Odmor i putovanja - 5. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Zamišljate Albaniju kao nezanimljivu zemlju? Grdno se varate

Ako i vi zamišljate Albaniju kao zaostalu i nezanimljivu zemlju, grad Drača i divni krajobrazi južnog dijela jadranske obale mogli bi vas doista iznenaditi. Riječ je o gradu duge povijesti s jednim od najvećih rimskih amfiteatara u jugoistočnoj Europi

albanija, tirana, zašto treba posjetiti albaniju

U našoj kolektivnoj svijesti prva pomisao pri spomenu Albanije jest gospodarska zaostalost i marginalnost. U zapadnim zemljama s većim brojem useljenika iz te zemlje nerijetko je Albanija sinonim za mafiju i bezakonje.

Kao kod mnogih predrasuda, u onima o Albaniji ima nešto istine, no ni približno toliko da vas odvrati od turističkog posjeta ovoj zemlji koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, a brojna pozitivna iznenađenja gotovo da su zajamčena.

Albaniju svakako posjetite što prije. Ona se, naime, kao i cijela jugoistočna Europa, mijenja tako da sve više nalikuje zapadnom svijetu u kojem se velikom brzinom smanjuju razlike među zemljama kad je riječ o kulturnom identitetu te način života. Ljudi, velika količina povijesne baštine i prirodne ljepote spadaju ono su zbog čega se posjet ovoj zemlji isplati. Prije svega, predlažemo posjet Draču, gradu na zapadu Albanije, na jadranskoj obali, pravom mediteranskom turističkom centru. U njemu živi oko 200.000 stanovnika, ima veliku i važnu luku koja je brojnim linijama povezana s Italijom, u blizini je aerodrom, a autocestom je povezan s 30-ak kilometara udaljenom prijestolnicom Tiranom.

Pri posjetu Albaniji bilo bi dobro da ste upoznati s terminom “besa” koji je čvrsto ukorijenjen u albansku tradiciju i kulturu. Riječ je o pojmu koji označava čast, poštenje i držanje riječi

Dobra strana loše strane

Riječ je o gradu duge povijesti s jednim od najvećih rimskih amfiteatara u jugoistočnoj Europi. Zbog svog položaja bio je važan u antičko vrijeme, u srednjem je vijeku bio dio Bizantskog Carstva, a nakon toga su njime upravljali Mlečani. Turci su ga osvojili 1501. godine i dugo je bio njihova najveća luka u europskom dijelu otomanskog imperija. Neslavnu titulu gospodarski najzaostalije europske zemlje koju je dugo nosila Albanija duguje desetljećima komunističke diktature koja je spadala među najrepresivnije te je uzrokovala gospodarsku izolaciju i propadanje.

No svako zlo za neko dobro. Kao i u mnogim drugim zemljama s niskim standardom i relativno niskom propulzivnošću razvoja, turistima se pružaju brojne mogućnosti. Primjerice, vrhunske kulturno-povijesne destinacije mogu posjetiti po vrlo povoljnoj cijeni i bez gužvanja s tisućama drugih turista. Osim toga, Drač je mediteranski grad s čistim morem i poznat po morskim specijalitetima u kojima možete uživati po mnogo nižoj cijeni nego, primjerice, u Hrvatskoj. Svakako ga posjetite u toplom dijelu godine kako biste mogli uživati na plažama koje su među najljepšima na Sredozemlju, a omjer ljepote plaža i broja kupača na njima sigurno je najpovoljniji od svih turističkih centara na europskom dijelu Sredozemnog mora.

>>Pri posjetu Trstu obavezno pogledajte poznati i zaista prekrasan dvorac Miramare iz 19. stoljeća koji je izgrađen za austrijskog nadvojvodu Maksimilijana i njegovu suprugu<<

Besa za čast i poštenje

Kako to obično biva u siromšanijim zemljama, ljudi su gostoljubivi i srdačni, premda kod mnogih, pogotovo starijih, ta srdačnost neće biti izražena na engleskom jeziku. Vezano uz stereotip o zaostalosti s početka teksta, turisti od njega mogu samo profitirati, a sigurnost je na razini bilo koje druge zemlje u susjedstvu, pa čak i veća u odnosu na velike europske metropole. Pri posjetu Draču trebate obići glavne kulturno-povijesne lokacije. Uz spomenuti amfiteatar, preporučujemo Arheološki i Povijesni muzej, Veliku džamiju, Bizantski forum… Posjetiteljima iz Hrvatske bit će zanimljive brojne sličnosti s našom zemljom. U Albaniji je glavno domaće žestoko piće također rakija, zemljom dominiraju Mercedesi, kao i u nekim mjestima Lijepe Naše, statusno je veća vrijednost imati Mercedes, makar i star, nego novo vozilo neke druge marke. Albanija je zemlja ukusne i zdrave hrane mediteranskog podneblja, često organske, s brojem tradicionalnih vegetarijanskih jela koja nadmašuju kuhinje susjednih zemalja.

Pri posjetu Albaniji bilo bi dobro da ste upoznati s terminom “besa” koji je čvrsto ukorijenjen u albansku tradiciju i kulturu. Riječ je o pojmu koji označava čast, poštenje i držanje riječi. Besa se očituje i u izrazitoj srdačnosti prema posjetiteljima i spremnosti da se putniku pomogne, uputi ga u pravom smjeru, na engleskom ako je moguće, ako ne, onda rukama, nogama, kako bilo, ali uvijek uz smiješak. Besa je i jedan od glavnih razloga zbog kojeg trebate posjetiti ovu više nego zanimljivu zemlju što prije jer simbolizira intrinzičnu albansku tradiciju, koja će s vremenom sigurno početi gubiti svoju specifičnost stapajući se s jednoličnošću globaliziranog svijeta. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button