ADIVA Plus sadržaj - 31. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Mr. Ankica Džono-Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ADIVA Plus sadržaj

Milijuni djece u svijetu puše sa svojim roditeljima

Povodom Svjetskog dana nepušenja treba progovoriti o svim prednostima prestanka pušenja, njegovim rizicima, ali svakako i o pasivnom pušenju koje predstavlja posebno ozbiljan problem kada je riječ o djeci

pasivno pušenje-djeca

Dijete koje provede jedan sat u zadimljenoj prostoriji s nekoliko pušača ili u zatvorenom automobilu s jednim pušačem, udahne toliko štetnih kemikalija kao kad pušač sam popuši 10 ili više cigareta.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je blizu 700 milijuna djece ili skoro svako drugo dijete u svijetu, izloženo pasivnom pušenju odraslih. Svaki dan, tisuće i tisuće male djece nema drugi izbor, nego udisati duhanski dim: u obiteljskom domu, automobilu, na javnim mjestima, u kafićima i restoranima.

Djeca ovise o odraslima, koji im trebaju omogućiti zrak bez duhanskog dima.

Zašto žene mogu brže i jednostavnije od muškaraca razviti ovisnost o nikotinu?

Štetnost „dima iz druge ruke“

Samo 15% duhanskog dima udišu sami pušači. Ostalih 85% odlazi u zrak kao „dim iz druge ruke“ („second hand smoke“).

Iz svake zapaljene cigarete u zrak odlazi duhanski dim iz dva izvora. Prvi izvor je tzv. glavna struja dima koju pušač udahne i opet izdahne. Drugi, mnogo opasniji izvor, je sporedna struja dima, koja odlazi direktno u zrak s vrha goruće cigarete.

Dim iz druge ruke predstavlja kombinaciju glavne i sporedne struje dima i sadrži:

 • dva puta više katrana, a koji se taloži u plućima i dišnim putevima, i
 • pet puta više ugljikovog monoksida, koji smanjuje količinu kisika u krvi.

Djeca pasivnim pušenjem, kao i pušači direktnim udisanjem, unose u organizam 4000 različitih kemijskih sastojaka duhanskog dima štetnih za zdravlje. Djeca su posebno osjetljiva skupina, jer se nalaze u razdoblju tjelesnog i emocionalnog rasta i razvoja.

Najvažniju ulogu u izloženosti djece pasivnom pušenju ima pušenje roditelja. Ono ima najveći utjecaj na dječju koncentraciju nikotina, više nego izlaganje duhanskom dimu izvan obiteljskog doma, posebno djece mlađe od 15 godina. Prestanak pušenja roditelja u kući i automobilu za vrijeme vožnje, značajno smanjuje izlaganje djeteta tom štetnom djelovanju.

Međutim, ne smije se zaboraviti izlaganje djeteta pasivnom pušenju u domu prijatelja pušača, gostiju koji puše kao i izlaganje na javnim mjestima.

Opasnosti pasivnog pušenja za djecu

Pasivno pušenje djece predstavlja ozbiljni javnozdravstveni i pedijatrijski problem.

Djeca čiji roditelji puše:

 • kašlju i „sviraju“ u prsima češće nego druga djeca,
 • imaju češće upale srednjeg uha (i uz povećanu sekreciju glavni je uzrok gluhoće u male djece),
 • dva puta češće obolijevaju od infekcija dišnih puteva kao što su bronhitis ili pneumonija (upala pluća),
 • skloniji su razvoju astme i češćim i ozbiljnijim astmatičnim napadajima,
 • imaju smanjeni kapacitet pluća,
 • češće izostaju iz škole zbog bolesti (četiri puta češće u odnosu na djecu u čijim kućama se ne puši),
 • imaju veći rizik razvoja raka pluća i srčanih tegoba.

Izlaganje duhanskom dimu prvih 18 mjeseci života povećava rizik obolijevanja dišnih puteva i do 60%. Pušenje roditelja je odgovorno za 20 do 40% upala srednjeg uha u njihove djece i za dvostruko češće astmatične simptome prije pete godine života.

Razna istraživanja pokazala su da djeca koja žive u pušačkim obiteljima, imaju povećani rizik za nastanak meningitisa, oštećenja mentalnog zdravlja, razvoj autizma te niske vrijednosti vitamina C u organizmu.

