Zanimljivosti i savjeti - 6. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Empatična tehnologija: što sve o nama znaju suvremeni uređaji?

Koliko smo doista svjesni mogućnosti suvremene tehnologije? Mogu li uređaji „znati“ kako se osjećamo, kakvo je naše unutarnje stanje ili je to tek daleka budućnost u kojoj će zaživjeti umjetna inteligencija u punom smislu te riječi?

empatična tehnologija, suvremena tehnologija, uređaji

Živimo u vremenu u kojem gotovo svakodnevno svjedočimo tehnološkim dostignućima o kojima do prije deset ili dvadeset godina nismo mogli niti sanjati.

Danas su, primjerice, različiti fitness gadgeti posve uobičajena pojava i nešto što svaki ozbiljniji rekreativac ili sportaš mora imati. Tako više nikoga ne čude mali uređaji opremljeni biometrijskim senzorima koji mjere frekvenciju srca i krvni tlak. Mnogi dijabetičari imaju glukometre povezane s mobitelima za samokontrolu šećera u krvi. 

Postoje i pametna ogledala koja mogu otkriti mnoštvo detalja o vašem fizičkom zdravlju. Opremljena multispektralnim kamerama, ona mogu „donijeti zaključke“ o vašoj prehrani, konzumaciji alkohola, fizičkoj aktivnosti, pušačkim navikama, kao i o suhoći kože ili borama.

Posljednje dvije godine svjedoci smo i primjene biometrijskih senzora u automobilskoj industriji s ciljem sigurnosti. Ugrađeni su kako bi pratili stanje vozača, odnosno upozorili na njegov umor.

Biološki lijekovi: Napredna biotehnologija u liječenju teških bolesti

Empatična tehnologija koja zna što osjećamo

Tehnologiji sve teže možemo bilo što sakriti, a prof. dr. sc. Poppy Crum, neuroznanstvenica sa Sveučilišta Stanford privukla je pažnju govoreći o mogućnostima otkrivanja i onoga što možda ne želimo podijeliti s drugima, naših osjećaja.

Naime, ljudsko tijelo reagira na razne emocije mnoštvom načina kojih nismo niti svjesni. Od toga da se šire ili sužavaju zjenice oka, da se događaju mikropokreti mišića izvan naše kontrole, promjenama u tjelesnoj temperaturi, sadržaju zraka kojeg izdišemo, intonaciji te strukturi govora i slično. I sve te reakcije su mjerljive uređajima. Tako tehnologija može doznati više o nama čak i prije nego što sami shvatimo što se događa.

U svojim govorima dr. Crum je upotrijebila izraz „empatična tehnologija“, odnosno tehnologija koja zna što osjećamo. Njezina je želja da se razbije strah od tih mogućnosti koje možemo, vjeruje, iskoristiti za razvoj društva u kojem će postojati veće mogućnosti da se drugima pomogne, da ih se razumije. Tako može pomoći, primjerice, školskom psihologu da dopre do navijačice koja dobro prikriva svoje osjećaje. Ili pak može upozoriti korisnika mobitela na rani razvoj demencije, shizofrenije ili Alzheimerove bolesti.

pomoć kod apneje

Nova tehnologija za pomoć kod apneje

Poremećaji spavanja najčešće se javljaju nakon tridesete godine, no nisu neobični ni kod djece te su nešto češći kod...

SAZNAJTE VIŠE

Bolje razumite druge, ali i sebe

S druge strane, empatična tehnologija može pomoći i na način da nam otkrije svijet osoba oboljelih od raznih bolesti kako bismo ih bolje razumjeli. Tako je grupa britanskih znanstvenika razvila rukavice koje  simuliraju ograničenja u pokretljivosti šaka kod bolesti kao što je artritis te posebne naočale koje mogu pružiti pogled iz perspektive onih koji boluju od, primjerice, makularne degeneracije.

Naravno, informacije koje takva empatična tehnologija može pružiti posebice su privlačne marketinškim stručnjacima. Oni već odavno nastoje proniknuti u dubine ponašanja potrošača te njima manipulirati. I mi smo pisali o subliminalnim porukama za čije je plasiranje također potrebna odgovarajuća tehnologija.

Međutim, tehnofobiji, odnosno strahu od utjecaja tehnološkog razvoja na čovjeka i čovječanstvo, ne bi trebalo biti mjesta, slažu se mnogi znanstvenici. Boljim upoznavanjem i spoznajama o mogućnostima tih uređaja, strah i otpor će se smanjiti, a empatična tehnologija pomoći će nam da bolje razumijemo ne samo druge, već i sebe te očuvamo dobro zdravlje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button