ADIVA Plus sadržaj - 24. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Klinika za psihijatriju Vrapče, ADIVA Plus sadržaj

Zašto žene mogu brže i jednostavnije od muškaraca razviti ovisnost o nikotinu?

Studije pokazuju da žene imaju veću sklonost nastanka ovisnosti o nikotinu od muškaraca i manje su uspješne u prestanku pušenja, a znanstvenici su u novoj studiji ponudili objašnjenje zašto je tome tako

žene i ovisnost o nikotinu

Novootkrivena povratna sprega koja uključuje estrogen može objasniti zašto žene mogu brže postati ovisne o nikotinu i s manje izloženosti nikotinu od muškaraca. Istraživanje bi moglo dovesti do novih tretmana za žene koje žele prestati s uporabom nikotinskih proizvoda poput cigareta.

Razgovarali smo sa stručnjakinjom o estrogenu – hormonu koji „čini ženu“

„Studije pokazuju da žene imaju veću sklonost nastanka ovisnosti o nikotinu od muškaraca i manje su uspješne u prestanku pušenja“, kaže Sally Pauss sa Sveučilišta Kentucky u Lexingtonu koja je vodila projekt. „Naš rad ima za cilj razumjeti što žene čini osjetljivijima na ovisnost o nikotinu kako bismo smanjili rodnu nejednakost u liječenju ovisnosti o nikotinu“.

Estrogen kriv za ovisnost

Istraživači su otkrili da spolni hormon estrogen potiče ekspresiju olfaktomedina, proteina kojeg nikotin potiskuje u ključnim područjima mozga odgovornim za nagrađivanje i ovisnost. Rezultati upućuju na to da bi se moglo ciljano djelovati na interakcije estrogen-nikotin-olfaktomedin te tako pomoći u kontroli konzumacije nikotina.

„Naše istraživanje ima potencijal poboljšati život i zdravlje žena koje se bore s ovisnošću. Ako potvrdimo da estrogen potiče traženje i konzumaciju nikotina putem olfaktomedina, možemo osmisliti lijekove koji bi mogli blokirati taj učinak ciljanjem na izmijenjene puteve. Nadamo se da bi ti lijekovi olakšali ženama napore da prestanu s nikotinom“.

Kako se je provodilo istraživanje

Istraživači su koristili velike baze podataka o sekvenciranju gena induciranih estrogenom kako bi identificirali gene koji se eksprimiraju u mozgu i pokazuju funkciju hormona. Pronašli su samo jednu klasu gena koja zadovoljava te kriterije: onu koja kodira olfaktomedine.

Zatim su proveli niz studija sa stanicama ljudske maternice i štakorima kako bi bolje razumjeli interakcije između olfaktomedina, estrogena i nikotina.

Rezultati ukazuju na to da bi estrogenska aktivacija olfaktomedina – koja je potisnuta u prisutnosti nikotina – mogla poslužiti kao povratna petlja za pokretanje procesa ovisnosti o nikotinu aktiviranjem moždanog sustava nagrađivanja kao što je nucleus accumbens.

Utjecaj oralne kontracepcije ili hormonske nadomjesne terapije

Istraživači sada rade na ponavljanju svojih rezultata i konačnom određivanju uloge estrogena. Ovo bi saznanje moglo biti korisno onima koji uzimaju estrogen u obliku oralnih kontraceptiva ili hormonske nadomjesne terapije, što bi moglo povećati rizik od razvoja ovisnosti o nikotinu.

Svjetski dan bez duhana-prestanak pušenja

Svjetski dan bez duhana: 15 koraka u prestanku pušenja

Povodom Svjetskog dana bez duhana, donosimo vam savjete za prestanak pušenja iz knjige „I Vi možete prestati pušiti“.

SAZNAJTE VIŠE

Istraživači također žele utvrditi točne signalne putove regulirane olfaktomedinom koji pokreću konzumaciju nikotina i planiraju provesti bihevioralne studije na životinjama kako bi otkrili kako manipulacija povratnom spregom utječe na konzumaciju nikotina.

Izvor: Klinika za psihijatriju Vrapče

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button