Dišni sustav - 21. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Prim. dr. med. Ante Munitić, spec. ORL te plastične kirurgije glave i vrata, Poliklinika Ribnjak

Vraćanje nosne pregrade na mjesto: Saznajte sve o devijaciji septuma

Nos, naravno, nije samo ukras našeg lica. Ako je iskrivljen zbog devijacije septuma, to nije samo estetski problem nego nam može stvarati i neugodne probleme s disanjem

Nosna pregrada

Blaži stadiji devijacije septuma mogu se tretirati lijekovima, odnosno kapima i sprejevima namijenjenim smanjenju otoka sluznice, što smanjuje i tegobe, doduše, privremeno. Teži slučajevi zahtijevaju operativni zahvat.

Ljudski nos kao organ predstavlja dio dišnog sustava, ali je i sastavni dio fizionomije lica.  Smješten je u sredini lica i daje mu specifičan izgled po kojemu smo prepoznatljivi među drugima. Po svojoj građi, nos se sastoji od koštanih i hrskavičnih dijelova, takozvanih piramida, koje mu daju oblik i veličinu.

Tanak zid između nosnica naziva se septum, odnosno nosna pregrada te se sastoji od hrskavice i kosti. Njegova iskrivljenost može nam stvarati neugodne tegobe pa je takozvana devijacija septuma svakako tema koja zaslužuje svoj prostor.

Devijacija nosne pregrade može biti urođena, razviti se kasnije ili nastati povredom nosa. Često nema nikakve simptome, ali neki od njih uključuju teškoće s disanjem kroz nos, pojavu sinusne infekcije, krvarenja, glavobolje i slično.

Blaži stadiji devijacije septuma mogu se tretirati lijekovima, odnosno kapima i sprejevima namijenjenim smanjenju otoka sluznice, što smanjuje i tegobe, doduše, privremeno. Teži slučajevi zahtijevaju operativni zahvat.

Sam svoj majstor za nos i grlo – top savjeti za samopomoć

Odlazak kući isti dan

Nosna pregrada se uglavnom operira nakon puberteta. Korekcija se može izvesti pri općoj ili takozvanoj lokalnoj potenciranoj anesteziji. Ovisno o željama pacijenta, ali prije svega i o medicinskoj indikaciji, donosi se odluka o vrsti anestezije. Treba napomenuti da se u većini slučajeva pri ovom zahvatu koristi opća anestezija. Tijekom takve vrste anestezije pacijent nije budan, a anesteziološki tim prati sve vitalne funkcije prije, tijekom i nakon operacije.

Zahvat korekcije septuma nosa može se izvesti otvorenom ili zatvorenom metodom, a odabir ovisi o izboru operatera. Operacija u prosjeku traje jedan sat, a tehnika plastičnoga kirurga odlučujuća je za što manje ozljeđivanje tkiva te, shodno tome, nastanak poslijeoperacijskih hematoma i oteklina.

Pažljivo dozirana anestezija omogućuje pacijentu odlazak kući isti dan. Postavlja se unutarnja imobilizacija nosa tamponima, a takozvani kalup postavlja se u slučaju kompletne korekcije izgleda nosa. Važno je naglasiti da se tri dana nakon zahvata tamponi odstranjuju potpuno bezbolno, brzo i učinkovito.

Čuvajte nos

Nakon zahvata potrebno je izbjegavati ispuhivanje nosa koliko god je moguće te se savjetuje ispiranje fiziološkom otopinom.

upala sinusa, rinitis

Muke po nosu – rinitis ili hunjavica i upala sinusa

Nos je čuvar pluća, u njemu se zrak prije nego što uđe u pluća pročišćava i kondicionira dobivajući optimalnu...

SAZNAJTE VIŠE

Iako je nakon kompletne rinoplastike postavljena zaštitna imobilizacija nosa, treba izbjegavati bilo kakav kontakt sljedećih šest do osam tjedana koji bi mogao dovesti do gubitka postignute korekcije.

Bol je umjerena i popušta već nakon prvog dana te se može tretirati sredstvima protiv bolova. Otečenost nosa potrajat će još mjesecima, ali se postupno povlači, što je normalan put oporavka. Svima koji su zainteresirani za ovu vrstu zahvata savjetuje se da se dobro informiraju o stručnosti specijalista koji izvodi ovaj zahtjevni operativan zahvat.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button