Dišni sustav - 29. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Sam svoj majstor za nos i grlo – top savjeti za samopomoć

U godini postoje razdoblja u kojima nas češće muče šmrcanje, grlobolja i promuklost - riječ je o simptomima iza kojih može stajati niz uzroka, a koje možemo i sami ublažiti

Šmrcanje, grlobolja i promuklost mogu se ublažiti čajem ili inhalacijom

Nos je dulje začepljen, kašalj nikako ne prestaje, a zbog promuklosti se morate boriti za svaki glas. Doznajte kako si možemo sami pomoći, primjerice biljnim čajevima, pastilama, sirupima ili inhalacijom vodenom parom, a u slučaju kojih simptoma trebamo potražiti liječničku pomoć.

Odrasla osoba tijekom godine prehladi se i do tri puta, pa su tako curenje ili začepljenost nosa, grlobolja, kašalj i promuklost naši vjerni pratitelji. Najčešće si sami možemo pomoći čajem ili inhalacijom i tegobe će nakon nekoliko dana oslabjeti. No, treba biti oprezan ako je nos dulje začepljen, a kašljanje uporno. Prehlada koja nikako ne prolazi može uzrokovati različite upalne bolesti, poput upale sinusa ili akutnog bronhitisa, koje se moraju liječiti pod nadzorom liječnika.

Grebanje u grlu i poteškoće pri gutanju obično znače početak prehlade. Zaštitite sluznicu ždrijela npr. pastilama islandskog lišaja. Šećeri lišaja stvaraju sluz koja poput zaštitnog filma obavija i umiruje nadraženu sluznicu u ustima i ždrijelu

Šmrcanje 

Kako si pomoći? 

Što možemo učiniti kad krene curenje nosa

 • vrlo je važno uzimati puno tekućine, posebice vode ili biljnih čajeva. Tako se iscjedak iz nosa razrjeđuje i sprječava se njegovo nakupljanje.
 • jako će pomoći i inhalacije vodenom parom jer vlaže sluznicu, otapaju tvrdokorne nakupine i potiču lučenje sekreta. Osim toga, para uništava viruse prehlade koji su osjetljivi na toplinu.

Priprema inhalacije vodenom parom: potrebno je jednostavno dodati šaku cvjetova kamilice u toplu, ne prevruću vodu. Lice držimo iznad posude, stavimo ručnik preko glave i duboko udišemo paru kroz nos nekoliko minuta. Postupak treba ponoviti više puta dnevno. 

Kada ići liječniku? 

Javite se liječniku ako se pojave znakovi bakterijske infekcije. Na bakterijsku infekciju upućuju najčešće:

 • bolovi samo na jednoj strani glave i
 • gust, često i obojen sekret iz nosa

Upalu sinusa najčešće uzrokuju virusi. U slučaju bakterijskih uzročnika vjerojatno će biti nužno liječenje antibioticima

Naime, ako se sekret iz nosa nedovoljno uklanja i nakuplja u sinusima, može doći do upale. Simptomi su najčešće bolni pritisak u području sljepoočnica, očiju i brade. Tad pomažu biljni preparati s dodatkom eteričnih ulja koji otapaju sekret te sprejevi za nos koji smanjuju oteklinu sluznice. Upalu sinusa najčešće uzrokuju virusi. U slučaju bakterijskih uzročnika vjerojatno će biti nužno liječenje antibioticima.

Kašalj 

Kako si pomoći? 

Kod kašlja mogu pomoći:

Kod kašlja posebnu pažnju treba posvetiti pravilnom odabiru odgovarajućeg preparata jer kašalj ima važnu funkciju: sekret sluznice veže uzročnike bolesti koji se zatim refleksom kašlja izbacuju iz dišnih putova. Preparate koji ublažavaju, odnosno sprječavaju kašalj, treba stoga uzimati samo u slučaju suhog nadražajnog kašlja. Preparati na bazi bršljana i timijana koji olakšavaju iskašljavanje zapravo omekšavaju sekret i time ublažavaju napadaje kašlja. Istodobno umiruju kašalj tijekom noći te djeluju blagotvorno na san koji je važan u procesu liječenja.

