Odmor i putovanja - 14. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Kopački rit: Carstvo prirode koje svakako trebate posjetiti

Močvarno i poplavno područje između Dunava i Drave osvaja ljepotom, a posebno životom jer u njemu obitavaju brojne vrste divljači i ptica

Ovdje možete unajmiti čamac i s dragom osobom otisnuti se na romantičnu plovidbu poput onih iz igranih filmova o engleskoj aristokraciji

Bez nje nema života, u njoj je život počeo. Ta tekućina, kako su nas učili, bez boje, okusa i mirisa zapravo je temelj svakog okusa i mirisa te se pojavljuje u bezbroj boja. Gdje je ima u obilju, život buja, a gdje je nema, nema ničega drugog. Voda. Otputujte jedan vikend na istok Slavonije, posjetite Kopački rit, jedinstveno kraljevstvo vode i životnog obilja.

Kopački rit veliko je močvarno i poplavno područje između Dunava i Drave. Krase ga brojni kanali, jezera, mrtvice, rukavci, sočna vegetacija u vodi i izvan nje. Ondje obitavaju gotovo sve vrste slatkovodnih riba koje postoje u Hrvatskoj te je riječ o najvećem mrijestilištu riba u srednjoj Europi. Tu je i popriličan broj vrsta ptica te iznimno bogatstvo divljači. Lov, ribolov, ruralni turizam i sve češći oblik uživanja u prirodi, promatranje ptica, ovdje su u punom zamahu. Jedna od najuočljivijih karakteristika ovog područja jest stalna mijena, neprestano variranje količine i razine vode, a time i izgleda krajolika. Najviše je vode u proljeće, kada su visoki vodostaji Drave i Dunava zbog topljenja snijega u Alpama.

Visoka razina zaštite

Kopački rit od iznimne je važnosti za očuvanje bioraznolikosti ovog dijela Lijepe naše, ali i za turizam i gospodarstvo cijele Slavonije. Brojni turisti koji dolaze u Slavoniju posjećuju i Rit. Kao park prirode uživa i visoku razinu zaštite. No, status nacionalnog parka Kopačkog rita sigurno bi zadovoljio mnoge poklonike prirode u Hrvatskoj te bi time panonska Hrvatska dobila svoj prvi nacionalni park.

Uz navedene aktivnosti postoje i one čisto turističke. Svakako se preporuča razgledavanje parka uz stručno vodstvo i vožnju brodom po ritskim kanalima i rukavcima. Ondje možete unajmiti čamac i s dragom osobom otisnuti se na romantičnu plovidbu poput onih iz igranih filmova o engleskoj aristokraciji. Posjetitelji željni malo aktivnijeg i znojnijeg’ obilaska parka imaju mogućnost unajmiti bicikl ili kanu.

Kako bogatstvo života u Ritu za posjetitelje ima i svoje naličje, pri posjeti parku nipošto nemojte zaboraviti sredstvo protiv komaraca

Od Papuka do Osijeka

U parku se nalaze i brojne ‘poučne’ staze s pločama na kojima su opisi uz fotografije biljaka i životinja. Kako bogatstvo života u Ritu za posjetitelje ima i svoje naličje, pri posjeti parku nipošto nemojte zaboraviti sredstvo protiv komaraca jer bi vam inače čitav obilazak mogao prisjesti. 

Od ljudskom rukom izgrađene baštine, u parku je svakako najvažniji dvorac Tikveš u kojem je smješten i restoran gdje možete kušati slavonske specijalitete. Kopački rit nalazi se u Baranji pa bi bio grijeh ne obići neke objekte seoskog turizma, primjerice Baranjsku kuću u selu Karanac. Ondje možete kušati fišpaprikaš, šarana na rašljama ili peku ispečenu u stogodišnjim pećima od gline i slame.

Posjet Slavoniji možete spojiti s obilaskom još nekih znamenitosti kojih u ovoj regiji zasigurno ne nedostaje. Naime, u srcu Slavonije mogu se naći karakteristični planinski pejzaži sa spiljama i jamama, vodopadima, brzacima i pastrvama koje plivaju u tirkiznoj vodi. Riječ je, naravno, o planinama koje okružuju Požešku kotlinu i u prvom redu o Parku prirode Papuk. Na južnim obroncima Papuka svoje sorte uzgajaju neki od najpoznatijih hrvatskih vinara kao što su Enjingi i Krauthaker.

Na samom vrhu po važnosti i ljepoti

Jedan od najljepših slavonskih gradova zasigurno je Đakovo. Taj gradić ima malu jezgru, ali veliku katedralu koja se iznad grada izdiže poput jarbola vidljivog s velike udaljenosti u ravnoj Slavoniji. Pri posjetu Đakovu nemojte zaobići Đakovačku pastuharnu s lipicancima ili stado u obližnjem Ivandvoru, dvije lokacije Državne ergele Đakovo.

Posjećujete li Kopački rit, svakako ćete svratiti i u Osijek, slavonsku prijestolnicu na Dravi. Kako je riječ o velikom gradu, broj znamenitosti je velik, no ističe se osječka Tvrđa koja je okosnica svih obilazaka. Poseban dio obilaska Slavonije su šetnice uz velike rijeke.

No sve to je samo dio ljepota Slavonije, među kojima je Kopački rit na samom vrhu po svojoj važnosti i ljepoti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button