Gripa i prehlada - 28. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Spas iz prirode za vaše grlo i nos

Našem organizmu ponekad je potrebna pomoć u borbi protiv prehlade. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako prirodnim namirnicama ublažiti simptome

Spas iz prirode

Simptomi prehlade počinju najčešće 2 do 3 dana nakon početne infekcije, a karakteriziraju je grlobolja, kihanje, curenje nosa i potom začepljen nos.

Za prehladu ne postoje specifični lijekovi nego sami moramo ublažiti neugodne simptome, a osim što se uvijek možete savjetovati sa svojim liječnikom i ADIVA ljekarnikom, možete si pomoći i prirodnim namirnicama koje će vam pomoći ublažiti simptome.

Citrusi, kupus i bobice pune vitamina C

Vitamin C slovi za naš omiljeni vitamin, a iako neće izliječiti prehladu i gripu, on može ublažiti njihove simptome. Možemo ga unositi u organizam hranom ili kao dodatak prehrani. Neke od namirnica koje su bogate ovim vitaminom su šipak, crni ribiz, trešnja, plodovi citrusa (limun, naranča, mandarina), lisnato povrće, paprika, kupus, rajčica, krumpir…

Tekućine nikad dosta!

Kako ne biste dehidrirali, pijte puno vode, čajeva, cijeđenih sokova te jedite tople juhe. Zeleni i crni čajevi dobar su izbor za ublažavanje simptoma prehlade, a udisanje pare čaja pomaže kod odčepljivanja nosa i pročišćavanja sinusa.

Njegovo veličanstvo propolis

Nakapajte par kapi propolisa u čašu vode ili čaja te navedenu mješavinu koristite za ispiranje.

Medeno rješenje za prehladu: med i đumbir

Ove ljekovite namirnice dobri su saveznici u borbi protiv prehlade. Savjetujemo da izribate korijen đumbira te ga pomiješate s medom i malo limuna. Prije spavanja konzumirajte ovu mješavinu koja će pomoći vašem imunitetu u borbi protiv prehlade.

U odmoru leži oporavak

Umotajte se u toplu deku i priuštite si više sati odmora kako bi se vaš organizam brže oporavio od simptoma prehlade i gripe. Imajte na umu da spavanje najbolje potiče oporavak.

Moć bijelog luka

Češnjak ili bijeli luk često nazivamo „prirodnim antibiotikom“ jer je odličan saveznik u borbi protiv prehlade. Ipak, kuhanjem gubi svoju ljekovitost pa bi ga bilo najbolje konzumirati u sirovom obliku. Stoga pomiješajte češnjić ili dva s malo vode i popijte.

Uz navedene prirodne načine ublažavanja simptoma prehlade tu su dakako i savjeti koje uvijek možete zatražiti u vama najbližoj ADIVA ljekarni!

Prelistajte nagradni katalog ADIVA programa vjernosti

Naši članovi ADIVA programa vjernosti ostvaruju pravo na atraktivne poklon-proizvode i popuste na kupnju proizvoda iz nagradnog kataloga, kao i popuste na zdravstvene preglede, police dopunskog zdravstvenog osiguranja i dentalne zahvate. Listu partnera programa čini gotovo 50 renomiranih brendova i zdravstvenih ustanova zahvaljujući kojima će ponuda zadovoljiti i najzahtjevnije članove ADIVA programa vjernosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button