>>U narodnoj medicini, majčina je dušica omiljen lijek: raskužuje dišne putove, smiruje kašalj, jača želudac, a pritom je dobro sredstvo za dezinfekciju.<<

Kada ići liječniku? 

 • ako kašalj traje dulje od sedam dana
 • ako ga prati temperatura
 • čujno disanje
 • pojačano stvaranje sekreta
 • opća slabost

U slučaju ovih simptoma rebate posjetiti liječnika kako biste provjerili da se nije razvio akutni bronhitis. Kod bronhitisa je riječ o upali dušnica (bronha). U većini slučajeva upala prolazi sama, no u slučaju bakterijskog bronhitisa (prepoznaje se po obojenom ispljuvku) može doći do komplikacija, čak i do upale pluća, posebno u starijih osoba i kroničnih bolesnika.Ovisno o uzroku i stupnju težine bolesti, liječnik može propisati sredstva protiv bolova i za snižavanje temperature, a u slučaju dokazane bakterijske infekcije i antibiotike. 

Grlobolja  

Kako si pomoći? 

 • pastile islandskog lišaja
 • otopine za grgljanje
 • bomboni s kaduljom
 • eterična ulja i trjeslovine ljekovitih biljaka
 • izbjegavanje svega što nadražuje grlo – gazirana pića, cigarete, ljuto i kiselo…

Grebanje u grlu i poteškoće pri gutanju obično znače početak prehlade. Zaštitite sluznicu ždrijela npr. pastilama islandskog lišaja. Šećeri lišaja stvaraju sluz koja poput zaštitnog filma obavija i umiruje nadraženu sluznicu u ustima i ždrijelu.

Kada ići liječniku? 

Kod sumnje na bakterijsku infekciju koja se očituje simptomima:

 • opća slabost
 • visoka temperatura
 • krajnici su otečeni i crveni
 • često su na krajnicima bijele, točkaste naslage

Ponekad, posebno u djece, uzrok teškog gutanja može biti upala krajnika (akutni tonzilitis), koju najčešće uzrokuju streptokokne bakterije, a rjeđe virusi. Bakterijsku upalu krajnika treba liječiti antibioticima zbog rizika od kasnijih komplikacija kao što su reumatska groznica ili upala osrčja. Ako se upala krajnika javlja češće od četiri puta godišnje liječnik može, iako rijetko, preporučiti njihovo uklanjanje. 

Promuklost 

Kako si pomoći? 

 • štedite glas – malo pričati. Ne šaptati zbog naprezanja
 • izbjegavati iritacije grla
 • pastile na bazi sljeza ili trputca – sadrže sluzi
 • inhalacije vodenom parom uz dodatak morske soli
 • ovlaživanje zraka u prostorijama u kojima boravite

Kada ići liječniku? 

Pri sumnji na akutni laringitis (upala sluznice grkljana). Manifestira se:

 • jakom promuklošću sve do gubitka glasa,
 • često suhim kašljem i
 • tipičnim simptomima prehlade.

U tom slučaju pomažu tipično umirujuće djelatne tvari, poput pastila s anestetikom (lidokainom). Prema smjernicama za liječenje upale grla, liječnici bi antibiotik trebali propisati samo u slučaju upale grla uzrokovane streptokokom tipa A. Stručnjaci preporučuju da u slučaju bilo kakve promuklosti koja traje duže od dva tjedna treba potražiti liječnika.

Akutna upala grkljana u djece može uzrokovati nastanak opasnog krupa koji karakterizira nagli početak, najčešće noću: dijete se budi uz karakterističan, zvonki kašalj, koji se uspoređuje s lavežom psa, uz otežan i čujan udisaj. Dijete treba umiriti i primaknuti prozoru da udahne hladan zrak. Ako to ne pomaže, zovite hitnu pomoć.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button