Odmor i putovanja - 16. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Zelena oaza nadomak Zagreba: Posjetite idilu bjelovarsko-bilogorskog kraja

U prirodnoj idili bjelovarsko-bilogorskoga kraja očekuje vas odmor za sva osjetila

izletnička destinacija, bjelovarsko-bilogorski kraj, zelena oaza

Zamislite ovakav scenarij: sjedite pod rodnim trsjem u sjeni drvene klijeti, pijuckate božanstvene kapi domaćeg vina i nepce dodatno sladite ukusnim delicijama čiji se zamamni mirisi šire cijelim krajem, a jedina slika pred vama su osunčani zeleni brežuljci čijim podnožjem povremeno prođu biciklisti ili jahači. Da, pomislit ćete da ste u raju.

Taj rajski krajolik, u kojem vrijeme kao da je stalo, očekuje vas na manje od dva sata vožnje od vreve Zagreba. Bajkovit izgled bjelovarsko-bilogorskom kraju daju šumoviti obronci Bilogore, Papuka i Moslavačke gore ispresijecani dolinama i vinorodnim brežuljcima, pašnjacima i zaseocima sa slikovitim crkvenim zvonicima.

Osim što je popularna izletnička destinacija, taj je kraj oduvijek poznat i među onima koji paze na svoje zdravlje. Još su se stari Rimljani uvjerili u ljekovita svojstva izvora termalne vode i mineralnog blata. Uz njih su se razvile Daruvarske toplice, poznata specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju okružena perivojem Julija Jankovića. U ljetnim mjesecima Daruvar nudi osvježenje u termalnom vodenom parku Aqua Balissae, osobito popularnom među mladima i obiteljima s djecom.

Bjelovarsko-bilogorski kraj pozivat će vas i na aktivan odmor. Biciklisti će uživati na biciklističkim stazama podno Bilogore. Planinari će se uputiti na neku od staza koje vode po Moslavačkoj gori i Papuku. Jedinstven doživljaj pruža 90 kilometara duga Bilogorska konjička turistička staza, zasad jedina međunarodno testirana i certificirana konjička staza u Hrvatskoj. Razvoj konjičkog turizma tamo nimalo ne čudi jer je tradicija uzgoja i bavljenja konjima duboko ukorijenjena u taj pitomi kraj. Bilo samostalno, ako ste iskusni jahač, ili u pratnji instruktora jahanja i konjičkih turističkih vodiča možete se uputiti na konjičku stazu koja će vas voditi uz vinograde i stoljetne šume sve do seoskih domaćinstava.

Potrošačka dvojba: Biste li trebali kupovati stvari ili doživljaje?

Slasni doživljaj

Upravo ćete na seoskim domaćinstvima najbolje doživjeti eno-gastronomsku priču tog dijela Hrvatske. Domaći kravlji, ovčji i kozji sirevi i danas se ondje proizvode prema starim recepturama, a obavezan su sastojak i mnogih tradicijskih jela – gibanica, štrukli od heljdine kaše i raznih pita.

Pravi gastro hit su i tzv. prge, sir u obliku stošca. Neodoljivu gastronomsku priču kraja čine i jela od divljači, suhomesnati proizvodi te slasni kolači od domaćih jabuka, oraha i meda. Sve zaokružite domaćim vinskim kapima na Daruvarskoj i Bilogorskoj vinskoj cesti, u starim drvenim klijetima i vinskim podrumima.

Kušajte nagrađivanu bilogorsku graševinu te izvrsna suha vina poput rajnskog rizlinga, chardonnaya, traminca i sauvignona. Ako ste ljubitelj crnih vina, nepce će vam zavesti vina od sorti pinot crni, cabernet sauvignon, portugizac i frankovka. Pivoljupci neće odoljeti Staročeškom pivu koje se od 1893. proizvodi u najstarijoj hrvatskoj pivovari, daruvarskoj, i to prema izvornoj češkoj recepturi. Sjednete li s domaćinima za stol, doznat ćete i brojne narodne priče, poput one o bilogorskim divovima.

Kontinentalna Hrvatska

Otkrijte skrivene čari kontinentalne Hrvatske

Premda im se turistička sezona iz godine u godinu produljuje pa zatišje počinje sve kasnije, primorski gradovi i mjesta...

SAZNAJTE VIŠE

Povratak u djetinjstvo

Poput pravog turista obiđite i neke kulturne atrakcije kraja. Posjetite ruševine srednjovjekovnoga Garić grada usred Moslavačke gore, zatim dvorac Janković iz 18. stoljeća u Daruvaru, Etno park u Velikom Trojstvu te Romsku etno kuću.

Jeste li znali da je u bjelovarsko-bilogorskom kraju rođen pisac Mato Lovrak? Uputite se do Kulturnog centra Mato Lovrak u Velikom Grđevcu i prisjetite se popularnih dječjih romana “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice” koji su sigurno obilježili i vaše djetinjstvo.

Odlična je to prilika da napokon sjednete u vagon tog poznatog vlaka te razgledate mlin kakav su obnavljali Pero i njegova družina. U bjelovarsko-bilogorskom kraju ćete se dobro zabaviti i na mnogim događanjima. Poželite li se zadržati dulje, smještaj pronađite kod domaćina, u kućama i izletištima na idiličnim brežuljcima. Zamislite tek buđenje sljedećeg jutra…

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button