Gripa i prehlada - 16. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović

Prehlada: Provjerena rješenja protiv začepljenog nosa i upale grla

Za prehladu ne postoje specifični lijekovi nego sami moramo ublažiti neugodne simptome, a svakako se vrijedi osloniti na savjet liječnika ili ljekarnika

prehlada, provjerena rješenja protiv začepljenog nosa i upale grla

Približava se zima, a s njome i sezona infekcija gornjih dišnih putova – prehlade. Simptomi su uglavnom začepljenost ili curenje iz nosa, kihanje, povišena tjelesna temperatura, a javlja se i bolno i otežano gutanje, ponekad popraćeno promuklošću i kašljem.

Za njihovo ublažavanje potrebno je piti puno tekućine, jesti laganu hranu i odmarati se. Često to neće biti dovoljno pa si možemo pomoći i s bezreceptnim proizvodima.

U sprečavanju širenja infekcije pomažu opće higijenske mjere – pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi puno ljudi, provjetravanje prostorija, a treba i vlažiti zrak u grijanim prostorijama

Začepljen nos

Jedan od najizraženijih simptoma prehlade jest začepljen nos, do čega dolazi zbog otečene nosne sluznice. Lijekovi iz skupine nazalnih dekongestiva (nafazolin, oksimetazolin, ksilometazolin) sužavaju kapilare u nosu te smanjuju otečenost sluznice nosa prouzročene upalom (rinitisom). No dugotrajna primjena može dovesti do kroničnog rinitisa i, naposljetku, do atrofije (stanjivanja) sluznice nosa pa se preporučuje upotreba do tjedan dana. U pauzama se mogu koristiti potpuno neškodljive kapi, sprej ili gel od izotonične morske vode za svakodnevnu higijenu nosne šupljine i za obnavljanje prirodne vlažnosti nosne sluznice. Prohodnost nosa posebno je važna kod beba koje se zbog začepljenog nosa često noću bude. Važno je znati da se kapi za nos ispravno koriste tako da se prvo ispuše nos, a zatim se kapi ukapavaju dok je glava u zabačenom položaju (ili, jednostavnije, uštrcavanjem spreja).   

Povišena temperatura

Povišena tjelesna temperatura predstavlja prvi nespecifični odgovor organizma koji ujedno mobilizira i njegovu obranu. Zbog toga ne valja odmah uzeti antipiretik nego tek kad je viša od 38 °C. Posebno su osjetljiva djeca pa treba reagirati pravodobno i prikladnom dozom lijeka (obično paracetamol u sirupu ili čepićima), paziti da se ne prijeđe maksimalna dopuštena doza, a ne smiju se zaboraviti ni ostale (nefarmakološke) metode – hladni oblozi i kupke te unos dovoljno tekućine.

Antipiretici (acetilsalicilna kiselina ili paracetamol) djelotvorni su kod povišene tjelesne temperature , glavobolje i bola mišića, dakle upravo onih simptoma koji se redovito pojavljuju kod prehlade. Na tržištu je velik broj različitih oblika (tablete, šumeće tablete, prašak za topli napitak…) i doza antipiretika, često i u kombinaciji s vitaminom C. Neki vrlo djelotvorni lijekovi za prehladu i gripu sadrže, osim te dvije komponente, još neke sastojke, npr. pseudoefedrin za smanjenje otekline sluznice nosa, kofein kao blagi stimulans, terpen hidrat za iskašljavanje ili fenilefrin  hidroklorid za dekongestiju. Zbog toga se ovi lijekovi, iako se mogu nabaviti bez recepta, moraju uzimati uz dozu opreza, posebno ako se koriste i neki drugi lijekovi (npr. protiv visokog tlaka), a ne smiju ih uzimati  trudnice i mala djeca. Za odabir najprikladnijeg lijeka treba se savjetovati s ljekarnikom koji će preporučiti optimalni lijek te tako spriječiti nuspojave, kao i nepotrebno i štetno dupliciranje terapije.

>>Kihanje, curenje nosa, a potom začepljen nos, grebanje ili bol u grlu i povišena temperatura. Tipični su simptomi i za prehladu i gripu, ali postoje značajne razlike u intenzitetu i nastupu simptoma koje nam pomažu razlikovanje ove dvije bolesti.<<

Upala grla

Otežano gutanje, peckanje, bol i promuklost neugodni su simptomi koji otežavaju svakodnevne aktivnosti pa se preporučuje što prije započeti ublažavanje tegoba antisepticima i dezinficijensima lokalno, na sluznicu grla. Potrebno je piti dovoljnu količinu tekućine (čaj), a pomoći će korištenje različitih pripravaka za lokalnu primjenu na sluznicu usne šupljine, obično u obliku pastila – tableta koje se polagano otapaju u ustima.

Pastile za grlo obično sadrže lijekove iz skupine antiseptika i/ili lokalnih anestetika (benzalkonijev klorid, cetilpiridinijev klorid, lidokain, klorheksidin…). Pastile s antiseptikom ili kombinacijom antiseptika djeluju antimikrobno, a često sadrže i sastojke kao što su mentol ili eterična ulja eukaliptusa, paprene metvice, anisa ili timijana. Na tržištu se nalazi i velik broj preparata u obliku pastila za grlo, registriranih kao dodaci prehrani, a sadrže ekstrakte biljaka kao što su islandski lišaj ili suhi ekstrakt kadulje te pastile s propolisom. Islandski lišaj je već dugo poznat u tradicionalnoj medicini kao lijek za zaštitu sluznice dišnih putova, polaganim otapanjem u ustima oblaže sluznicu usne šupljine i grla. Ekstrakt kadulje sadrži eterično ulje čiji sastojak tujon djeluje protuupalno i antiseptički. Dodatni biljni sastojci u pastilama za grlo potpomažu antiseptičko djelovanje, a često imaju i bronhosekretolitičko djelovanje pa pomažu i kod rinitisa i kašlja koji često prate grlobolju. Postoje verzije i bez šećera namijenjene dijabetičarima, a treba naglasiti da se pastile ne preporučuju maloj djeci zbog opasnosti od gušenja.Od velike su koristi u liječenju upale grla ili grlobolje, i tekućine za grgljanje, bez obzira na to jesu li to otopine ljekovitih tvari (npr. heksetidin) ili vodene iscrpine biljnih droga poput kadulje.

Mjere prevencije i opreza

Iako je prehlada lakša i neopasna zdravstvena tegoba, u nekim je slučajevima potrebno biti na oprezu, kao kad se simptomi prehlade uz temperaturu višom od 38 °C pojave kod dojenčeta. Kod male djece i starijih osoba češće dolazi do komplikacija. Trudnice se o upotrebi bilo kojeg lijeka svakako trebaju savjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. U sprečavanju širenja infekcije pomažu opće higijenske mjere – pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi puno ljudi, provjetravanje prostorija, a treba i vlažiti zrak u grijanim prostorijama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button