Pušenje roditelja oštećuje dječje krvne žile. Austrijski znanstvenici su u istraživanju provedenom u djece u dobi od 3. do 15. godine, mjerili razinu jednog spoja u krvi i urinu djece koji uzrokuje oštećenje stijenki krvnih žila. Utvrdili su da je razina tog štetnog spoja povećana za 50%, ako je jedan od roditelja redoviti pušač, a do 130%, ako su oba roditelja pušači, u odnosu na djecu koja nisu bila izložena pušenju roditelja. Takva endotelijalna i epitelijalna oštećenja stijenki krvnih žila podloga su za razvoj aterosklerotskih plakova i koronarne bolesti srca.

Promjene lipoproteina (masti) u krvi vidljive su i kod djece izložene pasivnom pušenju i kod mladih pušača. Djeca koja puše, u usporedbi s djecom koja ne puše, imaju više vrijednosti triglicerida i kolesterola i niske vrijednosti HDL kolesterola (tzv. zaštitnog kolesterola). Ovakve vrijednosti lipida u krvi u djece pušača i djece izložene pasivnom pušenju, stavljaju djecu u rizik stvaranja masnih (aterosklerotskih) naslaga na stijenkama krvnih žila. Znanstvenici su utvrdili vezu između izlaganja pasivnom pušenju i lezija na koronarnim (srčanim) arterijama i arteriolama u mladih, iznenada umrlih, osoba u dobi od 15. do 35. godine života.

Infekcije dišnih puteva su česte u dječjoj dobi, a rizik od tih oboljenja je veći u djece, čiji roditelji puše. Studije su pokazale, da su djeca s bronhiolitisom, prije druge godine života, bila 2,4 puta izloženija pasivnom pušenju, nego djeca bez upala donjih dišnih puteva. Također, djeca, čije su majke pušile najmanje jednu kutiju cigareta dnevno, imala su 2,8 puta veći rizik za upalna oboljenja donjih dišnih puteva.

Astma je vodeća kronična respiratorna bolest djece. Djeca u dobi od 0 do 5 godina, koja su bila izložena majčinom pušenju za vrijeme trudnoće, imaju 2,1 put veći rizik razvoja astme u odnosu na djecu čije majke nisu pušile. Istraživanja su pokazala porast pojavnosti astme u muške djece, čija su oba roditelja pušila, u odnosu na djecu čiji su roditelji bili nepušači.

Pasivno pušenje u vrijeme djetinjstva stvara predispozicije u djeteta za razvoj kroničnih opstruktivnih dišnih bolesti i raka u odrasloj dobi. Nakon nekoliko godina izlaganja duhanskom dimu, dijete ima dvostruko veći rizik razvoja raka pluća u odrasloj dobi u odnosu na dijete koje nije bilo izloženo.

Kako zaštititi djecu od pasivnog pušenja?

 • Ne pušiti blizu djeteta, kada ga se hrani, kupa ili igra s njim.
 • Ne pušiti u dječjoj sobi.
 • Ne ostavljati djecu na čuvanje osobama koje puše.
 • Ne pušiti u vozilu.
 • Ne pušiti kada su prisutna djeca. Obiteljski dom, vozilo, kao i sve ustanove gdje borave djeca trebaju postati mjesta bez duhanskog dima. Samo otvaranje prozora sobe ili automobila nije dovoljno kako bismo zaštitili djecu od štetnog djelovanja pasivnog pušenja jer opasne čestice duhanskog dima ostaju raspršene u zraku. Najbolja zaštita koju roditelj-pušač može pružiti svom djetetu jest prestati pušiti.
Svjetski dan bez duhana-prestanak pušenja

Svjetski dan bez duhana: 15 koraka u prestanku pušenja

Povodom Svjetskog dana bez duhana, donosimo vam savjete za prestanak pušenja iz knjige „I Vi možete prestati pušiti“.

SAZNAJTE VIŠE

Rezultati jednog engleskog istraživanja provedenog zadnja dva desetljeća prošlog stoljeća pokazali su značajan pad izloženosti djece pasivnom pušenju kao rezultat manjeg broja roditelja-pušača, smanjene izloženosti djece duhanskom dimu unutar doma i zabrane pušenja na javnim mjestima.

S druge strane, djeca, čiji roditelji puše, i dalje su izložena štetnom djelovanju nikotina usprkos roditeljskom izbjegavanju pušenja u prisustvu djece. Potpuni prestanak pušenja preostaje kao jedina mogućnost, ne samo za bolje zdravlje roditelja, nego i njihove djece.

Djeca imaju pravo na čisti zrak bez duhanskog dima.

Izvor: ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button