Zanimljivosti i savjeti - 14. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Ne bacajte godine u cigaretni dim: zbog pušenja ćete brže posijedjeti

Znate li da svaka popušena cigareta ubrzava vaše starenje? Što više pušite, prije će vaša kosa izgubiti boju i brže ćete oćelaviti 

Zaboravite pušenje

Štetni učinci pušenja svima su nam dobro poznati i čini se da je javnost vrlo dobro informirana o mnogim nuspojavama uživanja u cigaretama.

Uz to, svako malo pojavi se na društvenim mrežama kampanja protiv pušenja, a institucije brojnih država svijeta nastoje velikim porezima i visokim cijenama cigaretnih pakiranja odvratiti ljude od ove široko rasprostranjene navike.

Ni shockvertising ne pomaže

Pa ipak, uza sva navedena upozorenja i ograničenja,  proizvođačima cigareta ide vrlo dobro. Dapače, profiti najvećih duhanskih kompanija uopće ne padaju. Čak ni zastrašujuće snimke koje „krase“ cigaretne kutije, neuspješno pokušavaju odvratiti hardcore pušače od njihove omiljene zanimacije.

Očigledno je da taktika šoka ne pomaže, a kampanje koje se koriste njome (tzv. shockvertising) ne polučuju željene rezultate. Nastala je i cijela jedna industrija futrolica za cigarete uz pomoć kojih pušači lijepo prikrivaju neželjene slike s cigaretnih pakiranja. Ako je želja jaka, premda i štetna, od nje se ne odustaje.

Pa ipak, možda bi razlog više da se ostavite štetne navike mogla biti želja da dulje sačuvate mladolikost?

Pušenjem ubrzavamo biološki sat

Novija istraživanja učinka cigareta na zdravlje pušača, nedavno provedena u Americi, Indiji i Jordanu pokazuju upravo to – da pušenje ubrzava biološki sat pušača, poružnjuje lice te povećava šanse za takozvani sindrom preranih sijedih vlasi. Riječju, i prije nego što očekujete, mogli biste od mladića ili djevojke postati prosijedi gospodin ili gospođa.

Utvrđeno je, naime, da pušači imaju dva i pol puta veće šanse ranije posijediti od svojih vršnjaka

Dakle, određene prirodne procese pušenje u značajnoj mjeri ubrzava! U normalnim uvjetima godine prolaze i svi postepeno starimo.

Tako i naša kosa naposljetku postaje sijeda. Prirodna depigmentacija kose nastaje tako što posebne stanice u folikulima kose koje zovemo melanociti gube sposobnost proizvodnje pigmenta (melanina). Kosa zapravo ne promijeni svoju boju u bijelu ili sivu, nego naraste nova sa sve manje i manje pigmenta.

Što se događa kad pušimo?

Pušenje je štetna navika koja na mnogo načina negativno djeluje na organizam. Uzmimo, primjerice, hemoglobin – molekulu u krvi koja prenosi kisik od pluća prema tkivima i organima u tijelu. Ugljični monoksid kojeg pušači udišu s dimom cigareta, veže se brže i bolje s hemoglobinom nego kisik. I to ostavlja posljedice.

Ako ste strastveni pušač, vaša će kosa primiti manju količinu kisika od potrebne za normalno funkcioniranje i zdravlje. A manjak kisika u vlasima smanjuje njezinu sposobnost da proizvodi pigment što naposljetku  dovodi do bržeg nastanka sijedih vlasi.

Saniranje štete

Dakle, za ljepši odraz u zrcalu, ostavite se pušenja i sačuvajte mladoliki izraz. A već učinjenu štetu sanirajte provjerenim receptima – usvojite zdrave navike kao što su tjelovježba, boravak i šetnje na svježem zraku te, naravno, zdrava prehrana!

Zdrave životne navike i prehrana bogata nutritivnim namirnicama ublažit će znakove starenja

Za početak neka to budu namirnice bogate vitaminima A i B te proteinima. Nutricionisti preporučuju mesne i biljne proteine kod prvih znakova preuranjenih sijedih vlasi, a pomažu i namirnice bogate mineralima kao što su željezo, cink ili bakar (sadrže ih crveno meso, piletina, zeleno povrće, peršin, jaja, pšenica, suncokretove sjemenke, oraščići, bademi, rakovi i školjke, cjelovite žitarice).

Ovim se nutricionističkim preporukama pridružuju i popularni recepti protiv sijedih, a uključuju masažu kose kokosovim uljem i sokom od limuna. Kažu da pomaže potentan i popularan pripravak đumbira i meda kojeg treba uzimati oralno.

Sve u svemu, kad su u pitanju pušenje i sjedine, recite im jedno veliko ne!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button