Dišni sustav - 20. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Želite slobodnije disati? Otkrijte kako pročistiti zrak od štetne kemije

Činjenica je da je u današnje vrijeme, posebno u gradovima, zrak značajno onečišćen. Što možemo učiniti za kvalitetu zraka u našem prostoru?

Kako osigurati čist zrak u stanu

Bilo bi lijepo stanovati u prirodi, u kući koja je izgrađena tako da „diše“ zajedno s okolišem i napaja se isključivo čistom, obnovljivom energijom sunca, vjetra, vode i zemlje. No, suvremeno stanovanje često se svodi na umjetne materijale i lošu klimatizaciju, zbog čega je zrak u mnogim domovima onečišćen visokim koncentracijama štetnih kemijskih spojeva, prašine, plijesni…

Pribroje li se tome nepovoljni vanjski uvjeti – primjerice, življenje u blizini gradskih prometnica na kojima nastaje velika količina ispušnih plinova, potom tvornica i smetlišta koji nisu uređeni prema ekološkim standardima, pa poljoprivrednih površina koje se tretiraju pesticidima – postavlja se pitanje koliko uopće možemo utjecati na kakvoću zraka kojeg udišemo?

>> Pročitajte još: Doma je najljepše i najčišće, zar ne? Pa ipak, novija istraživanja pokazuju da živimo u okruženju nastanjenom brojnim nepoželjnim klicama. Kliknite i doznajte kojih 5 mjesta u vašem stanu su rasadnici klica <<

Stručnjaci preporučuju niz načina da barem djelomice smanjimo utjecaj vanjskih onečišćivača, a unutar vlastita četiri zida možemo, kažu, u mnogočemu kontrolirati količinu štetne „kemije“ jer ona većinom potječe iz predmeta koje koristimo.   

Detoksikacija stana

Glavobolja, dišne tegobe, alergije, iritacije očiju, nervoza i umor mogu biti posljedica udisanja kemijskih spojeva poput formaldehida, benzena, trikloretana i ksilena, koji se najčešće nakupljaju u zraku u zatvorenim prostorima, zato što isparavaju iz namještaja, sagova, zavjesa, presvlaka, boja, lakova, ljepila, sredstava za čišćenje i sličnog.

Pročistite svoj dom

Birajte pokućstvo od cjelovitog drva, tretiranog samo ekološkim premazima. Pritom dajte prednost i drugim prirodnim materijalima: kamenu, keramici, juti, sisalu, konoplji, lanu, pamuku, ramiji, vuni, svili… Najpoželjnije su tkanine organskog podrijetla, obojene prirodnim bojama. Izbjegavajte osvježivače zraka, insekticide i deterdžente od sintetičkih kemijskih sastojaka. Zamijenite ih prirodnim sredstvima na biljnoj bazi te domaćim pripravcima od sode bikarbone, limuna, soli, eteričnih ulja…

Biljna klimatizacija

Očuvajte drveće, živice i travnjake uokolo zgrada jer su biljke savršena prirodna klimatizacija za pročišćavanje zraka i proizvodnju kisika, a ujedno i fizički onemogućuju prodor nepoželjnih čestica. Raslinjem „filtrirajte“ balkone i terase na kojima možete uzgojiti biljne „pregrade“ (npr. od šimšira, tuja ili bambusa) ili načiniti brajdu (pergolu) pomoću puzavica. Pročišćavanju zraka u stanu pomažu kućna paprat, jedarce, bršljan, zeleni ljiljan, dracena, bambus-palma i filodendron. Ove sobne biljke poznate su kao „gutači“ štetnih kemijskih spojeva.

Očuvajte drveće, živice i travnjake uokolo zgrada jer su biljke savršena prirodna klimatizacija za pročišćavanje zraka i proizvodnju kisika, a ujedno i fizički onemogućuju prodor nepoželjnih čestica

Zabranjen ulaz otrovnim plinovima

Što je prostor zagrijaniji, veće je otpuštanje otrovnih para iz sintetičkih predmeta i kemijskih sredstava. Stoga u stanu održavajte umjerenu temperaturu. Redovito provjeravajte ispravnost peći na plin ili drva, kao i kamina i dimnjaka, kako biste spriječili prekomjerno stvaranje ugljikova monoksida i čađe. I ne zagađujte zrak duhanskim dimom.

Pustite sunce u sobu

Uređaji za klimatizaciju, pročistači i ovlaživači zraka mogu biti od velike pomoći, ali samo ako ih koristite umjereno te redovito održavate i mijenjate filtre. Kad god možete, provjetravajte prostor kako biste imali i dotok svježeg zraka te lakše spriječili stvaranje vlage i plijesni. Pustite u stan što više dnevne svjetlosti zato što sunce djeluje kao prirodni dezinficijens protiv štetnih mikroba. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button