Dišni sustav - 3. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Sezona grlobolje: Doznajte kada se morate javiti liječniku, a kada si sami možemo pomoći

Veliku većinu grlobolja izazivaju virusi te antibiotici ne pomažu, no kod sumnje na bakterijsku infekciju potrebno je potražiti stručno mišljenje

Virusi grlobolja

Tijekom hladnih mjeseci zatvaramo se u kuće, češće koristimo javni prijevoz, češće obilazimo mjesta gdje se skupljaju ljudi. Tada dolazi do pojave raznih virusa koje izazivaju bolesti dišnih puteva koje mogu biti vrlo blage do onih koje izazivaju visoke temperature i opću slabost. Također i bakterije, osobito streptokok imaju veće šanse izazvati bolest.

Većina tih virusa, bakterija, ali i suhi zrak te alergije, kao i vraćanje kiseline iz jednjaka, mogu dovesti do bolova u predjelu ždrijela. I pušenje ponekad može dovesti do bolova u grlu te vrlo rijetko u podlozi mogu biti tumori (koji su opet uglavnom posljedica pušenja).

Grlo na udaru: Grlobolja jedna, a uzroka mnogo

Simptomi grlobolje i rizični čimbenici

Grlobolja se može javljati u obliku pečenja, osjećaja suhoće u ustima, grebanja, ali i vrlo teškog gutanja tekućine i sline.

Bol pri gutanju sline je ponekad toliko jaka da izaziva izuzetnu nelagodu pa i strah. Treba naglasiti da su najčešći uzročnici grlobolje virusi i većina ih je bezopasna, osim virusa koji izaziva mononukleozu te virusa gripe.

Rizični čimbenici za pojavu grlobolje su mlađa dob (djeca između 3 i 15 godine života su podložnija grlobolji), izlaganje duhanskom dimu, kemijskim iritansima (zagađni zrak), alergije, boravak u prostorijama gdje se nalazi puno ljudi, oslabljeni imunitet.

„Samo“ virusi ili nešto ozbiljnije?

Virusi uglavnom izazivaju simptome u vidu pečenja ili grebanja, dok streptokok izaziva vrlo jaku bol pri gutanju sline. Jedina iznimka je virus koji izaziva mononukleozu (Epstein-Barrov virus) kada se javlja vrlo jaka boli pri gutanju te je vrlo teško razlučiti je li riječ o virozi ili bakterijskoj upali. Većina virusnih upala grla praćena je i hunjavicom, blago povišenom temperaturom i kihanjem.

Vrlo rijetko dolazi do velikog porasta tjelesne temeperature i tada se uglavnom radi o mononukleozi ili gripi. Gripa je pored blage grlobolje i visoke temperature popraćena i bolovima u cijelom tijelu, općom slabošću i malaksalošću.

Grlobolja izazvana streptokokom praćena je uglavnom visokom temperaturom, jakim bolovima u mišićima te općom slabošću. Izuzetno je teško gutati tekućinu i vlastitu slinu. Većina pacijenata ima nekoliko puta stretokoknu upalu grla te vrlo dobro zna simptome i javi se na vrijeme liječniku.

Postavljanje prave dijagnoze

Inače, kod blage grlobolje (one u vidu grebanja i pečenja) koja nije praćena temperaturom nije potreban odlazak liječniku. Ako ipak odete liječniku, on će pogledati grlo i s velikom sigurnošću ustanoviti radi li se o bakterijskoj ili virusnoj upali grla.

Ako se pregledom ne može sa sigurnošću ustanoviti uzročnik, može se uraditi krvna pretraga i/ili bris ždrijela. Na tržištu postoje i druga dijagnostička sredstva za brzo postavljanje dijagnoze, ali ona još nisu prihvaćena od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), tako da ih pacijenti moraju sami plaćati.

Liječenje i mjere samopomoći

Grlobolja koja je izazvana virusom prolazi bez antibiotika. Na tržištu postoji niz preparata za koje se smatra da pomažu kod virusne grlobolje. Ti preparati su u vidu sprejeva, pastila i tableta. Pomažu i stari lijekovi, ispiranje grla kaduljom, inhalacije.

Bakterijska upala grla je ta koja zahtjeva pregled liječnika. Na pregledu se vide uvećane tonzile (mandule, krajnici) koji su izrazito tamnocrveni i ponekad puni gnojnih čepića. Osobe kojima su odstranjene tonzile i dalje mogu imati bakterijsku upalu i tada je ždrijelo crveno. U slučaju bakterijske upale grla koja je u najvećem broju slučajeva izazvana streptokokom potrebno je davanje penicilina koji se djeci daje u obliku sirupa, odraslima u obliku tableta. Terapija traje 10 dana. Povremeno se daju i injekcije penicilina ali sve rjeđe.

grlobolja kod djece

Mališani na udaru: Od grlobolja nema odmora

Jesu li djeca osjetljivija na uzročnike upala dišnih putova? Odgovore smo potražili od dr. med. pedijatrice Josipe Pišković

SAZNAJTE VIŠE

Znači, za svaku grlobolju nema potrebe odlasku liječniku jer je velika većina izazvana virusima te antibiotici ne pomažu. Kod sumnje na bakterijsku upalu (izuzetno jaka bol kod gutanja te povišena tempratura) potrebno se odmah javiti liječniku. Ponekad se pri pojavi i drugih simptoma (otežano disanje, krv u iskašljaju, pojava osipa, nemogućnost otvaranja čeljusti, bol u zglobovim, visoka temperatura koja traje više od tri dana, opća salbost i malaksalost) potrebno javiti liječniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button