka do Lopara. Duga je gotovo 20 km i omiljena je za škraping (kombinaciju penjanja, skakanja, trčanja, hodanja i snalaženja u prirodi), a prolazi preko Kamenjaka, najvišeg vrha otoka na kojem ćete se poželjeti duže zadržati. Da, teško će biti odoljeti pogledu koji se prema istoku pruža sve do moćnog Velebita, a prema zapadu do Kvarnerskog zaljeva.

Na samom vrhu je i restorančić u kojemu se možete okrijepiti. Ipak, najvažnije je zaustaviti se u toj ljepoti, duboko udahnuti i osjetiti pozitivnu energiju tog otoka, kojeg ne nazivaju bez razloga – otokom sreće.

Za pješake, planinare, bicikliste…

Ako i niste u odličnoj formi, ne brinite. Na Rabu je više od 200 km promenada, pješačkih i biciklističkih staza te onih planinarskih, manje zahtjevnih. Usponi su blagi i osvojivi, pa čak i ako ste na otok stigli izravno iz uredske fotelje, s lakoćom ćete ih svladati.

Rab

Dvije Premužićeve staze (koje su ime dobile po strastvenom hrvatskom planinaru Anti Premužiću) odličan su izbor. Prva je duga 8 km, a vodi od kampa u Loparu do zaseoka Matkići. Svakako ponesite sunčane naočale jer je dio staze osunčan, dok dio prolazi šumom, a u vašem ruksaku neka obavezno budu i dovoljno vode i sendvič budući da uz stazu nema ni izvora, ni restorana. Druga Premužićeva staza, duga 15 km, prolazi uz park-šumu Dundo, obalu i uvale, među kojima je i uvala Gožinka s ugostiteljskim sadržajima. Obje Premužićeve staze idealne su za pješake i planinare, premda ne i za bicikliste.

Međutim, istraživači na dva kotača uživat će na 100 km uređenih otočnih biciklističkih staza, među kojima je jedna od najljepših 14 km duga staza Rab – Maman koja prolazi uz stare gradske zidine Raba, duž obalu i uvale pa sve do otočića Maman. Poželite li obići i otočić, to možete učiniti pješice ili čamcem. Posebno su lijepe staze koje prolaze hrastovim šumama i spuštaju se sve do smaragdno plavog mora, u kojem ne propustite kupanje, osobito u toplim mjesecima.

Pješčani raj Jadrana

U rapskim uvalama ćete primijetiti brojne ljubitelje vodenih sportova. Zateći ćete ih u skijanju na vodi, iznimno popularnoj vožnji kajacima, ronjenju, ribolovu, parasailingu (padobranu kojeg vuče gliser), vaterpolu… Zašto se i sami ne biste okušali u nekoj od aktivnosti – zaveslali do jedne od brojnih rajskih skrivenih uvala (koje ćete možda imati i samo za sebe), skijali na vodi, zaronili i istražili tajnovito podmorje ili se otoku i njegovom arhipelagu divili iz ptičje perspektive? Rab je stvoren za oslobađanje endorfina (hormona sreće)!

Rab Lopar

Baš kada pomislite da ste sve otkrili i isprobali, Rab će vas nastaviti intrigirati. Jeste li znali da je Rab otok s najviše pješčanih plaža na Jadranu? Uputite se do pješčanog raja, Lopara, čija je Rajska plaža tek jedna od 22 pješčane ljepotice koje vas očekuju na sjevernom dijelu otoka. No, nemojte se ulijeniti predugim izležavanjem na toplom i mekanom pijesku, kada je u blizini još niz zanimljivosti za istražiti.

Umjetnost u prirodi

Osim brojnih pješčanih uvala, vjetar i erozija tamo su kroz stoljeća kreirali i veličanstvene kanjone te neobične geološke oblike, a za sobom su ostavili i niz fosilnih ostataka. Najljepše primjerke vidjet ćete u Geološkom vrtu Lopar, dijelu Geoparka otoka Raba kojim vrludaju lijepe pješačke staze, obilježene geo-točkama. Istražite ih. Nailazit ćete na neočekivane prizore i imati osjećaj kao da ste na drugom planetu.

Putevima Frankopana po Zlatnom otoku

„Heroji imaju svoj kraj. Priče o njima - ne". Tako započinje priča koja nas vodi tako blizu, u neistraženi...

SAZNAJTE VIŠE

Maštovite pješčane prizore vidjet ćete i posjetite li Lopar u lipnju, u vrijeme trajanja festivala „Skulpture u pijesku“. Loparske plaže tada postaju pozornicom kreativnih pješčanih skulptura koje punih tjedan dana tamo izrađuju mladi umjetnici.

Otvorite tipTravel magazine i pronađite inspiraciju za putovanja Hrvatskom i svijetom: 

www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button