Riječ farmaceuta - 19. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Riječ farmaceuta: Nova saznanja o pušenju e-cigareta

Sve je više pobornika ograničenja upotrebe e-cigareta

e-cigarete, nikotin, pušenje, ovisnost o nikotinu, riječ farmaceuta

Porazno je što su u cijelom svijetu adolescenti, uvjereni u manju štetnost, počeli znatno više konzumirati e-cigarete od klasičnih, što je dovelo do većeg broja ovisnika o nikotinu.

Zdravstveni rizici pušenja duhana odavno su poznati i evidentirani s vrlo čvrstim dokazima. Glavni djelatni sastojak duhana je alkaloid nikotin, koji biljci omogućava prirodnu obranu od nametnika te se stoljećima koristio kao insekticid.

U tijelo može doći udisanjem dima, ušmrcavanjem praha i žvakanjem te vrlo brzo dolazi do mozga gdje djeluje stimulativno, odnosno poboljšava prokrvljenost mozga, trenutačnu koncentraciju, pamćenje i smanjuje uzrujanost, pa istodobno djeluje i smirujuće.

No također snažno podražuje sluznicu dišnog sustava, nadražuje želučanu sluznicu, povisuje krvni tlak i izaziva smanjenje tjelesne temperature. U manjim dozama djeluje antikonvulzivno (napadaji kod epilepsije i sličnih bolesti), a u većim dozama izaziva konvulzije.

Zbog stvaranja određene ugode u mozgu stvara ovisnost. Brzo se razgrađuje i brzo stvara tolerancija pa organizam nakon nekoliko sati ponovno “traži” nikotin, ali ako se tijekom dana sve više unosi, ne donosi toliku ugodu nego suprotno – dolazi do zasićenja, neugode i najčešće jake glavobolje.

Znate da vam škodi, a ipak to radite. Zašto ste tako dobri u samozavaravanju?

Bolesti povezane s pušenjem duhana

Velik je broj bolesti koje su dokazano povezane s pušenjem duhana. To su ponajprije bolesti dišnog sustava: kronični bronhitis i KOPB (kronična opstruktivna bolest pluća) i karcinomi usne šupljine, bronha i pluća, no duhan štetno djeluje i na srčano-žilni sustav pogoršavajući aterosklerozu i srčane bolesti te probavni sustav oštećujući jednjak i sluznicu želuca.

Osim karcinoma dišnog sustava, dokazan je i povećan rizik za nastanak karcinoma jednjaka, gušterače, mokraćnog mjehura, vrata maternice te leukemije. Kod žena koje puše znatno su češće komplikacije u trudnoći, spontani pobačaj, poremećaj razvoja i oštećenje ploda, prijevremeni porođaj i smanjena porođajna masa djeteta.

Dok nisu bili poznati štetni učinci duhana, pušenje je bilo poprilično popularno. No već pedesetih godina prošlog stoljeća objavljeni su ozbiljni znanstveni radovi koji su ukazivali na štetnosti te se počelo aktivno promovirati nepušenje. Od devedesetih godina gotovo u cijelom svijetu uvedeni su strogi zakonski okviri za ograničenje upotrebe duhana.

Popularnost e-cigareta

Početkom ovog stoljeća uvedene su e-cigarete, odnosno elektroničke cigarete kao novi sustav dostave duhana u organizam te su reklamirane kao manje štetne zbog odsutnosti brojnih štetnih kemikalija iz cigaretnog papira te niže temperature sagorijevanja duhana.

Elektroničke su cigarete različitog oblika i dizajna, a glavni sastojci otopine e-cigareta su nikotin, propilen glikol sa ili bez glicerola i različita sredstva za poboljšanje okusa. Odnedavno su dostupni i novi proizvodi bez otopina, koji omogućavaju zagrijavanje duhana bez dima, odnosno pare jer ne sadrže otopine.

U počecima prodaje e-cigareta zdravstveni stručnjaci bili su prilično oprezni, naglašavajući da je i dalje riječ o upotrebi štetnog nikotina, a da se utjecaji na zdravlje ostalih kemikalija sadržanih u parama tek trebaju istražiti. Smatralo se da e-cigarete mogu biti određena pomoć osobama koje žele prestati pušiti, posebno onima koji su ovisni ne samo u duhanu, nego i o samom činu pušenja koji uključuje stimulaciju usta i ruku.

pušenje, cigarete, odvikavanje od pušenja

Recite NE bez odgađanja: 13 savjeta da pušenje za vas postane prošlost

Od posljedica pušenja u Lijepoj Našoj godišnje umre oko 9000 ljudi, a u svijetu crna brojka doseže i šest...

SAZNAJTE VIŠE

Povećan broj ovisnika među mladima

Danas, petnaest godina nakon uvođenja e-cigareta na tržište, istraživanja nisu pokazala nikakve dobrobiti u smanjenju ovisnosti o duhanu i njegovu štetnom učinku. Dapače, većina pušača nije prestala pušiti i često kombiniraju e-cigarete s klasičnima.

No ono što se pokazalo poraznim u cijelom svijetu jest što su adolescenti, uvjereni u manju štetnost, počeli znatno više konzumirati e-cigarete od klasičnih, što je dovelo do većeg broja ovisnika o nikotinu među mladima.

Posebne restrikcije

Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila ozbiljne restrikcije ponajprije u reklamiranju i dostupnosti e-cigareta, što su prihvatile brojne zemlje. Američka Agencija za hranu i lijekove već je ograničila prodaju e-cigareta s raznim okusima te uvela strogi nadzor prodaje mladima, što se uskoro očekuje i u Europi.

Predlažu se posebne restrikcije oglašavanja jer proizvođači često naglašavaju „sigurnost“ primjene naglašavajući da se korištenjem njihovih e-cigareta u organizam unosi gotovo 90% manje štetnih tvari, što zapravo nije dokazano. Dokazano je jedino to da je pušenje duhana u bilo kojem obliku štetno te je jedini pravi savjet – ne pušite.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button