Psiha i emocije - 9. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Irena Rojnić Palavra, dr. med., specijalist psihijatrije, Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan

Sve se može kad se hoće: Prestanite pušiti – na uputnicu

Ovisnost o duhanu vrlo je snažna. Ne ustručavajte se potražiti stručnu pomoć

Prestanak pušenja na uputnicu

Prestankom pušenja dodajete godine životu, poboljšavate njegovu ukupnu kvalitetu, štedite vrijeme i novac (700 do 750 kn mjesečno viška ne bi bilo na odmet, zar ne?).

Teško je, nažalost, početi bilo koji tekst o pušenju duhana, a da se pritom zatvore oči pred nimalo vedrim statistikama. Duhanu se pripisuje oko šest milijuna smrti godišnje u svijetu (govorimo o procjenama Svjetske zdravstvene organizacije), od čega u Hrvatskoj umre oko devet tisuća ljudi od bolesti povezanih s pušenjem (svaka peta smrt).

Pušenje u prosjeku skraćuje život za deset godina, ne pošteđujući nijedan organski sustav. Povećava rizik od razvoja ateroskleroze, koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog infarkta, karcinoma raznih lokalizacija, kronične opstruktivne bolesti pluća (kronični bronhitis i emfizem), leukemije, astme, dijabetesa tipa 2, pa čak i demencije i drugog.

Ukratko, epidemija pušenja duhana jedna je od najvećih javnozdravstvenih prijetnji s kojima se čovječanstvo ikada suočilo, no podjednako tako ohrabruje spoznaja da se smatra jednim od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu koji bi se mogao prevenirati.

Stoga se iz godine u godinu ulažu silni napori u preventivne mjere i programe kojima se nastoji odvratiti djecu i mlade od pušenja, ali i u pokušaje da se izliječi pušače od ovisnosti.

Ne palite prvu cigaretu

Doista, ovisnost o duhanu je vrlo snažna. Tako S. M. Stahl navodi kako je vjerojatnost da će osoba postati ovisna nakon što je barem jednom probala duhan 32%, što je više od bilo koje druge psihoaktivne tvari.

>>Slijedeći odgovarajuće upute, možemo postići da djeca sama zaključe zašto je dobro da uopće i ne počnu pušiti, kako da zauzmu svoj stav i odupru se pritiscima vršnjaka. Doznajte kako zaustaviti djecu da zapale cigaretu!<<

S druge strane, prestanak pušenja nije nimalo jednostavan i nerijetko mu prethodi više neuspješnih pokušaja, desetak, pa i tridesetak. No nemojte dopustiti da vas to obeshrabri jer znamo da je pušenje, kao i svaka ovisnost, recidivirajuća bolest (ona koja ima tendenciju vraćanja), pa svaki recidiv treba shvatiti ozbiljno, a cijeli proces promatrati kao put prema oporavku.

Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu koja djeluje u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u tome bi vam mogla pomoći – liječenje se provodi na uputnicu, a moguće je za to razdoblje dobiti bolovanje u trajanju od tri tjedna.

Kako izgleda liječenje

Upoznavanje s benefitima prestanka pušenja moglo bi vas potaknuti da se i vi prijavite, da odlučite prekinuti tu štetnu naviku. Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu priprema pacijente na taj korak, prati u trenutku prestanka i uspostave rane apstinencije, a nakon završetka programa predviđene su grupe podrške.

Ondje pacijenti prolaze predavanja, radionice i vježbe, odnosno psihoedukaciju, radi se u grupama i pojedinačno sa svakim pacijentom, a uključuju se i članovi obitelji, odnosno podrška, kako bi mogli pomoći pacijentu u razdoblju apstinencije. U programu sudjeluju i oni koji uspješno apstiniraju pa svojim iskustvom mogu pomoći iz prve ruke. Uče se i tehnike opuštanja, organiziraju se izleti, sportske aktivnosti te kreativne radionice.

U liječenju ovisnosti o duhanu koriste se i lijekovi koji uključuju nikotinsku zamjensku terapiju (dugodjelujuća – flaster, kratkodjelujuća – žvakaća guma i sprej) te vareniklin i bupropion. Naravno, terapija se određuje za svakog pacijenta ponaosob, ovisno o željama, indikacijama i kontraindikacijama te prethodnom iskustvu.

Postignuta apstinencija objektivizira se mjerenjem razine karboksihemoglobina i ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku te eventualno test trakicama za dokazivanje kotinina (metabolita nikotina) u urinu. Dosadašnji rezultati pokazuju da je 65% bolesnika završilo program u stabilnoj apstinenciji, odnosno 73% onih koji su završili program u cijelosti (nisu odustali).

Ako ste čvrsto odlučili prestati pušiti u novoj godini, nemojte čekati ni odgađati odluku. Javite se jer ranija intervencija obično znači brži i bolji oporavak.

Zašto prestati pušiti?

  • 20 minuta od prestanka pušenja smanjuju se broj otkucaja srca i krvni tlak
  • 12 sati od prestanka pušenja razina ugljičnog monoksida (CO) u krvi pada na normalnu razinu
  • 2 do 12 tjedana od prestanka pušenja cirkulacija se popravlja, a plućna funkcija raste
  • 1 do 9 mjeseci od prestanka pušenja smanjuju se kašalj i zaduha
  • 1 godinu od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca je prepolovljen u odnosu na onaj kod pušača
  • 5 do 15 godina od prestanka pušenja rizik od moždanog udara smanjen je na razinu onoga kod nepušača
  • 10 godina od prestanka pušenja rizik od raka pluća smanjuje se za otprilike pola nego kod pušača, smanjuju se rizici od raka usne šupljine, grla, jednjaka, mjehura, vrata maternice i gušterače
  • 15 godina od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca jednak je onome nepušača.

Uz sve navedene benefite spomenimo da tako dodajete i godine životu, poboljšavate njegovu ukupnu kvalitetu, štedite vrijeme i novac te još mnogo toga.

Gdje potražiti pomoć?

Javite se na indikacijski razgovor s uputnicom liječnika obiteljske medicine prema terminu koji će izdati bolnička jedinica centralnog naručivanja u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, a potom slijedi uključivanje u program. Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona (01) 3430 102 i (01) 3430 165, a upiti se mogu slati i na e-mail adresu [email protected].

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button